Törvénytervezetbe burkolt magyarellenesség

2018. július 6. 9:04

Páva Adorján
Krónika
Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők.

„Reszkessetek, erdélyi magyar politikusok, újságírók, autonomisták, zászlókitűzők, koszorúzók, megemlékezők, nótázók, kommentelgetők: Marius Pașcan és hithű barátai olyan törvénytervezetet dolgoztak ki, amely börtönnel büntetné a »románellenes« megnyilvánulásokat és szervezkedést. A jogszabályjavaslat beteges hazafiasságtól dagadó indoklása szerint ugyanis »Románia területén, számos erdélyi megyében olyan állítólagos székely megemlékezéseket tartanak, amelyek tulajdonképpen állam- és románellenes, szakadár, sovén megnyilvánulások, és amelyeken a románokra nézve sértő és rágalmazó rigmusokat skandálnak«. A kezdeményezők hozzáteszik: a fentebb »megszokottá vált« eseményekről szóló beszámolók, illetve a »románellenes üzenetek« helyet kapnak a sajtóban, az interneten és a közösségi oldalakon is. 

Ebből elég! – gondolta a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) szenátora, aki a hónapok óta dúló belpolitikai válság ellenére sikeresen maga mögé állított mind ellenzéki, mind pedig a kormányzó alakulatok színeiben megválasztott honatyákat. 

A tervezet előterjesztői nem sokat bíbelődtek a részletekkel: törvényjavaslatuk nagyjából azonos a parlament által nemrég elfogadott, az antiszemitizmust büntető jogszabállyal, csak a megfelelő helyeken románellenességre cserélték a kifejezéseket. Így a tervezet három hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a románellenes megnyilvánulásokat és románellenes jelképek nyilvános terjesztését, illetve háromtól tíz évig terjedő börtönnel a románellenes szervezkedést vagy annak pénzelését. A célzás egyértelmű: a kezdeményezők az erdélyi magyarság jogalkotási, jogérvényesítési és önrendelkezési törekvéseit próbálják alattomos módon elnyomni egy »plagizált« törvény sokféleképpen értelmezhető »erejével«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek szerint téged az se zavarna, ha a magyar nemzeti érdek három év recski kényszermunkát ítélne a számodra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés