A liberalizmus a sorsunk, minden más szemfényvesztés

2018. február 27. 15:29

Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk
A leghatékonyabb társadalmak alapvetően liberálisok lesznek és maradnak.

„Az emberiség sok egyensúlyi rendszerrel próbálkozott a múltban, de a technológiai fejlődés és a népességrobbanás bizonyos szintje után – nagyjából a XIX. századi első felében koncentrálódó klasszikus ipari forradalommal – végleg eldőlt, hogy a leghatékonyabb társadalmak alapvetően liberálisok lesznek és maradnak. Ezen nem azt kell érteni, hogy a szabadságjogokat akkurátusan be fogják tartani mindenhol vagy mindenkinek azonosan szabad hozzájutása lesz a tőkekoncentráció platformjaihoz (a.k.a. piac), de azt igen, hogy az emberi szükségletek és erőforrások maximális piacosítása minden társadalom erejének alapfeltétele marad. Minél több – potenciális! – szükséglet marad kielégítetlen és minél kevesebb erőforrás kifejlesztetlen, annál nagyobb veszteség ér egy társadalmat, amely így annál nagyobb eséllyel válik más társadalmak (termékeinek és szolgáltatásainak) vevőjévé és jó esetben beszállítójává – mindent összevetve pedig alárendeltjévé. (...)

Az erkölccsel szemben viszont a technológia jelentősége feltartóztathatatlanul nő a szükségletek és a kielégítésüket szolgáló erőforrások egyre magasabb szinten (értékkel) történő találkoztatásában. Kétszáz éve a liberalizmus tágabb intézményrendszere (erkölcse, politikai rendje, piaca) adja ennek a növekedésnek a keretét, és ezen belül az archaikus, zárt erkölcsi világok versenyképtelenek. Ma már elmondható, hogy elvileg és logikailag lehetetlen, hogy a liberalizmusnál vagy az ehhez közelítő nyílt rendszereknél alkalmasabb formája jöjjön létre az emberi együttműködésnek, vagyis a szükségletek és kielégítésük módszerében. Jöhetnek bizonytalanságok, visszaesések, háborúk – amelyeket a liberalizmus ellenségei megfelelő ujjongás mellett n+1-edszer a Nyugat stb. visszafordíthatatlan válságaként élnek meg –, de az alaplogika ugyanaz marad. Ilyen körülmények között az ennek és intézményi rendjének korlátozására és hiteltelenítésére épülő illiberalizmussal, etnicizmussal és populizmusokkal házalni – miközben legalább hasonlóan termékeny alternatívát (érthetően) nem kapunk – törvényszerűen az adott társadalom lemaradását eredményezi.

Nem azt mondom – konzervatívként –, hogy ne kelljen mindent megtennünk azért, hogy a fejlődés emberi léptékkel megérthető és átélhető, az életünk pedig a lehetőségek szerint otthonos maradjon. De abban reménykedni, hogy itt valami radikális fordulatot lehet elérni bármi nevében (amely bármi a reakció mai színvonalán leginkább a semmi, mert ostoba és üres), csak szemfényvesztés, de ami még rosszabb: aljasság. A 90% teljes lenézése és kifosztása. Quod erat demonstrandum.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egészen érdekes élmény a liberalizmus ilyen dogmatikus fetisizálásával találkozni.

Ne legyen mar kotelezo ez a liberalizmus nevu ideologia, akarcsak a kommunizmusban a kommunista alapelvek.
Ha annyira liberalis a nyugati tarsadalom, elfogadja, hogy nem mindenki osztja a nezeteit! De felo, hogy diktatumkent akarjak a nepekre kenyszeriteni.

"végleg eldőlt" ... "leghatékonyabb társadalmak" ... "az emberi szükségletek és erőforrások maximális piacosítása .. alapfeltétele marad" ... "Ma már elmondható, hogy elvileg és logikailag lehetetlen"

Mi ez b+, talmud? Így van, és kész?
Istenem, hogy mekkora balfasz vagy, Béndek.

Szemfényvesztés ide, szemfényvesztés oda, a liberalizmus átcsapkod erős központi hatalomba, néha nem átallva liberálisnak nevezni magát.

"Nem azt mondom – konzervatívként –,"

Az év vicce.

LOL

Na ja! A konzervateizmusból kibújt a liberális attitűd. Ahogy az EU-s zászlót égető Jobbikból az EU-s zászlót lengető harcos.
A radikális pártelnök a liberális francia elnököt levélben biztosítja támogatásáról. Van itt sunyiság az ellenzék oldaláról bőven.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés