Dániai gettókról beszélt a dán miniszterelnök

2018. március 4. 10:18
„A gettóknak el kell tűnniük. Ellenőrizni fogjuk a mozgást. A különösen terhelt környékeken extra keményen fogjuk büntetni a bűnözést” – mondta Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök. A dán jobboldali kormány keményvonalas politikára tér át a bevándorlás és társadalmi beilleszkedés ügyében.

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök Koppenhága egyik szegényebb negyedében, Mjolnerparkenben a Financial Times és a thelocal.dk szerint arról beszélt: „A gettóknak el kell tűnniük. Ellenőrizni fogjuk a mozgást. A különösen terhelt környékeken extra keményen fogjuk büntetni a bűnözést... Történelmi változást kell elérni azokban a módszerekben, ahogy eddig foglalkoztunk ezekkel a problémákkal”.

Rasmussen úgy fogalmazott: „A naivitást realizmusra, a passzivitást követelményekre cseréltük. Ez azt jelenti, hogy a problémák a jövőben nem maradnak megoldatlanul”.

Nem ismer rá az országára

A kormányfő kifejtette: a legtöbb nem dán származású dániai lakos pozitívan járul hozzá a társadalomhoz, de még mindig nagyon sokan vannak, akik nem ilyenek. „Képesnek kell lennünk felismernünk a saját országunkat. Vannak helyek, amikre nem ismerek rá” – fogalmazott Rasmussen.

A dán jobboldali kormány a napokban mutatta be „Egy Dánia párhuzamos társadalmak nélkül – gettók nélkül 2030-ra” címmel új bevándorlási politikáját, melyben szigorú kontroll alá vennék az idegen kultúrákból érkező bevándorlók életét.

Az új politika jegyében a rendőrséget megbízták azzal, hogy különleges zónákat jelöljön ki, ahol egyes bűncselekményekre, mint például a lopásra és a vandalizmusra a normális büntetési tételek dupláját szabnák ki. 

Ezt a javaslatot az ellenzéki szociáldemokraták is támogatják, akik épp nemrégiben mutatták be szintén keményvonalas új migrációs politikájukat. Ők gyakorlatilag beszüntetnék a harmadik világból egyenesen Dániába érkező migrációt, a migránsokat észak-afrikai táborokban helyeznék el és adott esetben ott is tartanák még az esetleg megadott dán menedékjog időtartamára is.

Minden eszközzel felszámolnák a gettókat

A dán kormányzat súlyos büntetéssel sújtaná az úgynevezett „visszakulturálódási utakat”, amikor is a bevándorló családok hosszú időre visszaküldik a kiskorú gyerekeiket az eredeti hazájukba – akár a gyerekek akarata ellenére –, hogy az eredeti kulturális identitásukat erősítsék meg. A kormány tervei szerint akár négy év börtönnel is sújtanák azokat a bevándorló hátterű szülőket, akik ilyen hazaútra küldik a gyerekeiket.

Koppenhága célja, hogy a leszakadó környékeket újra teljesen normális körzetekké fejlessze.

A dán jobboldali kormány azt is megszabná, hogy az önkormányzatok nem adhatnának bérlakásokat segélyből élő embereknek a gettónak minősített területekre – ezzel megakadályozva a gettósodás további erősödését.

Emellett csökkentenék a munkanélküli segélyt is azok esetében, akik ilyen környékekre költöznek.

A kormány plusz pénzt juttatna azon önkormányzatoknak, amelyek munkát vagy oktatást biztosítanak a bevándorlóknak. Jogot adnának arra, hogy elítélt bűnözőket kitiltsanak az érintett érzékeny területekről.

Dániában 22 környéket minősítettek gettónak, ezeken a környékeken 55 ezer ember él a közel hatmilliós országban. Gettóként azokat a területeket tartják számon, ahol a lakosság nagy része ki van szorulva a munkaerőpiacról és az oktatásból, ahol nagy számú bevándorló él, ahol magas a bűnözési ráta és gyenge az oktatás, és ahol alacsonyabbak a bérek a szomszédos térségekhez képest.

 

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nocsak!!! Akkor Dániában is vannak soros kerületek?

A dánok intelligensebbek az átlag magyaroknál, nem beszélve az ottani és az itteni baloldal közötti különbségről. Az RTL, ATV, Hír TV, Lánchíd Rádió, Klubrádió hat osztályos néző-hallgató közönsége az álma minden hazaáruló politikusnak.

Kádár alatt többet gondolkodtak az emberek, ja meg olvastak, volt egyfajta műveltségi szint. Azért szomorú, hogy ezt az összehasonlítást kell megtennem. De annyira zavar a tömegeke primitívsége, műveletlensége, tájékozatlansága, demagógiája. Elég beleolvasni a kommentekbe, s elszomorodik az ember.

Sajnos, egyet kell értenem.
Elég csak a felsőoktatás helyzetét megnézni.
Amikor én felvételiztem az egyetemre, a szakomra 120 emberből 12-t vettek fel (ebből három fiú előfelvételis volt). Így kerültem be protekció nélkül.
Ma lasszóval fogják a doktoranduszokat (képzelhető a színvonal).

A felmelegedés majd megoldja. A felesleget kimossa. Könnyen lehet még a dánokból Közép-Európai "migráncs".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés