A megmaradás illúziója – rekviem a magyar népért

2018. július 10. 16:56

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk
A magyar nemzet és a nép sorsa egyre inkább elválik egymástól.

„1920 óta a magyar nemzeti gondolkodás alapvetően ellenségként és a magyar etnikum felszámolására tett kísérletként él meg minden modernizációs, nyugatos, elvont elveken alapuló, netán szupranemzeti törekvést a nemzet átértelmezésére – és ezt a nép úgy támogatja, hogy a nemzet folyamatosan igazolhatóan ellene működik.

A magyar nép nem tudja levetkezni ezt a nemzetképet, de közben ennek a rabságában sínylődve a nemzetkép legnagyobb erényét – azt, hogy egy darabig biztosította a megmaradás határokon átívelő élményét – is kiüresíti. A magyar nemzet és a nép sorsa egyre inkább elválik egymástól, a nép nem képes produktívan megújítani a nemzetkoncepciót, de közben kihátrál mögüle részint emigrálással, részint hite vesztéssel, a nemzetképet a – ráadásul hazug, élősködő – politikai osztály is csak irdatlan energiaráfordítással, mindent elsöprő propagandával és hazugsággal képes táplálni. Úgy állunk most, hogy a népnek egyre kevésbé van nemzete, a nemzetnek pedig népe, viszont olyan korban élünk, amely – az elsöprő globális változások és gazdasági dinamika XVIII-XIX. századitól eltérő súlypontjai – miatt nem kedvez a nemzetek újraalkotásának, magyarul az államtól független erős polgári rétegre, a polgárok bizalmi kapcsolataira és a civilizált rendre alapozó megújulásnak. A magyar nemzet léte most a migrációval szembeni harcban tűnik éppen felettébb indokoltnak, de ez semmit nem old meg a nemzet kiüresedésének és diszfunkcionalitásának alapvető problémáiból, sőt – nem véletlenül, hiszen a nemzeti reflexeket hatalmi érdekek szolgálatába állították – megerősíti a nemzet függetlenségi-etnicista-xenofób-antimodernizációs alapvetését. Már csak azért sem oldódhat a káros nemzetkép, mert a migrációval szembeni harcban értelmet nyerő nemzet kontextusa eleve egy hazug, következésképp fenntarthatatlan szimbolikus konstrukció: se a harc nem igaz, se a nemzet nem igaz, se a migráció nem igaz úgy, ahogy beállítják.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom, mi a fenét akar elérni ezzel a permanens nemzetgyalázásával. Az a pár szektatag marhára értékes erőforrás lehet, akik a blogján vitatkoznak a baromságairól. Vagy ez valamiféle szellemi önkielégítés? Béndek nárcisztikusan sérült?

Na jó, de Csintalan nem írja le minden héten, hogy van az egészséges nemzettudat, a tankönyvi, meg van a mucsai magyar, a nemmodern.

Ez a fasz meg most írja le kábé ötvenedszer, és mintha még mindig várná a tapsot a korszakos felfedezéséért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés