Eladó az egész világ

2018. március 12. 11:01

Bogár László
Magyar Hírlap
Eddig csak evilági pénzhatalmak voltak, de itt már közvetlenül megmutatja magát maga a Pénz-Isten, vagy a Pénz-Sátán.

„Az elmúlt évtized során elképesztő gyorsasággal feltörő globális »kriptopénzek« radikálisan megváltoztathatják ezt a helyzetet. Ezeket a pénzeket ugyanis senki nem tudja ellenőrizni, mert, kihasználva az elektronika és informatika legújabb vívmányait bárki képes e globális hatalompénzek létrehozására. A kriptopénz lényege, hogy egy senki által nem ellenőrizhető globális pénzautomatizmust hoz létre. Talán úgy lehet mindezt ábrázolni, hogy ez egy korlátlan és korlátozhatatlan globális részvénytőzsde, ami, ha valakinek »bejön«, akkor hatalmas vagyont gyűjthet, de persze mindent el is veszthet ezen a dupla vagy semmi játékon.

A már eddig is létező kockázati tőkéhez hasonló egy kicsit, azzal a különbséggel, hogy ott azért vannak törvények, szabályok, itt azonban nincsenek, és a rendszer logikájából eredően nem is lehetnek. A pénz ezzel mindentől eloldja magát, Mammon közvetlenül is megjelenik. Eddig csak evilági pénzhatalmak voltak, de itt már közvetlenül megmutatja magát maga a Pénz-Isten, vagy Gounod Faustjának logikáját követve a Pénz-Sátán, aki örül, mint Mefisto rondójában hallhatjuk. Nincs közösség, nincs érték, nincs erkölcs, nincs emberség, csak hideg gépi automatizmus és automata ember, globális »minimálén«. Nem az ember használja a pénzt, hanem egy transzcendens, most már valóban örökre és végleg ellenőrizhetetlen, kozmikus pénzhatalom pénze használja az embert.

Ahogy Heidegger mondaná, befejeződni látszik a létező létből való végleges kiszakítása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem vagyok közgazdász , a pénzügyi részleteket sokan nem ismerjük . Azonban az a jelenség , hogy az embert a saját maga által létrehozott mechanizmusok uralják , az nem új . Berger-Luckmann frappáns formulája szerint : a társadalom emberi termék ; a társadalom objektív valóság ; az ember társadalmi termék . Ebből kitörést a transzcendens Szentháromság léte ad : az ember őáltala felül is múlja a saját maga által létrehozott valóságot !

Ez így van , mert a külsővé vált tetteink visszahatnak ránk . Ha a belső-transzcendens istentapasztalat , a szeretet vezérel , akkor a szeretet külsővé vált tettei kedvező előfeltételeket adnak a további belső fejlődéshez . Például , ha valaki egy vitában a belső békéjéből merítve nyugodtan , a másik jogos szempontjait figyelembe véve dialogizál , sokkal kedvezőbb feltételek alakulnak ki a vita kölcsönösen előnyös megoldására . Ellenkező esetben viszont nehezebbé válik .

Nem lehet "sajnálkozni" , mert az ember KIKERÜLHETETLENÜL kultúrateremtő lény !

Ön meg megpróbálkozhatna a gondolkodással , s nem összefüggésből kiragadva idézni engem...

ez az ex bolsevik, ex komcsi szöveg Bogárral kapcsolatban többszörösen nem igaz (továbbá: nem is érv a megállapításaival szemben)
Bogár ugyanis nem ideológiákban gondolkodik, pláne nem pártokban
ő elemez, világtendenciákat
aztán következtet
nem kell, hogy egyetértsünk vele, de a rendszer-kritikus gondolkodás-módját ne vitassuk el (és nem bukott rendszereket szokott kritizálni, mint az nagy divat volt nálunk az un. rendszerváltás után)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában