A hódoltság „multikulturalizmusáról”

2018. július 30. 13:13

Trombitás Kristóf
Mandiner
Vágó Istvánt emlékeztetjük: helyrehozhatatlanul tette tönkre a magyarságot az a 150 év a török pusztítás miatt.

Vágó István azt írja: „Emlékeztetem a tusványosi szónokot, hogy volt, amikor nem sikerült elkerülnünk »a multikulturalizmust, bár jogunk volt megvédeni a határokat, a piacokat, a keresztény kultúrát és elutasítani a bevándorlást«. 150 évig volt hazánkban iszlám világ, mégis megmaradt a kultúránk, nyelvünk, többségi vallásunk. Na jó, a gasztronómiánk kicsit átvett abból a világból, de az sem vált kárunkra. A nálunk maradt törökök zöméből pedig magyar lett. Jó magyar”.

Nos, Eperjessy Kálmán jegyzi meg A települési rend bomlása című írásában, hogy még a II. József idejében rajzolt térképek is hemzsegnek az elpusztult falvak, várak és templomok jelzéseitől, egy 1699-ben készült térképen pedig a készítő tízféle jelkulcsot volt kénytelen használni, hogy a rombolás különféle típusait megfelelően ábrázolhassa.

Bács megye, amely a törökök előtt 5 várral, 16 mezővárossal és 213 községgel bírt, szinte teljesen lakatlan lett. A Dunántúlon százszámra lettek a földdel egyenlővé évszázados települések. Nem elfoglalás, hanem letarolás volt, amely népességvesztés egyébként Trianonnak is megágyazott.

A törököket megelőzően az Alföldön 2-3 kilométerenként követték egymást – az egyébként jellemzően magyar – falvak. Ma ennek a településszerkezetnek nyomát sem találjuk. A mai napig nem jutott el elegendő hatásfokkal az emberekhez, hogy milyen helyrehozhatatlanul tette tönkre a magyarságot az a 150 év, éspedig a török pusztítás miatt.

Vágó István ezt a szenvedését és alles zusammen nemzeti nagylétünk sírásóját, az oszmán megszállást relativizálja.

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dehogynem, csak kissé átszabja saját (és bandája) szájíze szerint.

"A nálunk maradt törökök zöméből pedig magyar lett." - nem nagyon maradtak itt törökök. A kisszámú muszlim hitre magyart is magukkal vitték, ők lettek a magyarabok.
A pusztulást alaposan betetőzte az azt követő betelepítés (pl. a törökök ellen felkelő szerbeket behívták Dél-Magyarországra 1693-ban), így akadályozták meg, hogy a magához térő magyarság újra benépesítse saját országát..

Azt hiszem egy fontos dolgot nem csak Vágó felejtett ki a mérlegből...
A török megszállás 150 éve alatt tudniillik körülbelül 3 millió magyart hajtottak el rabszolgának. Budavár elfoglalása után nem csak az arany ára szakadt be a sztambuli piacokon, hanem a szép rabszolgalányoké is.
A Vágó félék ezzel szoktak érvelni: a törökök nem okoztak nagy csapást, hiszen nem tiltották a keresztény vallást, a török kor végére nem csökkent a lakosság szám és végre a magyarok megismerkedtek a fürdőkultúrával.
Ehhez képest Európában ezalatt a 150 év alatt következett be egy népességrobbanás, ahol az európai népek átlagosan megnégyszerezték a létszámukat. A magyar "nem csökkenés" iszonyú demográfiai dúlásnak felel meg és primer okozója lett a többnemzetiségű országnak és országvesztésnek.
Csak gondoljunk arra, hogy az USA mai területére összesen nem hurcoltak be 400 ezer fekete rabszolgát- akik utódai a ami napig kártérítést követelnek a rabszolga évekért.
Nálunk az iszlám vallást már régen be kellett volna tiltani és kártérítést követelni a törököktől- nem Szulejmán emlékművel borzolni a kedélyeket.

Vágónak igaza van. A masszív multikulti az olyan következményekkel járhat, amivel a török hódoltság járt. Nincs ember, aki összességében pozitívan tekintene a török hódoltságra.

Nem tudom, szerintem Vágó I. csak provokálni akar.

A DK egy provokatőr párt, ez alapvető vonásuk. A prominens tagok, akik a médiában szerepelnek, szerintem tanítják egymást az ilyenekre. Minden egyes médiamegnyilvánulásukban körömszakadtáig igyekeznek valami botrányosat mondani. Csak hát egy idő után ez is kiszámíthatóvá és egyhangúvá válik.

A témához visszakanyarodva: A török hódoltságot egyébként is lehetetlen pozitívként feltüntetni, max olyan kontextusban, hogy véres verejtékkel, de végül is megszabadultunk tőlük. Kiűztük innen őket, illetve hogy túléltük ezt is. Vágó úr talán azt sugallja, hogy a liberalizmushoz is hasonlóan kellene viszonyulnunk? Felőlem mehet.

Vágó ugyanaz mint Gyurcsány, Niedermüller és a többi.
Tényeket és fogalmakat összezavar, a törökök nem bevándorlók,hanem megszállók voltak.
A megszállás eredményei és a Habsburgok, meg Európa "segítsége" mai napig fejti ki hatásaikat.

Úgy rémlik Kosztolányi állapította meg, hogy pl. a Tóth családnév sem a származást, hanem azt jelentette, hogy valamelyik felmenőjük egyedül tudott tótul a faluban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés