Miért szavaztak a Fideszre a falvakban?

2018. április 17. 14:59

L. Ritók Nóra
Facebook

A leszakadó kis falvak megélhetése két tényezőtől függ: a közszférától és a közmunkától. Más nincs. Ez pedig mindkettő kormányfüggő.

„Valamit szeretnék most mondani. Sokan küldenek cikkeket, posztokat, véleményeket, hogy Toldon, ahol az alapítvány modellfejlesztése folyik, milyen arányban szavaztak a Fideszre...Sokan vádolnak is, hogy ennyit ér a munkánk.... A blogban a hétvégén részletesebben kifejtem majd a véleményem a helyzetről, de most előzetesen ennyi:

A munkatársaink és családtagjaik kivételével a többség a Fideszre szavazott.

Mi nem befolyásoltunk semmit, megtehettük volna, de akkor épp olyanok lettünk volna, mint akik a tudatlanságot, a befolyásolhatóságot kihasználják...Mi a képessé tevésben hiszünk, de ez egyelőre csak azoknál működik, akikkel a legszorosabb a kapcsolatunk, akikkel munkakapcsolatban vagyunk. A többiekkel egyszerűen nem tartunk még ott, hogy olyan szinten legyenek képesek átlátni a helyzetet, az összefüggéseket, mint ők. Igen, nem tartunk még ott, ennyi év után sem. És ez pontosan mutatja a probléma mélységét. (A támogatottjainknak fogalmuk sincs arról, mi az a civil szervezet, mi az a Soros törvény....és azt sem tudják, milyen helyzetben van az Igazgyöngy.) Az üzenet, ami átment, és mindent vitt, az a rettegés a migránsoktól. Egyetértenek mindannyian abban, hogy a fidesz megvéd a nőerőszakoló migránsoktól. Ezt hallották a tv-ben, állandóan...mit gondolhattak volna?- kérdezték most tőlem.

Ez az erős üzenet növelte szerintem a 2014-es választásokhoz képest is tovább az arányt.

Ja, azért volt még egy kis rásegítés. Tudomásom szerint a roma vezetők is a Fidesz mellett kampányoltak, erről írtam a blogban is korábban, azóta csak megerősödött az információ. A bulis összejöveteleken megerősítették, hogy csak a fidesz védheti meg a cigányokat a migránsoktól.

Aztán, bár most nagyon népszerű mindent a cigányokra fogni, azért ne felejtsük el, hogy itt vannak a nyugdíjasok is, akik alacsony nyugdíjból, kevés rálátással a világra élnek, és szavaztak, mind a fideszre...mert nekik még senki sem adott 10 ezer forintot.

A leszakadó kis falvak megélhetése két tényezőtől függ: a közszférától, és a közmunkától. Más nincs. Ez pedig mindkettő kormányfüggő. Az amúgy is alacsony érdekérvényesítési képességgel rendelkező itt élő embereknél ez, a migránsoktól való félelemmel elég volt ahhoz, hogy ezt az eredményt produkálta a választás.

Persze lehet vádaskodni, okolni, de szerintem fontosabb lenne, hogy értsük a miérteket. Az Igazgyöngy sem tud varázsolni, és reális világlátással felruházni generációs tudatlanságban élő, mindig is függőségi viszonyban szocializálódó embereket. Manipulálni pedig nem fogjuk őket. Mert az szemétség lenne a részünkről. Számomra a választások is azt mutatják, mennyire nagy baj, hogy generációk óta érintetlenül hagytuk őket. Évek óta kiabálok, hogy ez így nem normális...és most, hogy ez a választásokban is tükröződik, most meg egyből ők a hibásak...meg persze mi is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128301

Ajánljuk még a témában