Kövér: Sorsdöntő kérdés, hogy vissza tudjuk-e utasítani az identitásnélküliség politikáját

2018. május 16. 12:50
Az önazonosságtudat kérdése jelenti a legnagyobb törésvonalat és a legfontosabb politikai különbözőséget az Európai Unióban – fogalmazott a házelnök egy konferencián. Novák Katalin szerint Európa ma az üres bölcsők kontinense.

Az Európai Unió egysége és jövője szempontjából sorsdöntő kérdés, hogy a következő években a nyugat-európai választópolgárok demokratikus keretek között el tudják-e utasítani az identitásnélküliség politikáját – hangoztatta az Országgyűlés elnöke egy szerdai budapesti nemzetközi konferencián. Kövér László A közép-európai összefogás jövője - Három tenger, visegrádi négyek, lengyel-magyar tengely című, a Nézőpont Intézet és a Waclaw Felczak Alapítvány támogatott konferencián tartott köszöntő előadást.

Megőrizni az azonosságtudatot

A házelnök azt mondta: a biztonságos demokrácia megőrzésének kérdésére a nyugat-európai és a kelet-közép-európai politikai eliteknél eltérő válaszok fogalmazódnak meg. Abban egyetértenek, hogy jogállamra és jólétre van szükség, de abban már nem, hogy ezeken túl szükség van-e az önazonosságtudat legszilárdabb alapelemeire, így például a nemi, a családi, a vallási és a nemzeti identitásra. A politikus szerint ma ez a legnagyobb törésvonal és a legfontosabb politikai különbözőség az Európai Unióban. 

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek és a Három tenger kezdeményezés országainak együttműködésében erős összekötő kapocs „a természetes emberi azonosságtudat megőrzése iránti alapvető társadalmi igény". Kövér László szerint az identitásnélküliség ideológiája üzenetének lényege, hogy a felgyorsuló technológiai fejlődés, a digitalizáció, a robotizáció és a mesterséges intelligencia korában az azonosságtudat alapelemei csak a fejlődés akadályai.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokráciában és növekvő jólétben élő nyugat-európai társadalmak korábban nem szálltak szembe politikai elitjeik identitásnélküliségre vonatkozó elképzelésével, ám ebben változást hozhat a tömeges migráció megjelenése. A közép-európai országok kapcsolatáról szólva alapkérdésnek mondta, hogy a nemzeti identitások viszonyában a múlt században elterjedt nemzeti kizárólagosságot sikerül-e felváltani nemzeti kiengesztelődéssel és méltányossággal. Ha ez sikerül – tette hozzá –, a térség államai új típusú együttműködésének eredményeként minden érintett ország megerősödhet, és erősödik a régió demokratikus rendjének biztonsága.

Arra figyelmeztetett, hogy a visegrádi négyeket – Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát – és a Három tenger kezdeményezés országait (Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia)  sok Európán belüli és azon kívüli erő akarja a maga politikai céljaira felhasználni. Szerinte azonban ha az érintettek meg tudnak állapodni közös céljaikban, nem válnak majd külső hatalmi érdekek játékszerévé.

Kövér László alapkérdésnek mondta azt is, hogy a családokat természetes életközösségekként meg tudják-e erősíteni kulturálisan és gazdaságilag, mert ha ez sikerül, Közép- és Kelet-Európa országai demográfiailag talpra tudnak állni és munkaerőpiaci szükségleteiket is képesek lesznek maguk biztosítani.

Az üres bölcsők kontinense

Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár az Európát érintő demográfiai kihívásokról, súlyos demográfiai válságról szólva hiányolta, hogy uniós szinten még meg sem fogalmazták a válság okát.  Ma egyetlen olyan európai uniós tagállam sincs, ahol elegendő gyermek születne akár csak a népesség fenntartásához – mondta, hozzátéve: az uniós népességnövekedés egyetlen és kizárólagos forrása a migráció. Úgy fogalmazott, Európa ma az üres bölcsők kontinense, és benne Közép-Európa az üres bölcsők régiója, mert bár a fiatalok szeretnék, mégsem születik elég gyerek. Szerinte ebben komoly szerepe van az értékvesztésnek, annak, hogy egy társadalomban mennyire számít fontos értéknek a család vagy a gyereknevelés. 

A problémák között említette, hogy egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás időpontja, így például ma Magyarországon átlagosan 30,3 éves korukban szülnek a nők. Hangsúlyozta: Magyarország nem a migrációban, hanem saját, családalapításra készülő fiataljai támogatásában látja a megoldást a demográfiai kihívásokra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a családalapításhoz stabilitásra, kiszámíthatóságra, fizikai, anyagi, erkölcsi biztonságra van szükség, és a magyar kormány ezt akarja biztosítani a fiataloknak. Elmondta: a gyermekvállalási kedv, a teljes termékenységi arányszámmutató Magyarországon 2011-es 1,23-ról öt év alatt csaknem 1,5-re javult. A kormány 2010-hez képest duplájára emelte a családok támogatására fordított összegeket, így ma már 2000 milliárd forint van erre a költségvetésben. Ez a GDP csaknem 5 százalékát jelenti, miközben a fejlett országok átlaga 2,5 százalék – tette hozzá a családügyi államtitkár.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jézusom, te teljesen normálisnak gondolod, hogy olyan fajhoz tartozol, amiben nincs életösztön és inkább technikai fejlődve kihal? :O :O És ezt még hirdeted is?! :O
Te teljesen normálisnak gondolod, hogy jó, hogy tanulatlan, buta, túlszaporodó tömegek egyszerűen kiszorítsák az európai embert az élőhelyéről? :O :O
Senki nem beszélt 8-10 gyerekről. 2-3 gyerek, ennek kéne az alapnak lennie és nem annak, hogy online virtuális barátot/barátnőt tartunk és sex-driveokkal elégítjük ki magunkat, mert az kényelmes (ez nem vicc!! ilyen tényleg van).

Az ösztönzés és a segítés abban, hogy elérhessék az álmaikat a nálad normálisabbak az NEM szabályozás és főleg nem jog megsértése.
Kína, ahol korlátozták 1-re az utódok számát, az az.

Modern, hogy kihalunk? Ehhez te tapsolsz?
Haladó dolog (!evolúciós, szigorúan biológiai értelemben vett!) genetikai hulladékot szaporítani és minden szaporodásra alkalmatlan elfajzást éltetni, hurrázni és _gyk_ promótálni?

A legutolsó állati fajnak is van annyi életösztöne, hogy nem hal ki a faj, amihez tartozik. Ez csak a legintelligensebbnek gondolt fajnál normális. Azok közül is csak a hiperintelligenseknek, úgy tűnik.

Egyáltalán nem szegénység kell a 2-3 gyerekhez. Elképzelni nem tudom, hogy te ezt honnan veszed. Annyi kell hozzá, hogy azt érezzük, gondoljuk normálisnak. Elfogadjuk az ezzel járó nehézségeket, mert ha jól csinálod, 10000x kapod vissza attól a 2-3 lurkótól a boldogságot.

Felhívnám a figyelmed, hogy továbbra is 2-3 gyerekről van szó, nem 8-10ről, arról csak te magyarázol.
És itt vagy te, aki azt promótálod, hogy a modern és haladó embernek jobb, ha nem vállal gyereket, vagy max egyet és szépen, modernül haladunk a kihalásba.
Ha hiszed, ha nem, ha eleget mondod az embereknek, hogy mit kell tenniük, mi lesz a tuti, akkor azt is teszik. Az elmúlt 20-30 évben az vált menővé, hogy nem, vagy későn max 1 gyereket vállalnak, mert akkor lehet karriert építeni és utazgatni. Egyébként is macera és nehéz a gyereknevelés. Be is vált. Kihalóban van egész Európa.

Félre értesz/magyarázod, amit írtam. Pedig az sem lenne baj, ha gondolkodnál.
Ez nem rasszizmus, te is azt magyarázod feljebb, hogy az alacsony életszínvonalú népcsoportok népesednek jobban (india, kína, cigányság). Ezek között az iskolázottság is alacsonyabb. -> Ez állt az érvelésem mögött, de egyszerűbb előhúzni a rasszista kártyát, ebben egyetértek veled.

"A Fidesznek nem a néger és az arab az ellensége, hanem a modernizáció."
Hajtogasd csak, még írd le 5-6x és akkor igazzá válik.
(Ja.. Nem.)

identitásról beszél ez a vérvörös bolsicsalád ivadéka, aki a Kisz-től a liberalizmuson át visszatért újkádári gyökereihez?
A legjobb példa a saját mondására, miszerint bolsi kutyából nem lesz demokratikus szalonna.

Népesség politika.
Tudod, egy picit úgy sikerült ez nyugat Európában, mint a tej a nálunk: amikor sok van, akkor egészséges és erősíti a csontozatot, amikor kevés, akkor káros és nehezen emészthető.

Az európai bébi bumm miatt elkezdték a lakosságot a kevesebb gyermekvállalás felé terelni és túl jól sikerült. Az emberek rájöttek, hogy kényelmesebb. Most mindenki kapar, hogy ne halljon ki de erősen kéne fogalmazni és tenni, nem PC módon, ahhoz hogy ezen fordítani lehessen. Ezt arcvesztés nélkül nem lehet a nyugati államokban, ehelyett vannak az irányított betelepítések.

Németország a legjobb ezzel a szétosztással. Gyk inkubátornak használja így a gyengébb gazdaságú országokat, mivel onnan a tényleg sikeresen integrált, oktatott stb munkaerő 1-2 generáción belül Németországba fog menni dolgozni. Így többszörösen tett a munkaerő utánpótlásért és még a problémát is lerúgta másra. Mindeközben a humanitárius védőszent szerepében tetszeleg, bal kézzel meg 4 milliárd eurót ad a törököknek, hogy ők lőjék le a határt átlépő menekülteket/migránsokat és ne nekik kelljen szembemenni a szavukkal.
Ez most egy picit kitérő volt, de a különböző demográfiai politikák szerves része.

Őszintén tűnik eltévelyedettnek, ilyen 16-20-as korosztálynak, akik még abban élnek, hogy minden jó, ami új és modern.
Nem vagyok benne biztos, hogy troll, mert van egyfajta kifacsart, megerőszakolt logika a gondolatmenete mögött és erős tapasztalat hiány (főleg a gyermekvállalással kapcsolatban).

Én is irigylem az amcsi 60-as éveket, amikor ez népszemlélet volt és a dohányzást tüdőbajra írták fel, LSD-t skizofréniára, MDMA-t meg depresszióra. Emellett még vagy 100 most már sok esetben tiltott és káros dolgot lehetne felsorolni. És visszanézve: "akkor jó ötletnek tűnt." És valljuk be, mennyivel jobb lehetett már úgy dohányozni, hogy egészséges volt, mint a most élőknek, akik úgy dohányoznak, hogy minden szál azt mondja nekik, hogy tüdőrák? Semmivel nem veszélytelenebb, de az életérzés sokkal jobb!
:D :D

Jah jah, azon én is elmosolyodtam ;)
de - szerintem - a fentit támasztja alá: szerette volna egy nála magasabb presztízsű karakter szájába adni a gondolatait, így emelve a mondandójának értékét.
Vita technika ez is, de ha inkább érvekre és tényekre támaszkodna, lehet, hogy más lenne a végkövetkeztetése is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés