Rendkívül szennyezettek az olasz tavak

2018. augusztus 7. 10:11
Hulladékkal, mikroműanyagokkal és kezeletlen szennyvízzel szennyezettek az olaszországi tavak.

Hulladékkal, mikroműanyagokkal és kezeletlen szennyvízzel szennyezettek az olaszországi tavak – figyelmeztetett a Legambiente nevű olasz környezetvédő szervezet, amely első ízben mérte fel a dél-európai ország édesvizeinek állapotát.

A jelentést a szervezet Goletta dei Laghi – a Tavak Szkúnere – nevű hajójának fedélzetén dolgozó kutatók eredményeire alapozták. A szakemberek június és július folyamán gyűjtöttek mintákat Olaszország öt nagy tavának – Comói-tó, Garda-tó, Iseói-tó, Lago Maggiore, Trasimeno-tó – húsz strandjáról, amelyek mindegyike népszerű turistacélpont.

A Legambiente szerint a kutatók átlagosan 2,5 szemétdarabot találtak négyzetméterenként a partokon, és a hulladékok 75,5 százaléka műanyag volt. A műanyaghulladékok több millió mikroműanyag-részecskére bomlanak szét, amelyeket lehetetlen teljesen eltávolítani és bejutva a táplálékláncba, károsítják a helyi biológiai sokféleséget.

A cigarettacsikkek fordulnak elő a legnagyobb (29,4 százalék) darabszámban, utána a törött üvegek, a cukorka és burgonyaszirom csomagolóanyagok következnek a sorban.

A szervezet továbbá arra is figyelmeztetett, hogy az ország 17 tavából, köztük a nagy tavakból vett minták 55 százalékában mutattak ki kezeletlen szennyvízből származó rendkívül nagy mennyiségű baktériumot.

A Legambiente a népszerű olaszországi tengerpartokat is ellenőrzi. A szervezet Goletta Verde - Zöld Szkúner - nevű hajója az elmúlt harminc évben minden nyáron körbevitorlázta az Appennini-félszigetet, hogy az önkéntesek és a kutatók mintákat gyűjtve felmérjék a vizekben lévő baktériumok mennyiségét és a szennyezettség mértékét.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés