A katolizálásom csak harminc százalékban politika – Bayer Zsolt a Mandinernek

2018. április 4. 17:14

Írta: Czopf Áron
Bayer Zsolt a választási kampány hajrájában, tévéadásban jelentette be, hogy az evangélikusokat otthagyva katolizál. Arról kérdeztük a publicistát, miért döntött így és milyen szerepet játszott döntésében a politika. Villáminterjúnkban elmondta.

A Sajtóklub legutóbbi adásában bejelentette, hogy kilép az Evangélikus Egyházból és katolizál. Politikai okokból döntött így?

Ha le kéne fordítanom ezt a számok nyelvére, akkor azt mondanám, hogy ez hetven százalékban nem politika, hanem régebbi okokra visszavezethető személyes ügy, és csak harminc százalékban politika. Ez egy hosszú, személyes folyamat eredménye, de az utolsó lökést valóban az adta meg, hogy

nem tudok azonosulni sem a Magyar Evangélikus Egyház jelenlegi nézeteivel,

sem azzal az evangélikus egyházzal, ami például Skandináviában államegyházként működik. 

Megállja a helyét az az értelmezés, hogy nem a katolikus teológia, hanem skandináv leszbikus lelkésznők bírták rá erre a lépésre?

Így nem állja meg a helyét. A katolicizmus azóta vonz, amióta felnőtt ésszel gondolkodom a vallásról. Sokkal jobban vonz, mint a protestantizmus. Ebben millió ok szerepet játszik. Az apai örökség, a feleségem, aki szintén katolikus, és leginkább egy katolikus plébános, aki jó barátom és meglehetősen nagy hatást gyakorolt rám. A felháborodás csak az utolsó lökést adta meg. 

Konkrétabban min háborodott fel?

Azon a beteg és torz liberális felfogáson, amely szerint Európának az a feladata, hogy támogassa, segítse és elfogadja az ellenőrzés nélküli, határtalan migrációt. Ez számomra elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan például, hogy svéd vagy norvég liberális lelkészek leszedetik a saját templomukról a keresztet, hogy nehogy véletlenül zavarják a muszlimok lelki békéjét.

Ez az európai kultúrkör elárulása. 

Amikor kommentálta a döntését egy eszmetörténeti ívet vont a reformáció és a felvilágosodás liberalizmusa között. Miben látja ennek a jelentőségét?

A Re-formáció visszaalakítást jelent, Luther semmi újat nem akart, vissza akart térni a gyökerekhez. Európa nem lenne olyan, amilyennek ismerjük, ha a Max Weber által leírt protestáns munkaetika nem határozta volna meg a fejlődését. A protestantizmusból nő ki a felvilágosodás, és abból a liberalizmus, ami eredetileg a nemzetállamok kialakulásának volt az ideológiája. Tehát protestantizmus nélkül a mai Európa elképzelhetetlen lenne. Csak az a baj, hogy ahogy azt Madách is leírta, az az ember igazi tragédiája, hogy a legcsodálatosabb vallásból, eszméből és filozófiából is komplett elmebajt tud gyártani.

Ezért ma nincs nagyobb lázadás,

nincs nagyobb és elkötelezettebb reformáció annál, mint körömszakadtáig ragaszkodni a hagyományokhoz

és jottányit sem engedni a tradíciókból. Ez ma a lázadás maga. Ma nem Petőfi Egy gondolat bánt engemet című verse a forradalom, ma Babits a forradalom, „A gazda bekeríti házát” a forradalom. Tevje, a tejesember örök kiáltása a forradalom: „tradition”! Ugyanis ma az európai, fehér, keresztény civilizációt és kultúrát űzik el éppen szülőföldjéről, éspedig a legbrutálisabb pogrommal. Igen, pogrommal. És nincs hova menekülni, legfeljebb Anatevkába. Hát többek között ezért leszek inkább katolikus, ha már egyszer mélyen gyökerező kulturális és politikai okok miatt ortodox nem tudok lenni.

Végül, ha nem titok, elárulja, hogy kire szavaz vasárnap és miért?

(Nevet.) Szerintem kevés ember van, aki nem találja ki, hogy kire fogok szavazni. Természetesen a Fidesz-KDNP jelöltjére és listájára. Leginkább azért, mert fontos nekem, hogy az európai civilizáció és kultúra megmaradjon és a magyar nemzetet jelentő civilizációs és kulturális szövetet úgy tudjuk átadni az utódainknak, ahogy az őseinktől megörököltük.

Összesen 231 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bayer Zsolt jól döntött : a katolikus hitnél nincsen jobb , mert töretlenül vezet vissza Krisztushoz , hogy így a Szentlélek által a jelenben is találkozhassunk az Úr Jézussal .

Válaszok:
marko11 | 2018. április 4. 18:45

Szerintem meg sokkal inkább Bayer legyen a hittársam, mint te.
gyanítom, ha szavazást rendeznénk a gyakorló katolikusok között, hogy te vagy Bayer legyen-e az egyházunk tagja, akkor nem te nyernél.

Katolikusként teljesen egyetértek veled. Mi katolikusok már túléltünk egy- két hitvány pápát. Ferenc is egy a hitvány pápák közül.

ha egy vidéki esperes így kiborította, akkor a pápa (aki, tudjuk, vagy demens vagy gazember) nem zavarja a vallás-cserében?

a katolikus hitnél nincsen jobb?
tényleg?
csak szólok, hogy nehogy baj legyen
Orbán református

Válaszok:
péterx | 2018. április 5. 4:37
Sulammit | 2018. április 5. 8:40

az idézetek a bayer összesből?
(bevallom, újabban nem követem munkásságát)

Te most monologizálsz? Magadhoz beszélsz? Mert ezt mi is mondhatnánk rólad!
Az eszem megáll! Hogyan lehetne például római katolikus egy ilyen magából kiforduló, gyűlölködő szarzsák, mint next?

A mocskos dumáddal próbálod alátámasztani, hogy katolikus vagy. Érdekes stílusod van, és mivel az maga az ember, már nem is kell több ismeret rólad.

Next nem is itt lakik, te baromarcú!

Teológiai tartalmú bejegyzésre illene teológiai síkon reagálnia . Igaz , ahhoz Önnek már gondolkodnia is kellene...

Amit ír , tényszerűen nincs így . A katolikus teológia is a hitet veszi kiindulópontnak , s ez nem is lehet másképp , mert mindig Isten a kezdeményező : az Isten hív , s az ember hittel válaszol . A különbség az , hogy a katolikusok a hitből fakadó tetteket is fontosnak tartják . Mert csak a hitből fakadhat a szeretet cselekedete .

"Csak szólok" : van ökumené...

Önnek fogalmas sincs arról , hogy a katolikus hit elfogadása és a - nem ex chatedra nyilatkozó - pápa iránti kritika nem ellentmondás . Ez a katolikus hit szerint van így , s ezért nem az Ön Nagy Manitou perspektívája és illetéktelen belekotyogása a mérvadó...

Néha nem árt még a 'vegyetek szablyát' parancsot is követni.

És? Ezzel most mit cáfolsz?

Ráadásul tévedett Bayer, mert Ferenc pápa pont, hogy gender ellenes.

Ki vagy te, a kalapos király? II. József nevezte semmittevőknek a kolostorokban imádkozó szerzeteseket. Vagyis az imát semmittevésnek. Fel is oszlatta őket.
Te mit akarsz?

Bayer, csak te utánad! Jóval! Magadról elfeledkeztél. Baromarcú!

Még hogy ez a bekattant leánynevelő intézetben? Nézd már meg, hogy hogyan beszél azokkal, akik meg sem szólították, azokkal, akik nem trágárkodtak vele!
Csakúgy árad ebből a fickóból a sok mocsok.

Van arról fogalmad, hogy hány református jön át a Katolikus Egyházba? És sokan pont teológiai megfontolásból.

Azért tőled is olvastam már egyet s mást! :)

Természetesen nem volt igaza. Az az lett volna, nem vonja vissza. Szerinted az, szerintem nem.
Az imádkozás nem hasznos dolog?

Na nézd csak meg, hogy hány rendet oszlatott fel az a kalapos egyébként katolikus hólyag, aki még azt is meghatározta a Katolikus Egyháznak, hogy hány gyertyatartó lehet az oltáron, stb.

II. József egyházpolitikájának - a szűkebb értelemben vett jozefinizmusnak - célja: alárendelni az egyházat az államnak.
A köztudatban az udvari propaganda jóvoltából az élt tovább, hogy II. József a társad. számára hasznot nem hajtó, szemlélődő rendeket oszlatta fel, az egyh. holtvagyont az aktív nemzetgazdaság szolgálatába állította, a tevékeny rendeket pedig támogatta, v. legalábbis eltűrte.

Valójában nem ez történt. 1782-ben Magyarországon 134 férfi és 6 női rendházat szüntetett meg néhány év leforgása alatt. A tanító jászói premontreiek, egri ciszterciek és székesfehérvári pálosok éppen úgy feleslegesek voltak előtte, mint a kamalduli v. ágostonos remeték.
Feloszlatta a "hasznos tevékenységet" nem folytató szerzetesrendeket, vagyis azokat, amelyek nem oktatással, betegápolással vagy a képzéssel foglalkoztak. Így feloszlott a kamalduli, a kapucinus, a karmelita, a karthauzi, a klarissza, a bencés, a ciszterci, a domonkos, a ferences, a pálos és a premontrei szerzetesrend (összesen 134 férfi és 6 női kolostor, 1484 szerzetessel és 190 apácával). A feloszlatott szerzetesrendek vagyona a Magyar Kamara Vallásalapjának kezelésébe került.

Tudtam, tudtam, tudtam! Hogy ezt fogod írni. Ismerik jól a Szentírást, és tudod mit, félre sem értelmezik, nem is válogatnak belőle.

Amikor iskolás voltam és a reformációról tanultunk, minden szépet és jót, a gaz katolikussal szemben, el is hittem a tanultakat, bár... azóta nagykislány lettem és hálát adok az Istennek, hogy római katolikus vagyok.
Az egyik, aki áttér 70 éves! És, mint mondta, most nyerte el a lelki nyugalmát a vallásában.

Nálatok is sok a felnőtt megtérő?

Nem láttad, hogy csak mondva csinált ürügy volt, hogy rátegye a kezét az egyházi vagyonra? Nem csak monasztikus rendeket oszlatott fel, arról nem is beszélve, hogy ezeknek a rendeknek szigorú szabályzatuk Regulájuk volt és van. Vagyis dolgoztak.
Ora et labora. Imádkozzál és dolgozzál olvasható a bencés regulában.

Isten sosem lesz "megdöntve"! Kár fáradoznod ennyire.

Amit itt műveltél, azt a mocskos, trágár beszédedet így minősíted?
Rendben, hiszen csak téged idéztelek. Rá sem ismertél a saját szövegedre?
A lányodat, unokádat, feleségeidet anyádat gézed, te kocsmatöltelék!

Nem vád, hiszen magad szolgáltatod a bizonyítékot rá.

Igen, írtam neki, amikor csúnyán beszélt, persze nem olyan trágárul, mint te.
Nemrég még kioktattál, hogy a hit, vallásosság és a sport nem fér össze. Most meg a katolikusságoddal kérkedsz?
Lehet, hogy az vagy, de nem hívő, gyakorló katolikus. Ezt magad bizonyítod a stílusoddal.

Bayer meg van keresztelve.
És százszorta különb és értékesebb ember nálad.

Ha te egy nőre, azt írsz amit, akkor ne csodálkozz, mégis mit gondoltál, te szemétláda?
Annyi nő vesz téged körül, mégsem tudod, hogy hogyan beszélni velünk, te bunkó!

És? Mi következik ebből?

A hozzám intézett kérdésed mindenre választ ad. Olyan katolikus vagy te is, mint Ferenc, legyél vele boldog. Jó estét pápa, jó estét katolikus.

Az egyházam jelzőjét én biztosan nem tenném egy ilyen szó mellé. És igen, kedvelem a Bayert, már csak cipszer nagypapám miatt is.

Nem tettem ki az idézőjelet. Ezt next írta, idéztem ezt a klasszikus mondatát. Ezt megint benézted. A barátnődet kussoltasd el, te bunkó!

next még él 4 2018. április 4. 17:45
2721
Az eszem megáll! Hogyan lehetne például római katolikus egy ilyen magából kiforduló, gyűlölködő szarzsák?

Kattogsz, pattogsz itt mint egy nikkel bolha, ahelyett, hogy utána olvasnál, hogy ki mire válaszol!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés