Mi folyik Rómában?

2018. május 27. 13:54

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Meddig lehet akadályozni egy demokratikus választáson többséget szerzett kormánykoalíció megalakulását?

Teljesen függetlenül attól, ki mit gondol az eddigi és az új, tervezett olasz vezetésről, mindenki láthatja most: a megszokott itáliai politikai cirkusznál mélyebb és súlyosabb probléma alakult most ki.

Tele van a mainstream nemzetközi sajtó azzal, hogy az új, feltörekvő, populistának nevezett politikai mozgalmak szerte a nyugati világban a demokrácia aláásói, szemben a régi, liberális demokrata rend őrzőivel.

Nos, akkor minek nevezzük azt, amikor a kiöregedő olasz politikusi kaszthoz tartozó államfő most már egyértelműen politikai okokból akadályozza a demokratikus választáson kellő felhatalmazást nyert pártokat a kormányalakításban, a miniszterelnök és egyes miniszterek kinevezését?

Nem éppen ez a teljes semmibevétele a demokráciának, a közakarat érvényesülésének?

Képzeljük el ugyanezt, ha egy „populista” elnök akadályozná a választáson győztes „liberális demokrata” pártok kormányalakítását azzal, hogy neki nem tetszik a miniszterelnök vagy miniszter személye. Akkor mi lenne a visszhang, mik lennének a reakciók?

Minapi római utcaembere-riportunkban az új koalícióval kritikus és azt támogató hétköznapi emberekkel is beszélgettünk. Egyfajta óvatos optimizmus, de legalább is a változás óhaja viszont sokakban benne van. Ezért is született ez a végeredmény az olasz választáson.

Egyértelmű: Olaszországra – és így az egész EU-ra és ránk is – az új kormány megalakulása után is bizonytalan idők várnak, hiszen a két meglehetősen eltérő nézeteket valló párt valóban unortodox lépések egész sorára készül, Olaszország pedig sokkal nagyobb játékos akár Görögországnál, akár mondjuk Magyarországnál a nemzetközi politikai és gazdasági színtéren. De nem lehet megakadályozni a dolgok demokratikus menetét: ezen az úton, ha fontos az olasz elitnek és a tömegeknek a demokrácia, végig kell menniük.

A nemzetközi közösségnek és az olasz választóktól kapott felhatalmazás alapján kormányzó új olasz kormánynak, ha szükséges, új alapokra kell helyezniük az együttműködést. Három évtizednyi olasz gazdasági, társadalmi, politikai helybenjárás vár egy új fejezet megnyitására, új utak bejárására..

Mattarella elnök pedig megnézheti az előrejelzéseket: további akadékoskodása esetén csak a két most egzecíroztatott párt, különösen a Liga további erősödését hozná egy új választás. 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Paradox helyzet a liberálisok számára : húzzák az időt , de nem veszik észre , hogy az időhúzás ellenük dolgozik .

És amíg húzzák az időt, ömlik befele az emberiség okker és fekete aranya... Most három nap alatt kétezer, csak Olaszországba.

Giro d'Italia, igen, Izraelből indult, s befutásnál, Rómában, a Circo Massimo zónájában Izrael-ellenes tüntetés - hőbörgés - zavarta meg a futamot.

Öröm volt nézni, ahogyan a rendfenntartók felléptek, ugyanezt kellene tenniük a magyar rendőröknek is a balliberális csőcselékkel.

Itália nem egy szuverén ország, csak ennyi a történtekre a magyarázat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés