Ifj. Lomnici: Nem jogfosztó az izraeli nemzetállam-törvény

2018. augusztus 10. 7:43
Az izraeli nemzetállam-törvény nem gyakorol jogfosztást, csupán elveket mond ki – közölte ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az izraeli nemzetállam-törvény nem gyakorol jogfosztást, csupán elveket mond ki. Az alkotmányjogászt az M1 aktuális csatornán csütörtökön arról kérdezték, hogy az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bírósághoz fordultak az izraeli arabok a júliusban elfogadott, Izrael állam zsidó jellegét hangsúlyozó, úgynevezett nemzetállam-törvény ellen.

Azt mondta: egy izraeli arab jogvédő szervezet érve, amely szerint nincs még egy olyan alkotmány, amely földet rendelne egy adott nemzeti csoporthoz, azért „sántít”, mert egyrészt Izraelnek David Ben Gurion alapító szándéka szerint nincs  konkrét alkotmánya, hanem több úgynevezett basic law, „alaptörvény” rendelkezik a legfontosabb kérdésekről, másrészt az összehasonlítás nem pontos, mert az említett jogszabály nem gyakorol semmilyen jogfosztást, csupán elveket rögzít.

Ifjabb Lomnici Zoltán párhuzamot vont a hetedik magyar alaptörvény-módosítás és az izraeli nemzetállam-törvény között, kiemelve: „az önazonossághoz való jogot joga van kimondania egy államnak”. 

Akik arra számítanak, hogy a nemzetállami törvényt nem fogja megsemmisíteni a legfelsőbb bíróság, azok alappal teszik ezt – közölte.

Szerinte az arab jogvédő csoportok sokszor „kihasználják a hasonló helyzeteket” arra, hogy támadják a jobboldali izraeli kormányt. Úgy folytatta: Soros György üzletember is azért támogatott arab szervezeteket, mert szemben állt Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és „megpróbálta megbuktatni” őt.

(MTI)

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek Lomnici értelmezésével.

de a folyamatos kettős mérce megmarad. Amit más nemzetnek lehet, azt a zsidóknak nem, mert jönnek az arabok, a muzulmánok, a komcsik, a libsik, a nácik, az ENSZ stb, stb....

azért az is vicc, hogy az arabok jönnek az emberi jogokkal. saját portájukon kellene sepregetni.

Most már csak az érdekelne, hogy Lomniczi miért MTI közleményben osztja meg jogi "bölcsességeit" a Közel-Keletről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés