Elhunyt John McCain republikánus szenátor

2018. augusztus 26. 8:17
Nyolcvanegy éves korában, súlyos betegség után szombaton elhunyt John McCain amerikai szenátor.

Meghalt 81 éves korában az agydaganatban szenvedő John McCain arizonai republikánus szenátor – közölte hivatala szombaton.

„III. John Sidney McCain szenátor 2018. augusztus 25-én hunyt el délután 16 óra 28 perckor. A szenátorral volt halálakor felesége, Cindy és családjuk. Hatvan éven keresztül, haláláig hűségesen szolgálta az Amerikai Egyesült Államokat" – áll a közleményben.
„A szívem megtört. Annyira szerencsés vagyok, hogy átélhettem azt a kalandot, hogy szerethettem ezt a lenyűgöző férfit 38 éven át" – írta Cindy McCain a Twitteren. „Úgy halt meg, ahogy élt, a saját feltételei szerint, a szerettei körében, azon a helyen, amelyet a leginkább szeretett" – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök szintén a Twitteren reagált John McCain halálhírére. „Mély együttérzésem és tiszteletem John McCain szenátor családjának" – írta az elnök. „Egy olyan embert veszítettünk el, aki rendíthetetlenül képviselte országunk legjobb eszméit" – mondta James Mattis védelmi tárcavezető.

Barack Obama és George W. Bush volt elnökök mellett több vezető amerikai politikus is kifejezte részvétét. Obama szerint egykori riválisával osztották azt a nézőpontot, hogy az Egyesült Államok „olyan hely, ahol minden lehetséges – az állampolgárság pedig a mi hazafias kötelezettségünk, hogy ez mindörökké így is maradjon”. „Kevesek estek át olyan próbatételeken, mint John egykor, vagy kellett olyan bátorságot mutatniuk, mint neki. De mindannyian törekedhetünk arra a bátorságra, hogy a közös jót helyezzük saját érdekeink fölé" – tette hozzá Obama.

A vietnami háború veteránját, aki 2008-ban alulmaradt Barack Obamával szemben az amerikai elnökválasztáson, egy éve kezelték az agydaganat gyógyíthatatlan és agresszív formájával, glioblasztómával. McCain családjának pénteki közlése szerint orvosai a szenátor kérésére abbahagyták a kezelést.

John McCain nem mondott le szenátori megbízatásáról, de tavaly december óta már nem vett részt a törvényhozási munkában, napjait arizonai otthonában és kórházban töltötte. 2018 májusában The Restless Wave címmel memoárt jelentetett meg. 

A katonacsaládban született McCain először vadászpilóta volt, majd a vietnami háborúban megsebesült és hadifogságba esett. Öt év múltán, a háború végén szabadult ki, és a hadifogság - elemzők szerint – meghatározta későbbi politikusi karrierjét. Évtizedeken át képviselte Arizona államot a kongresszusban, először 1983-tól a képviselőházban, 1987-től pedig a szenátusban.

John McCain utolsó éveiben Donald Trump amerikai elnök befolyásos bírálójának számított. A többi között pellengérre állította a szintén republikánus párti Trumpot a júliusban Helsinkiben Vlagyimir Putyinnal közös sajtótájékoztatója miatt, amelyet az emberemlékezet egyik legszégyenletesebb fellépésének nevezett egy amerikai elnök részéről. Úgy fogalmazott, hogy Trump „nem csak képtelen volt, de nem is akart szembe szállni Putyinnal".

McCain családjához közeli források szerint az amerikai elnököt nem hívják meg a temetésre.

(MTI)

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyugodjon békében, de politikusként nagy hülye volt.

http://mandiner.hu/cikk/201306..

Ha lenne túlvilág már a pokolban rohadna. megszámlálhtatlanul sok ember halála szárad a lelkén

Kemény harcos volt, tisztelet neki. Orbán politikájának megítélésben viszont nagyot tévedett, s hallgatott a rossz tanácsadókra.

Mondod ezt lúdtalppal és pókhassal a képernyő mögül McCainnel kapcsolatban? Bátor és karakán vagy.

ma, amikor a politika helyét Amerikában átvette az alt-right-os pöcs trollok és a lilahajú transznemű sjw-k alkotta söpredék cicaharca, egy McCainnek már jobb is talán, ha nem kell részt vennie benne.
Mi meg max. siránkozhatunk, hogy mivé lett a világ

"Obama szerint egykori riválisával osztották azt a nézőpontot, hogy az Egyesült Államok „olyan hely, ahol minden lehetséges "
*5-ös!
Annyira igaza van Baracknak: még az is lehetséges náluk, hogy mivel
"Az USA-ban a protestáns (49 %), katolikus (22 %) és zsidó (1,5 %) vallások a legjellemzőbbek.
Ezek alapján mely valláshoz tartozók irányítják brutális mértékben ezt az országot?
protestáns (49 %),
katolikus (22 %)
zsidó (1,5 %)
????
...aaaa, magányos hősök, akik belelovagolnak a naplementébe, a 21 ezer milliárd dollárnyi ÁLLAMADÓSSÁG nyomában, hogy lasszóra vegyék... és a sheriff irodájához vigyék.
Amit kik is fizetnek, kiknek?

Végre elment a konok geciláda.

Egyben részvétem a családnak.

Tény: megválaszották szenátornak...

Hát ez lenyűgöző!

„A szívem megtört. Annyira szerencsés vagyok, hogy átélhettem azt a kalandot, hogy szerethettem ezt a lenyűgöző férfit 38 éven át" – írta Cindy McCain a Twitteren.

Mennyi mindent össze tudsz itt hantázni!
Túl akarod licitálni hülyeségben ezt a 70-es IQ bajnokot?

Mennyi mindent össze tudsz itt hantázni!
Túl akarod licitálni hülyeségben ezt a 70-es IQ bajnokot?

Te mindig megnevettetsz! :)

Ha a címet újból elolvasod...ez egy halálhír.
Én sem szerettem ezt a fickót, de azért mégis.

Te mindig megnevettetsz! :)

Ha a címet újból elolvasod...ez egy halálhír.
Én sem szerettem ezt a fickót, de azért mégis.

Láttam, hogy már két órája beszélgettetek és utána köszönt neked. :)
Addig nem vette észre, hogy veled beszélget? ((:

Mondom, hogy amnéziás szegényke. ((:
Egyszer ezt írja:
"A biblia és a mogyórózás tökéletes harmóniában vannak..."

6 perc múlva, már elfelejti és ezt:
"Többször, de biblia nélkül, normális nővel..."

Ha normális lenne, nem élne együtt ezzel a rasszista senkiházival.

Háborús bűnös!
Legenyhébb esetben is Hágában lett volna a helye.

Milyen hazafi? Az USA agresszióját képviselte, több millió ártatlan (nem kommunista) ember gyilkolásával, megnyomorításukkal, több ezer kilóméterre hazájától

McCain az orosz elnökről hét évvel ezelőtt azt mondta, úgy fogja végezni mint a líbiai diktátor, Moammar Kadhafi. Válaszul Vlagyimir Putyin utalva McCain vietnámi háborús múltjára elmondta: „a háború alatt fogságba esett, egy gödörben őrizték éveken át. Másnak is elment volna ettől az esze”.

Ennek a Putyinnak, milyen jó humora van! :)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés