Tiltakozik az ELTE Esztétika Tanszéke, amiért Kovács Zoltán nekiment Heller Ágnesnek

2018. augusztus 17. 18:22

Többek között György Péter és Radnóti Sándor írta alá „a kormányszóvivő megalázó, embertelen közleménye ellen” tiltakozó közleményt.

Heller Ágnes csak egy öreg, bigott kommunista” – ezt a mondatot posztolta ki Twitter-oldalára szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő, miután Heller Ágnes filozófus egy interjúban zsarnoknak nevezte Orbán Viktort. A posztra reagálva az ELTE Esztétikai Tanszékének blogján a következő közlemény jelent meg:

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete Intézeti Tanácsának tagjai a leghatározottabban tiltakozunk Kovács Zoltán kormányszóvivő megalázó, embertelen közleménye ellen, amelyben az MTA rendes tagjával, a nemzetközi elismertségű tudóssal szemben kulturált országban megengedhetetlen hangot ütött meg.

Heller Ágnes, az ELTE BTK  professzor emeritusa Lukács Györgynek, az Esztétika Tanszék létrehozójának egykori tanítványa, akit egykor éppen a kommunista rendszerrel szembeni véleménynyilvánítása miatt üldöztek el az országból.

Heller Ágnes professzornak a miniszterelnökről alkotott véleménye a politikai szabadság, s ennyiben a társadalmi nyilvánosság része, míg Kovács szóvivő nyilvános megszólalása a személy integritásának durva megsértése. Heller Ágnes életkorának semmi köze politikai nézeteihez.

Heller Ágnes könyvei több tucat nyelven jelentek meg, ő maga számos egyetemen tanított, s büszkék vagyunk arra, hogy a kollégái lehetünk. Kovács Zoltán egy magát kereszténydemokratának valló kormány szóvivője, s a kereszténység fontos, szép hagyománya a bocsánatkérés.  Ez a lehetőség nyitva áll a szóvivő előtt is, elvárjuk, hogy gyakorolja.”

Az aláírók: Dr. Bacsó Béla egyetemi tanár, Dr. György Péter egyetemi tanár, Dr. Hammer Ferenc egyetemi docens, Dr. Kovács András Bálint egyetemi tanár, Dr. Radnóti Sándor professzor emeritus, Dr. Somlyó Bálint egyetemi docens.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134368