Lateráni kanonok lett Macron

2018. június 29. 21:14
A lateráni bazilika tiszteletbeli kanonoki címét azért fogadta el, mert ez a hagyomány az Apostoli Szentszékkel való egység és barátság jele.

Macron elnököt és feleségét, Brigitte-et a templomba való bevonulásuk előtt Angelo De Donatis kinevezett bíboros, a római egyházmegye pápai helynöke, a lateráni bazilika főpapja köszöntötte, valamint a káptalan egyetlen francia kanonoka, Louis Duval-Arnould.

A köszöntést követően Emmanuel Macron a kanonokok kíséretében ünnepélyesen bevonult a bazilikába, és De Donatis érsekkel együtt a főoltár előtt foglalt helyet. Üdvözlő beszédében a kinevezett bíboros arra emlékeztetett, hogy Macron bevonulása Róma püspökeinek székesegyházába a Franciaország és az Apostoli Szentszék kapcsolatát kifejező ősi hagyomány folytatása, és biztosította, hogy az elnök most már a bazilika közösségéhez tartozik. A rövid igeliturgiát a hívek könyörgése követte, amelyben imádkoztak többek között Franciaországért, minden lakójáért és az ország vezetőiért. A Miatyánk latin nyelvű eléneklése után Macron elnök is felszólalt. Beszédében elmondta, hogy a lateráni bazilika tiszteletbeli kanonoki címét azért fogadta el, mert ez a hagyomány az Apostoli Szentszékkel való egység és barátság jele – írja a Magyar Kurír.

 

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy tűnik, hogy annak idején megérte a hugenottákat kizavarni...Igaz, hogy ők indították el Svájcban az óragyártást, és Angliában is hozzájárultak a fejlődéshez.

"Lateráni kanonok lett Macron..."?

Lehet, hogy hibásan fordították a retardabitur szót?

Franciaország elnöke, Emmanuel Macron a római püspök bazilikája, a Lateráni Szent János-bazilika tiszteletbeli protokanonoka (első kanonoka) lett. Ez a cím Franciaország mindenkori államfőjét hivatala alapján illeti meg. Kanonoki megbízatását Macron elnök június 26-án délután vette át.

Nem forog, ő is megkapta.

Idővel azonban a francia uralkodókat megillető cím a gyakorlatban feledésbe merült. Csak 1957-ben újította fel a tiszteletbeli kanonoki cím ünnepélyes római átvételének hagyományát René Coty elnök. Később követték utódai, kezdve Charles de Gaulle tábornokkal – Georges Pompidou, François Mitterand és François Hollande elnökök kivételével. Az utolsó francia államfő, aki 2007. december 20-án átvette ezt a megbízatást, Nicolas Sarkozy volt.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. június 29. 23:48

Emmanuel Macron 12 éves korában részesült a keresztség szentségében. Tanulmányait jezsuiták által vezetett iskolában végezte. A protestáns filozófus, Paul Ricoeur egykori asszisztense ma azonban a transzcendensre nyitott agnosztikusnak nevezi magát.

Franciaország minden államfője megkapta, csak nem mindegyik vette át.
Története

"Annak ellenére, hogy a francia forradalom óta az ország történelme elválaszthatatlan a szekularizmustól, a Francia Köztársaság mindenkori államfője a római főszékesegyház protokanonoka. A címet a francia királyoktól örökölték a köztársasági elnökök: XI. Lajos volt az első, aki megkapta ezt a jelképes megbízatást 1482-ben. 1604-ben megújították ezt a hagyományt, miután a hugenotta IV. Henrik francia király áttért a katolikus hitre, és a clairaci bencés apátságot jövedelmével együtt a lateráni bazilikának adta. Viszonzásul a főszékesegyház káptalanja e tiszteletbeli kanonoki címet Franciaország mindenkori vezetőjének adományozta. Emellett azóta minden december 13-án (IV. Henrik születésnapján) a lateráni bazilikában megemlékeznek „Franciaország boldogságáról és jólétéről”.

Bár minden francia államfő megörökölte a címet, ez a történelem során feledésbe merült. René Coty elnök hozta vissza a köztudatba XII. Piusz pápasága alatt, 1957-ben. 1967-ben Charles de Gaulle, 1978-ban Valéry Giscard d’Estaing, majd II. János Pál idejében, 1996-ban Jacques Chirac, valamint 2007-ben, XVI. Benedek pápasága alatt Nicolas Sarkozy is elutazott Rómába, hogy átvegye ezt a tiszteletbeli megbízatást. Georges Pompidou, François Mitterrand és François Holland azonban nem tette ezt meg.

Október 15-én Nathalie Loiseau európai ügyekért felelős miniszter a Vatikánba utazott, ahol kifejezte Emmanuel Macron elnök kívánságát, hogy ellátogasson Rómába és találkozzon Ferenc pápával."

Forrás: https://www.magyarkurir.hu/hir..

Válaszok:
Sulammit | 2018. június 30. 8:19

Jó társaság lehet a kanonokok egylete. ;-)

Akkor most Macron Franciaország Richelieu bíborosa?
Teljes nevén: Emmanuel Jean-Michel Frédéric Richelieu kanonok?
Már csak a piros szoknya hiányzik az öltözékéből.

"Feltéve, hogy nem csak álca."

Gondolod, hogy háztűznézőbe járt a Vatikánban?

Ehhez mit szól a kanonok úr?

Macron Franciországa lenne az emberi jogok és EU-os értékek mintaállama?
Mit tesz az EU Emberjogi Bizottsága?
Csak Lengyelország és Magyarország tekintetében lehet a 7. cikket alkalmazni és Franciaország kivétel?
Miért nem kötelezi az EU, hogy Franciaország fizesse be az Afrikai országokat megsegítő EU alapba az elmúlt években beszedett adókat?

„Élesen bírálta a magyar kormány politikáját Emmanuel Macron francia államfő.
A budapesti francia nagykövet visszahívását is kilátásba helyezte Emmanuel Macron arra az esetre, ha a diplomata nyíltan kiáll Orbán Viktor politikája mellett. A francia államfő erről a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón beszélt.”
http://hvg.hu/gazdasag/2018062..

Az Emberi Jogok Ligája és az Európai Roma Jogok Központja egyben elítélte “a méltatlan, az embertelen és romló” franciaországi romapolitikát.
“A 2015-ös év folyamán 11 125 embert küldtek el erővel a hatóságok 111 telephelyről” – olvasható az éves jelentésben.
Közülük 410 embernek tűzeset miatt kellett elhagynia öt telepet – hívták fel a figyelmet a szervezetek a lehető legmegbízhatóbb források (sajtócikkek, közlemények, a civil szervezetek által begyűjtött közvetlen tanúvallomások) alapján készült jelentésükben. Tavaly a cigánytelepek lakóinak hatvan százalékát küldték el erővel, az emberek felét a nyári hónapokban lakoltatták ki.
Jóllehet az előző évekhez képest a tendencia csökken – 2014-ben ugyanis 13 500 embert küldtek el, 2013-ban pedig 19 ezret -, a szervezetek elsősorban azért aggódnak, mert a hatóságok gyakorlatilag semmilyen elhelyezési megoldást nem biztosítanak a telepekről elküldött embereknek.
“Ez a kilakoltatási politika méltatlan, hiszen csak súlyosbítja ezeknek az embereknek a bizonytalan helyzetét” – hangsúlyozzák a szervezetek.
http://www.boon.hu/franciaorsz..

„Afrika nélkül nem megy
2008 márciusában a volt francia elnök, Jacques Chirac elismerte: “Afrika nélkül Franciaország a harmadik [világ] hatalom helyére csúszna a rangsorban.” De Chirac elődje, François Mitterand is megjövendölte már 1957-ben: “Afrika nélkül Franciaországnak nem lenne történelme a 21. században.”
HIRDETÉS
Jelenleg 14 afrikai országot kötelez a gyarmati szerződésük arra, hogy devizatartalékuk 85 százalékát a francia központi bankba, és ezzel a francia pénzügyminiszter ellenőrzése alá helyezzék. 2014-es adatok szerint Togónak és még 13 másik afrikai államnak kell gyarmati adót fizetnie Franciaország számára. Az ellenálló vezetőket vagy meggyilkolták, vagy eltávolították a pozíciójukból. Akik engedelmeskedtek, most a franciák pazar életmódját támogatják, mialatt a saját népük mélyszegénységtől szenved.
Az afrikai vezetőket gyakran vádolják korrupcióval és azzal, hogy a nyugati hatalmak érdekei szerint cselekednek, de jó okuk van az ilyen hozzáállásra. A saját embereikkel foglalkoznának, ha nem zaklatnák, és nem terrorizálnák őket folyton a gyarmatosító országok.

Az afrikai országok csakis a francia központi bankba helyezhetik letétbe monetáris tartalékaikat. Franciaország már 14 állam nemzeti tartalékával gazdálkodik 1961 óta. Kezeli Benin, Burkina Faso, Bissau-Guinea, Elefántcsontpart, Mali, Niger, Szenegál, Togo, Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Kongó-Brazzaville, Egyenlítői-Guinea és Gabon pénzét.”
https://24.hu/kulfold/2015/01/..

Macron Afrikában

https://mno.hu/kulfold/emmanue..

Úgy látszik, hogy a forrásom lemaradt. Én is a Magyar Kurírból vettem a részleteket.

https://www.magyarkurir.hu/hir..

Nem kell parázni, - tiszteletbeli - amint láthatjátok Macron ruháján is. Öltönyben van és nem bíborosi ruhában.

Egyébként ott van a forrásmegjelölés is a cikk alján.

Mi a problémád ezzel? Jézus, a szülei, az apostolok, tanítványok, az első keresztények mik voltak szerinted? Bizony, hogy zsidók.

Csinálni fog, mert benne van az alkotmányukba.

Miért nem olvasod el a teljes cikke? Többen leírtuk már és ott van a link is. Ez a cím nem pápa és nem elnöki személy függő.

...valamint 2007-ben, XVI. Benedek pápasága alatt Nicolas Sarkozy is elutazott Rómába, hogy átvegye ezt a tiszteletbeli megbízatást.

Senki nem oktatott ki.
Nem arról szól a híradás, hogy ki a jó elnöke Franciaországnak, hanem egy több évszázados hagyományról.

Ezt ki a fene írta, ha nem te??? :)

"Amúgy meg : Benedek pápával biztosan nenegészen így lett volna.."

Ezért is küldte - többek közt - a Rotschild-klán.
"A rövid igeliturgiát a hívek könyörgése követte, amelyben imádkoztak többek között Franciaországért, minden lakójáért és az ország vezetőiért. "
Hány papot végeztek ki anno, a Francia Köztársaság nevében?
Macron ezért is bocsánatot kért?
Ja, nem.
Ha szerinted ez a "konzervatív rendpártiság" jele, akkor sajnállak...
Csak egy hamiszászlós piti kis csóresz, aki a tudjuk kik hasznos idiótája, persze, teszi-veszi magát, ahogyan tőle gazdái elvárják.

Ennyit írt a Magyar Kurír.

Sulammit 2018. június 29. 23:29
10
Emmanuel Macron 12 éves korában részesült a keresztség szentségében. Tanulmányait jezsuiták által vezetett iskolában végezte. A protestáns filozófus, Paul Ricoeur egykori asszisztense ma azonban a transzcendensre nyitott agnosztikusnak nevezi magát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés