Macron első éve: hogy teljesít a francia elnök választói szerint?

2018. április 18. 15:19
Felpörgeti a gazdaságot, teljesíti az ígéreteit, és szimpatikus, mégis többnyire elégedetlenek Emmanuel Macronnal a franciák. Mit gondol a közvélemény az egy éve beiktatott államfőről?

Eltérően ítélik meg a franciák Emmanuel Macron államfő kormányzásának első évét: 57 százalékuk szerint a köztársasági elnök a választási ígéreteit hajtja végre, de szinte ugyanennyien elégedetlenek a politikájával – derül ki az IFOP közvélemény-kutató intézetnek a Paris Match magazin, a Sud Radio és a CNew hírtelevízió megbízásából készült, szerdán közzétett felméréséből.

Az április 12-16. között készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 58 százaléka elégedetlen az egy éve megválasztott államfő tevékenységével, míg 42 százalék elégedett.

Az egy évvel ezelőtti választási kampányban tett ígéreteit a franciák 57 százaléka szerint a köztársasági elnök megtartotta, míg 43 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.

Az államfő politikai tevékenységének értékelésekor a franciák 67 százaléka úgy látja, hogy a mérleg pozitív az Európai Unióval ápolt viszonyt illetően, 63 százalékuk elégedett Franciaország külföldi megítélésben, s 56 százalékuk szerint Franciaország vonzereje és gazdasági növekedése is javult Emmanuel Macron megválasztása óta.

A belpolitikai reformokat illetően azonban a megkérdezetteknek csak alig 27 százaléka ítéli meg pozitívnak a nyugdíjreform eddigi mérlegét, és 18 százalék elégedett az egészségügy helyzetével.

Az államfő személyes tulajdonságaira vonatkozó kérdésekben a franciák 73 százaléka tekintélyelvűnek ítéli meg Emmanuel Macront, s 67 százalékuk szerint „tudja, merre tart”, 53 százalékuk szerint „szimpatikus” ember, de csak 30 százalékuk szerint „áll közel a franciák problémáihoz”.

A francia sajtó arra is emlékeztetett, hogy Emmanuel Macron még mindig népszerűbb elnök, mint az elődei voltak: a jobboldali Nicolas Sarkozyt (2007-2012) a franciák 37, a baloldali Francois Hollande-ot (2012-2017) pedig alig 24 százaléka támogatta egy évvel a megválasztásukat követően.

(MTI)

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés