10+1 kedvenc rettegőm

2018. július 14. 15:48

Szalma György
Mandiner
10+1 közéleti személyiség, akik a leghitelesebb alakítást nyújtották jogállam és demokráciaféltés kategóriájában. Ez a csapat kemény.

Paul Lendvai – Kezdjük az egyik nagyöreggel. Lendvai évtizedek óta Bécsből tájékoztatja félre a nemzetközi közvéleményt a magyar belpolitikai helyzettel kapcsolatban, 2010 óta azonban hihetetlen fordulatszámon pörög a rettegés. A demokrácia és jogállam szeretetét megkérdőjelezi azonban az a tény, hogy Lendvai a jóléti Ausztriában élve volt a magyar kommunista rendszer több mint lelkes kapcsolattartója, hogy aztán a rendszerváltás utáni demokratikus jobbos kormányok idején váltson rendre rettegő üzemmódba. Előnyös csere volt, a piacon erre mutatkozott nagyobb igény. Azt remélem nem kell megélnünk, hogy Paul újra a hobbijából egészíti ki a járandóságát.

Heller Ágnes – Régen az elvtársaitól rettegett az ország, ma ő retteg. Évtizedek óta retteg az ordas eszmék újbóli megerősödése miatt, mindenről a történelem legsötétebb időszaka jut eszébe. Istennek hála ebbéli tevékenységében senki nem zavarja itthon, csak a rettegésre összpontosíthat. Kell is a zavartalan nyugalom, hogy beleéléssel játssza a szerepét. Ha nincs rettegés, nincs médiamegjelenés. Ez ilyen egyszerű.

Farkasházy Tivadar – A legnézettebb magyar tévéadó kiemelt sztárjaként a Heti Hetesben aggódott hétről hétre 2016-ig. A műsor megszűntével öntötte el az igazi páni félelem, olyannyira, hogy végül a legendás szárszói találkozókat is felfüggesztette. Talán észrevette, hogy egyre kevesebben értik az ő kifinomult, kikacsintós humorát. Korábban sem nevettetett meg senkit, de legalább vastagon díjazták.

Alföldi Róbert – Ugyan rendezőként beásta magát a kultúrharc egyik oldalának szűk elitcsapatába, azonban úgy, mint politikai hisztériakeltési fejedelem, kicsit mindannyiunké lett. Úgy képes folyamatos rettegést és üldöztetést szimulálni, hogy közben senki nem háborgatja vitatható színvonalú munkájában. Egy kedves ismerősöm beszámolóját idézném, aki elmondta, hogy: két idős hölgy a villamoson arról diskurált valamikor a tavasz folyamán, hogy szegény Róbertet, a színpadról és a rendezői székből egyaránt lekeverte a hatalom. A dolog szépséghibája pusztán annyi volt, hogy a néniktől néhány méterre egy képernyőn reklám futott, amely éppen a Művész Úr várható előadásait reklámozta. Ez a valódi diktatúra! És a valódi művészet: úgy eljátszani az üldözöttet, hogy közben minden lehetőséged megvan az érvényesülésre, a megjelenésre. A nénik beszélgetésének van egy fontos tanulsága: az igazság gyurmaként formálható, az lesz belőle, amit akarsz, csak fantázia kell hozzá.

Schilling Árpád – A baloldali meggyőződésű rendező, megrémült a Fidesz zsinórban harmadik választási győzelmétől, Franciaországba rettegte magát. Nem látott arra garanciát, hogy a demokrácia deficittel sújtott országban kibontakoztathatja tehetségét. Magyarán, úgy aggódott a demokrácia állapota miatt, hogy egy demokratikus választás eredményétől megrettenve egy másik országba költözött. Legemlékezetesebb rendezése a saját lakásának a teraszán valósult meg. A dráma címszavakban összefoglalva: Soros, Hitler bajusz, ütősnek szánt üzenet, lebőgés.

Fischer Iván – Karmester és komponista. Bár eredetileg komolyzenében utazik, azonban igazán maradandót a rettegés műfajban alkotott. Ő volt az az ember is, aki Hillary Clintont is agitálta annak érdekében, hogy aggódjon hangosabban a magyar demokráciáért. Azaz egy levélen keresztül feljelentette a magyar jobboldalt a hűbérúrnőnél, hogy Magyarországon bontják a demokráciát. Amolyan utazó anti-nagykövet. Én felállva tapsolok minden előadása után.

Jámbor András – Igen, senkit ne tévesszen meg a látszat, a tetszetős hangzású név és a joviális fizimiska is egy nagybetűs rettegőt takar. Bár kétségtelen, hogy munkássága nyomokban korrektséget is tartalmaz, azonban a Mérce fő tevékenysége, hogy napról napra eltemesse Magyarország jövőjét. A demokráciaféltés és a jogállam siratása mellett szakítanak időt arra is, hogy a kommunizmust és annak elborult agyú ideológusait mentegessék. Paul Lendvaiban, Heller Ágnesben és merce.hu szerkesztőiben az a közös, hogy abban az esetben lennének a legnyugodtabbak, ha a mindenkori szélsőbal irányítaná a demokráciát.

Róna Péter – Egy igazi többfunkciós rettegő. Nem pusztán a jogállam megsemmisülését éli át hitelesen minden nap, ő a magyar gazdaság leghangosabb siratója is. Elemzések hosszú sora jelent meg tőle az elmúlt nyolc évben a keze alól arról, hogy a gazdasági fejlődés fenntarthatatlan, ezután jön a feketeleves, már a fazék alját kapirgáljuk. Ő a közgazdászok Anettkája, Molnár Krisztiánja, Bartos Cs. Istvánja egyszerre. Többek között azért lehetünk hálásak neki, mert a második Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadójaként elősegítette hazánk IMF-hitelfelvételét. Örökké hálásak leszünk neki.

Karafiáth Orsolya – Egy régóta feltörekvő név, aki a hírnevét irodalmi, illetve a kulturális életben végzett korábbi munkájával alapozta meg. Gondolt egyet, és ezt a bizalmi tőkét a közéleti megmondásban kezdte el kamatoztatni. Orsolya több, egymástól teljesen független szakterület tudora. Szépségápolás, életmód, irodalom és persze politika. Nemrég beválasztották a legbátrabb 25 magyar közé. Ő azért tartja önmagát bátornak, mert a mai Magyarországon ki meri nyitni a száját, el meri mondani a véleményét, amikor ezt a jogát semmi nem veszélyezteti. Hallatlan vakmerőség.

Kálmán Olga – Vitathatatlanul a legrokonszenvesebb rettegő, aki az arcjátékával is érthetően fejezi ki érzelmeit, gondolatait. Ő nem csak rettegő, ő az, aki dramaturgként, porondmesterként a rettegéshez megteremti a feltételeket. Pályája alatt számtalan csodálatos alakítása volt, sosem rejtve véka alá, hogy melyik politikai oldallal szimpatizál. Számomra legemlékezetesebb performanszát, a Schiffer Andrással folytatott beszélgetése alkalmával mutatta be. Akkor bebizonyította, hogy nem csak rettegni, de felháborodni is képes gombnyomásra. A kellemesen akolmeleg ATV-s miliőjét és vendégkörét gond nélkül vitte át és képviseli mai napig a Hír TV-n – mondja valaki, hogy ez nem professzionális rettegésteljesítmény!

Tamás Gáspár Miklós – Ő talán ingyen is vállalja a rettegést, ha úgy alakul; de az biztos, hogy a lehető legteljesebb magyar sajtóspektrumot teleírja és -beszéli egyedi hangvételű rettegéseivel. Az bizonyos, hogy ő a legérdekesebb színfoltja a rettegők táborának.

 

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Döntő és lényeges különbség : az Ön listájára helyezetteket lehet érteni , a Szalma-felsorolásban szereplőket meg nem .

A cikk, TÖKÉLETES!!!

Keserves, de így van, csak az utóbbi évtizedek MNB elnökeire kell emlékezni, egy kivétellel.

Azt a gazdasági Armageddont egyik poszt szocialista államban sem "alkották" meg az ottani vezetők, mint nálunk.

Valami oka csak van.

Most kezdünk kivackolódni, de hosszú út lesz

Újhelyi már megint begyógyszerezte magát?

Botrány készül: Orbán Viktor ma nekiront Putyinnak
https://www.sztarklikk.hu/koze..

Válaszok:
vizesnyolcas | 2018. július 15. 10:26

Nem. Csak irónikus akart lenni. Igaz, kissé petyhüdtre sikerült neki.

Elolvastad amit a Heisler cikknél írtam neked?

..."Magyarországon nincs diktatúra, de nincs az a média sokszinüség se ami pld Ausztriában meg Németországban van."...
Kíváncsivá tettél. Nevezz meg kérlek egy általánosan fogható német tv-adót , akár közszolgálatit, akár kereskedelmit, amelyik Merkel ellenes hangot engedett meg magának már 2016-ban.
De akár újságot is, amelyik a Népszava stílusát megengedi magának a kormánnyal szemben, vagy a Hir TV stílusát.
Ha nem tudsz, akkor simán hazudni jársz ide.

Válaszok:
Box Hill | 2018. július 16. 12:35

Természetesen, hogy Németországban a Facebook cenzurázza a felhasználókat, az is a "szabadság" jele.
https://www.journalistenwatch...
Berlinben, de Essenben is mintegy 1000 munkatárs ügyel a "véleményszabadság" jogára.
https://rp-online.de/nrw/panor..

Kérlek ne terelj. Nevezd meg azt az öffentlich-rechtliche, vagy privát német TV adót amelyikre gondoltál mint kritikus volt 2016 óta a német kormánnyal és Frau Merkel-lel szemben.
"de nincs az a média sokszinüség se ami pld Ausztriában meg Németországban van."
Csak erről beszéltünk.

"Az pedig mulattat, hogy itt, a sok Máltai Lovag között, pont engem tartanak hazudónak..."
Bizony, ha nem nevezed meg a " rendszerkritikus német tv-adót " akkor az is vagy.

"de nincs az a média sokszinüség se ami pld Ausztriában meg Németországban van."
Hazudsz. Egész Németországban n i n c s egyetlen ellenzéki TV Sender se. Nem létezik egy Népszava színtű ellenzéki nyomtatott sajtó se. Nemhogy most, de nem volt a migránsáradatkor se.

"Deutsche Medienrealität: Von einem Ungarn-Bericht, der nie gesendet wurde…

Ich bin heute auf einen Beitrag der Journalistin Dr. Anat Kálmán aufmerksam geworden. Frau Kálmán hatte einen Bericht für einen öffentlichen-rechtlichen deutschen Sender erarbeitet, diesen dann jedoch wieder zurückgezogen, nachdem sich die Redakteure geweigert hatten, den Beitrag zu senden.

Die Journalistin hat auf ihrem Blog ihren Protest zum Ausdruck gebracht:

http://belanat.canalblog.com/a..

Der vom deutschen öffentlichen-rechtlichen Rundfunk nicht gesendete bzw. produzierte Bericht ist dort als Manuskript abrufbar und sei hier zum Nachlesen empfohlen:

http://storage.canalblog.com/4..

Bemerkenswerte Erfahrungen einer Journalistin, die – unter Bezugnahme auf Experten wie Andreas Oplatka, Attila Pók und andere – einen ausgewogenen Bericht über Ungarn ohne die üblichen Schmäh-Vokabeln platzieren möchte, dabei jedoch – so meine Bewertung – gegen die Wand eines linksliberalen Meinungsoligopols läuft. Selbstzensur der (mit Zwangsbeiträgen finanzierten) deutschen Öffentlich-Rechtlichen, ganz ohne Mediengesetz. Eine Tendenz, die von den wenigen Stammgästen, deren (politische) Auffassung in der hiesigen Presse meinungsbildend ist, immerzu als verschwörungstheoretisch abgetan wird,"

Szánalmasan hazudsz.

..."De arról mi a véleményed..." nem szoktam véleményezni dolgokat amikhez vagy semmi közöm, vagy a rálátásom hiányos.
Nem ütöm minden lébe, sz@rba-mint egyesek- az orromat.
Főleg nem terelem a szót az adóparadicsomokra amikor a német sajtószabadságról van kimondottan a szó.

Média sokszínűsg egy olyan országban, ahol börtön jár egy nem rágalmazó véleményért?

Válaszok:
Rumpelstilzchen | 2018. július 16. 12:52

:) természetesen terelhetsz, mint a puli, de ne csodálkozz, ha más -ugyanazon a jogon- a szavadat használva:" mai világ rákfenéje" kapcsán elkezd zsidózni. Mindenkinek más jut eszébe. Neked a "sajtószabadságról" az adóparadicsomok meg a kábszerkereskedelem, másnak más.
Azért van olyan is, akinek a német "sajtószabadságról " az ARD, ZDF vagy a DPA, Süddeutsche Zeitung, stb. jut eszébe. https://www.youtube.com/watch?..

A német média soszínűségét Duzur fórumtársnőnk látja, nem én !
" duzur 2018. július 15. 17:32

6
3

@catalina9

Nagyon konkrétan:
Magyarországon nincs diktatúra, de nincs az a média sokszinüség se ami pld Ausztriában meg Németországban van."
Kértem, hogy mutasson egyet is, amelyik politikailag soszinű és nem szexlap, de ezidáig hiába várok.

Tudja itt majdnem mindenki. Nem is vártam, hogy rámutat ez-és-ez a német TV igenis AFD , vagy Pegida , vagy ... demokat közvetít és szónokait szóhoz juttatja. Nem, inkább a vérvörös ATTAC mesével jön: " ami az enyém az enyém, ami a tiéd az közös ". Ezek se dolgozni akarnak a pénzért, hanem a másét elvenni.
Szegényke mind többet halandzsázik.

"10+1 rettegő kicsoda"...sok ?Az összes, de ez már a csapatfellállításnál látszott. Ma már tud az ország ezzel élni, mert azért kialakult egy új csapat is. Már vannak olyanok is, akiknek az arca nem kezd el vonaglani, ha meglátnak egy új Mária szobrot a Vár fokán. Maga a kormány, de elsősorban az európai példa vezette el őket ide. Régen volt a vicc: "hogy beszél az okos zsidó a buta zsidóval? " Telefonon, Frankfurtból Budapestre.
Ma már fordítva igaz: csak a buta zsidó marad Brüsszelben, Párizsban.
Igen, új szelek fújnak. Miniszterelnökünk Izraelbe utazik és van magyar zsidó aki "mazel tov" -ot kíván neki. Na ez fájhat Duzurnak, mert a gyűlöletéből él. Emlékszel a ..."katolikus kurvákra ". ? Duzur kedvenc megjegyzése volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés