Mindenki nyugodjon le: nem volt választási csalás!

2018. április 11. 15:04

Bódis András
Válasz.hu
Nagyságrendi kiugrásról szó sincs, ráadásul a most 3 százalék feletti érvénytelent produkáló szavazókörök összes érvénytelen voksán mindösszesen egyötödnyi listás mandátum múlt.

„Több mint 700 olyan szavazókör van, ahol feltűnően sok, 3 százaléknál magasabb az érvénytelen voksok száma – írta kedden a 444.hu. A Válasz.hu azonban több szakértővel is beszélt, akik egybehangzóan állítják: ez még nem alapoz meg tömeges csalásgyanút, hiszen 2002-ben ugyancsak 600 feletti, 2006-ban közel 400, 2010-ben bő 150, négy éve pedig 500-nál több ilyen körzet „adódott” a parlamenti választásokon.

Vagyis nagyságrendi kiugrásról szó sincs, ráadásul a most 3 százalék feletti érvénytelent produkáló szavazókörök összes érvénytelen voksán mindösszesen egyötödnyi listás mandátum múlt. Még egyszer: egy képviselői hely ötödrésze! (...)

Vannak valóban nehezen magyarázható szavazóköri jegyzőkönyvi adatok a valasztas.hu-n, ahol ellenzéki pártok listás szavazataiként rendre 0 szavazat szerepel, ami az egyéni eredményekhez képest szinte kizárt, hogy valós adat legyen. Máshol mintha felcserélődtek volna pártokra adott szavazatok az adatokban. Ezek azonban simán fakadhatnak egyszerű adminisztratív tévedésből: a kipróbált választási irodai emberek egy jelentős része átkerült a járási hivatalokhoz, és sokszor nem gyakorlott, kevésbé terhelhető emberek tolták végig az adatrögzítést. Nem jó, hogy történt ilyen, de amíg ennek a számossága tíz alatt marad, addig szervezett csalást kiáltani badarság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzékünk, pedig nagyon beleélte magát, az újraszámolásba, választásba. Szélvész Bernadett személyesen fogja újraszámolni a körzetét, mert nem tudja felfogni, elviselni, hogy vesztett.
Nem kicsit nagyot.

És a libsik 500 érvénytelen szavazat miatt akarnak itt forradalmat csinálni 1 héttel azután, hogy a Fidesz 70%-os részvétel mellett tönkreverte őket.

Igazi demokraták.

Akkor ezek szerint 2002-ben ez még rendben volt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés