Forrongás veszélyére figyelmeztetett az Amazon nagy-britanniai vezetője a Brexit miatt

2018. július 23. 18:17
Forrongás veszélyére figyelmeztetett az Amazon internetes nagy-britanniai vezetője abban az esetben, ha megállapodás nélkül szűnne meg az Európai Unióban.

Forrongás veszélyére figyelmeztetett lapértesülések szerint az Amazon internetes óriás nagy-britanniai vezetője abban az esetben, ha a szigetország tagsága megállapodás nélkül szűnne meg az Európai Unióban.

Doug Gurr még pénteken, a brit kormány Brexit-tárgyalásokért felelős új minisztere, Dominic Raab által rendezett magas rangú üzleti találkozón adott hangot véleményének, amelyet a hétfői brit sajtó az első ilyen jellegű figyelmeztetésként értékelt az üzleti szféra részéről. Az Amazon vezetője úgy vélekedett, hogy ha 2019. március 29-én úgy szűnik meg az Egyesült Királyság európai uniós tagsága, hogy a brit kormány nem jut megállapodásra Brüsszellel, az akár két héten belül polgári nyugtalansághoz vezethet. A The Times című napilap úgy tudja, Doug Gurr kijelentései meglepték a jelenlévőket, akik közül többen fenntartásokkal fogadták az általa mondottakat.

Az internetes óriásvállalat a The Times megkeresésére nem kommentálta Doug Gurr megjegyzését, csak annyit közölt, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan sokféle eshetőségre készülnek a brit európai uniós tagság alig nyolc hónap múlva várható megszűnésével kapcsolatban, hogy továbbra is ki tudják szolgálni vevőiket és a kisvállalkozásokat, amelyek számítanak rájuk.

Theresa May miniszterelnök hivatala hétfőn nem tulajdonított nagy jelentőséget a Doug Gurr idézett kijelentéseinek. „Semmi sem támasztja alá, hogy ez történne”, ha nem lesz megállapodás – fogalmazott egy szóvivő, hozzátéve: az a legvalószínűbb, hogy a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Királyság számára egyaránt előnyös megállapodással zárulnak majd.

Az Amazon csak az egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek egy megállapodás nélküli Brexit veszélyeire figyelmeztetnek. Korábban többek közt az Airbus és a Jaguar Land Rover is elképzelhetőnek nevezte, hogy a kilépést övező gazdasági-politikai bizonytalanság miatt kénytelen külföldre vinni munkahelyeket és beruházásokat. Hétfőn a Ryanair ír diszkont légitársaság is úgy vélekedett, hogy jelentős az esélye a megállapodás nélküli Brexitnek.

Dominic Raab azonban a BBC vasárnapi adásában azt mondta, akár már októberre megállapodás születhet az unió és a brit kormány között a kilépés feltételrendszeréről, de a brit kormány előkészületeket tesz arra a lehetőségre is, hogy nem születik egyezség.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van rá esély, hogy a hiányzó jogszabályok miatt az importcikkek egy részénél nem lehet majd folytatni a vámolást. Például bizonyos megrendelt élelmiszerek és gyógyszerek nem jutnak el a címzetthez. Az Amazont ez nagyon is érinti. Akinek ezekre sürgősen szüksége van, könnyen elveszítheti a türelmét egy-két hét után.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés