Trump és Orbán nyomában: Matteo Salvini az új olasz jobboldal vezére

2018. március 20. 10:21

Gacsályi Sára
Mandiner
Donald Trump és Orbán Viktor a példaképe, bevándorlás-, euró- és EU-ellenes, nem pártolja az egyneműek házasságát és az iszlám terjeszkedését. Matteo Salvini az olasz jobboldal új vezéregyénisége, a Liga vezetője. Akár kormányra kerülve, akár ellenzékből, de új irány felé mozdíthatja az olaszországi politikát. Portrénk.

Gacsályi Sára (Róma) írása

 

Választást tartottak a minap Olaszországban, aminek résztvevőiről korábban itt írtunk. A helyzet igen olaszos volt: sem az elemzők, sem az utca embere nem igazán tudta, mire számíthat. Az eddigi baloldali vezetés ereje megcsappant, míg az évek óta erősödő – magát középre soroló – M5S (Öt Csillag Mozgalom) támogatottsága felfelé ívelt. Az előrejelzések szerint a jobbközép koalíció számíthatott a legjobb eredményre. A szövetség négy pártból állt: a Berlusconi vezette Forza Italiából, a Matteo Salvini vezette Ligából, az Olaszország Fivérei – Nemzeti Szövetségből és a Mi és Olaszországból.

A március 4-i választáson az automatikus parlamenti többséghez szükséges 40 százalékot egyik párt(szövetség) sem érte el. A baloldal leszerepelt, az Öt Csillag Mozgalom másodikként végzett – annak dacára, hogy önálló pártként ők bizonyultak a legerősebbnek –, míg a jobbközép koalíció összefogása kapta a legtöbb szavazatot.

A koalíción belül viszont Berlusconi Forza Italiája helyett a Liga teljesített jobban (17 százalékot ért el, szemben a Forza Italia 14 százalékával), így Berlusconi után most Salvini került a reflektorfénybe. Számos cikk született az egykor szélsőbaloldali jelölt kapcsán, aki az Északi Ligában felnőve, korábbi EP-képviselőként jelenleg jobboldali elveket vallva hirdeti euroszkeptikus, migrációellenes, kritikusai által fasiszta elveket idéző nézőpontját. Ki Matteo Salvini és mit érdemes tudni róla?

Berlusconival

Matteo Salvini 1973-ban született Milánóban, később is ott élt és tanult. Az Északi Ligához 1990-ben csatlakozott, majd 1992-ben a párt ifjúsági szervezetének, az Ifjú Padaniaiak Mozgalomnak tagja lett. Ekkoriban az Északi Liga – ami eredetileg hat észak-olasz autonómiára törekvő csoportosulás összefogásából jött létre – szélsőbaloldali csoportjához húzott, alapítója volt a Padaniai Kommunisták szárnynak. Később emiatt rengeteg kritika érte: egyesek szerint jobboldalra igazolása csupán egy politikai húzás volt, hogy támogatókat szerezzen.

Salvini a vádakra reagálva azt mondta:

„Az európai jobboldalban ma több baloldali értéket látok, mint a tényleges baloldalon”.
 

Szerinte ezek a pártok és mozgalmak azok, amelyek ma megvédik a dolgozókat.

Az 1997-es padaniai parlamenti választáson még a Kommunista Padaniaiak listavezetője volt, és szintén ’97-től az Északi Liga Milánó megyei főtitkára lett. Ebben az időben több botrány is fűződött nevéhez, a legnagyobb talán akkor, amikor 1999-ben egy hónapra rabosították, miután Massimo D’Alema akkori baloldali miniszterelnököt tojással dobálta meg.

Ennek dacára a főtitkári tisztséget 2004-ig töltötte be, ami után éveken át – megszakításokkal – Brüsszelben dolgozott az Európai Parlament képviselőjeként. Salvini 2013 decemberében lett az Északi Liga főtitkára. Elődjeitől eltérően a pártot nem akarta regionálisan korlátozni: egy olyan országos összefogást szorgalmazott, amiben Itália középső és déli részéről is támogathatókra találhat. Ennek céljából 2014-ben jött létre a Noi con Salvini (magyarul: Mi Salvinival) nevű pártlista.

Legutóbbi nagy hírverést kapó megmozdulása az volt, amikor februárban a milánói dóm terén, választási nagygyűlésükön – amelynek jelszava Trump mintáját követve „Az olaszok az elsők” volt – egyik kezében az alkotmánnyal, másikban az Evangéliummal jelképesen felesküdött az olaszok miniszterelnökének.

Salvinit sokan, sok mindenért bírálják az ellenoldalról. A Guardian szerint a politikus sikere azt mutatja, hogy Olaszországban a politikai élet a „szélsőjobboldali, populista, EU-ellenes, oroszbarát, NATO-ellenes és vállaltan idegengyűlölő” irány felé mozdult. A CNN szerzője, Ruth Ben-Ghiat szerint a márciusi olasz választás, azon belül is Salvini eredményei azt mutatják, hogy „Olaszország, a Benito Mussolini alapította fasizmus szülőföldje, úgy döntött, inkább a jobboldalnak kedvez, dacára a baloldali gyökereknek és identitásnak”.

Matteo Salvini nem rejti véka alá véleményét.

Értékrendje világos: bevándorlás-, euró- és EU-ellenes, nem pártolja az egyneműek házasságát, és az iszlámot is bírálta már.

Választóinak tett ígéreteiben a bevándorlók kilakoltatásáról, az adórendszer megreformálásáról, a nyugdíjkorhatár csökkentéséről és a kötelező katonaság újbóli bevezetéséről is szó esett.

Nagygyűlésen

A politikus nyilatkozataiban sem törekszik mindenkinek megfelelni. Felzaklathatta például a politikai korrektséghez szokott tömegeket, amikor Salvini a migráció kapcsán azt mondta, Olaszországban szükség van a „tömegek eltakarítására, utcáról utcára, városrészről városrészre”, vagy amikor az iszlám vallással kapcsolatban felvetette, hogy a muszlim hit vajon összeegyeztethető-e a helyi „értékekkel, szabadsággal és alkotmánnyal”. Rögtön hozzátette: ő ebben erősen kételkedik.

Az euroszkeptikus politikus az unióval kapcsolatban úgy vélekedett, hogy „semmi nem reformálandó meg Brüsszelben. Ott olyan emberek vannak, akik utálják az olaszokat, különösképpen a gazdaságot”. Nemrégiben azt állította, „az Európai Unió rombol”, és ő „nem habozna megsérteni az európai költségvetési szabályokat” néhány esetben. Az euróval kapcsolatban sem elégedett a politikus, ám egyelőre nem tartaná hasznosnak lecserélni a pénznemet.

Matteo Salvini a melegek ügyében is állást foglalt, mégpedig egy mesekönyv kapcsán. Az érintett, óvodásoknak készült írásban egynemű párokról és szülőkről írnak különböző történeteket. A politikus az ügy kapcsán elmondta: a szöveg szerinte konfliktusokat generál, és nem tartja helyesnek, hogy kisgyermekek ilyen tartalmakkal találkozzanak.

2015-ben ismét forró témához nyúlt, amikor akkor azt nyilatkozta, hogy az Európán belül kizárólag Olaszországban létező, romáknak fenntartott táborokat földig rombolná. Hozzátette: „a romákat ugyanolyan jogok és kötelességek illetik meg, mint az összes olaszt”.

Egy EP-s beszédében mindezen témákat említve a politikus így nyilatkozott: „Ha európai emberek az iszlám terrorizmus ellen vannak, az azt jelenti, iszlamofóbok. Ha a melegek örökbefogadása ellen vannak, homofóbok. Ha a roma táborok bezárása mellett vagy a migráns megszállás megszüntetése ellen állnak ki, akkor rasszisták. Nem, ez azt jelenti, hogy egészséges, emberi felfogásuk van és szabad emberek”.

A milánói strandon lazítva

Salvinit külpolitikája miatt is számos támadás érte. A politikus az orosz Vlagyimir Putyinnal, a francia Marine le Pennel és Donald Trumppal is jó kapcsolatot igyekszik ápolni. Korábbi ígérete szerint bevándorlás-és euróellenes pártja azért dolgozik, hogy Olaszországban is olyan valós, szabad parlamenti választásokat tarthassanak, mint Oroszországban.

Matteo Salvini azonban Magyarország irányában sem közömbös. Egy hazánkban is ismertté nyilatkozatában azt mondta,

Donald Trump és Orbán Viktor a példaképe.

A magyar miniszterelnökről nyilatkozva kiemelte: „Ő egy példakép, mert Európa szívében épít falat, hogy megállítsa a migránsokat, megvédi a határokat, megvédi a bankokat, megvédi a valutát és megállítja a bevándorlást”. Ezután hozzátette: „ha egy jól vezetett országot kellene választanom, ezt választanám”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A ballib technológiát elemezte részletesen. Irónia.

Ma megint elszigetelődött a Zorbán?

A balliberális Sárika optikája....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés