Belviszály

Belebukhat Juncker a Selmayr-botrányba

2018. április 17. 19:57

Elkaszálhatják Juncker jelöltjét a költségvetési ellenőrző bizottságnál. Az Európai Parlament ugyanis szembemegy az Európai Bizottság elnökének kinevezési javaslatával és gyakorlatával. Az ügy akár Juncker bukását is magával hozhatja.

A Portfolio összefoglalója szerint fontos kérdésben szenvedett bizalmi deficitet Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hétfő este az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságától: a voksoláson ugyanis az az eredmény született, hogy Juncker indítsa újra a Bizottság főtitkári posztjának betöltésére a jelölési folyamatot. 

Az EP bizottsági döntése azt is tükrözi, hogy egyre többen fogalmaznak meg nyílt kritikát a belterjesnek tartott kinevezési módszerrel, illetve a bulldózernek tartott Martin Selmayr személyével szemben. Selmayr megítélése ellentmondásos Brüsszelben, mert Junckerhez rajra keresztül vezet az út és ezt sokak szerint olykor megkérdőjelezhető módon használta fel saját, bulldózer-stílusú érdekérvényesítésére is.

Az ügynek több kimenetele lehet, a legegyszerűbb, ha Selmayr még a szavazás előtt lemond. Ezzel nagy szívességet tenne a főnökének, Junckernek, de a helyzetet bonyolítja a Juncker által adott ultimátum (saját lemondásának kilátásba helyezése, ha nem teljesül az akarata), ami jóval komolyabb fejleményt jelent.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128312