ET-biztos: Sérti a migránsok jogait a „Stop Soros” törvényjavaslat

2018. június 1. 12:30
Sérti a migránsok és az őket segítő civilek jogait a „Stop Soros” törvényjavaslat – nyilatkozta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

A magyar kormány törvényjavaslata jelentősen korlátozná a civil szervezetek bevándorlókat támogató munkáját, sérti az ilyen szervezetekben tevékenykedők, valamint a migránsok és menedékkérők jogait – hangsúlyozta pénteken közzétett nyilatkozatában Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa. 

Nyilatkozatában Mijatovic aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyet emberi jogi szempontból aggasztó fejleménynek nevezett.

Véleménye szerint elfogadása esetén a rendelkezés jelentősen korlátozná az emberi jogokat védelmező civil szervezetek nélkülözhetetlen munkáját, amelynek hiánya alapvető szolgáltatásoktól fosztaná meg a migránsokat. Emellett idegengyűlöletet szíthat és bizalmatlanságot kelthet az elkötelezett emberi jogi aktivistákkal szemben – írta.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács emberi jogi biztosa úgy vélekedett, hogy meg kell akadályozni minden olyan intézkedést, amelyek korlátozzák, szankcionálják, megbélyegzik vagy hátrányos helyzetbe hozzák a migráció területén tevékenykedő civil szervezeteket és embereket. Ezzel szemben a munkájukat támogató jogi környezetet kell létrehozni – jelentette ki.

Mijatovic a törvényjavaslat visszavonására szólított fel, kiemelve, hogy a magyar hatóságoknak minden nemzetközi emberi jogi kötelességüknek eleget kell tenniük és emberségesebb hozzáállást kell tanúsítaniuk a migránsok és menedékkérők szükségletei iránt.

A magyar kormány kedden nyújtja be az Országgyűlésnek azt az előterjesztést, amely büntethetővé tenné az illegális bevándorlás szervezését. A jogszabály arra is lehetőséget adna, hogy a bíróság az illegális bevándorlást szervezőket kitiltsa a határ nyolc kilométeres sávjából, külföldi állampolgárok esetén pedig kiutasításról is dönthet. A törvényjavaslat rendelkezik továbbá arról, hogy Magyarország nem fogadja be azoknak a bevándorlóknak a menekültkérelmét, akiket nem üldöznek vagy nincsenek súlyos veszélyben.

(MTI)

Összesen 105 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már a jogoknál tartunk, a migriknek nincs joguk határt sérteni.

Egyébként meg ez a mi országunk, nem az afrikai négereké, és a közel keleti muszlimoké. Ha kell nekik ez a föld, jöjjenek ide, és próbálják meg elvenni tőlünk. Majd szépen megkapják azt, ami jár nekik.

Szándékosan keveri, mert elobb-utobb nem lesz különbség téve köztük.
Egyébként ha nem fogadjuk be őket, milyen szükségletekről kéne gondoskodni?
A migransbehozo szervezetek szabadon dolgozhatnak az EU-ban, van feladatuk máshol.

Na, baszki, egy újabb Soros bébi...van egyáltalán olyan tisztség az EU-ban, amit nem egy neomarxista Soros komisszár tölt be, egyetlen ellentmondásos személy, aki kilóg a többi közül, vagy az összes egy alomból való?

Röhej, hogy hiába nyeri sorra a jobboldal a választásokat Európa szerte, az emberek nem győzik szavazatukkal elzavarni ezeket, de ez mintha a nemzetközi szervezetekben, és szupranacionális szervezetekben egyáltalán nem is látszana meg, az ott lévő pozíciókat gyakorlatilag lerabolták maguknak a komisszárok, és úgy adják egymásnak a tisztségeket, hogy még csak véletlenül se kerüljön oda valaki, aki nem osztja az ő világnézetüket, aki nem egy alomból való.

"...amelyet emberi jogi szempontból aggasztó fejleménynek nevezett."

Ha egy 0-tól 100 ig terjedő skálán nézzük az emberi jogokat, ahol 0 a teljes jogfosztottság 100 pedig a szó szerint mindent megengedő jog, akkor ezen belül hol van azt emberi jogok optimális értelmezési tartománya? Mindenki máshol jelölné ki, csak ködös, ide-oda húzható határai vannak, és azok mentén van a vita, hogy mi az ami belefér, és mi az ami nem.

Konszenzus nincs, tehát ítélkezés, szankciók alapjául sem szolgálhat egy olyan fogalom, ami nem lehet pontosan, ideológia mentesen körülírni.

Most el sem olvasom, hogy mit pampog, ez szőrnyella de frász!
Annyira taszító ez a kép róla.

A megjegyzés stílusa teljesen adekvát. Nekem is elegem van már ebből a permanens migránsos picsogásból, amit ez a redvás szekta előad itt.

A Horda maradjon Afrikában, Ázsiában. Ez a hely itt a miénk, és ha kell, meg is fogjuk védeni. Az meg szerintem evidens, hogy egyáltalán nem áll szándékunkban önként átadni.

A fél világ el akarja aradutani Európát migransoknak.
Ha így lesz, a fehér embernek annyi.

Milyen joga van annak, aki határsértőként van egy országban?
Mert amíg nem szereztél vízumot oda, addig csak határsértő vagy.

Nem muszlim véletlenül?

Most már lóf*szt a seggükbe a menekültkérelmeikkel együtt. Takarodjanak a innen a picsába el.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés