Theresa May: Nagy-Britannia nincs kereskedelmi döntéskényszerben

2018. február 2. 10:25
Theresa May brit kormányfő szerint országa érdeke, hogy szabadkereskedelmi egyezményt kössön az EU-val, úgy, hogy ez ne zárja ki a hasonló megállapodásokat a világ többi részével.

Theresa May brit miniszterelnök szerint az Európai Unióval tervezett szabadkereskedelmi egyezménynek nem szabad kizárnia, hogy Nagy-Britannia hasonló kereskedelmi megállapodásokat köthessen a világ többi részével.

May elsősorban a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra összpontosító, pénteken véget ért, hivatalos kínai látogatása után nyilatkozott a BBC rádiónak. A kormányfő megerősítette: London olyan szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az EU-val, amely a lehető legszélesebb körű vámmentességgel biztosítja a további „súrlódásmentes” kereskedelmet az unióban maradó országokkal. A brit kormányfő szerint azonban e szabadkereskedelmi megállapodásnak lehetővé kell tennie, hogy Nagy-Britannia a világ más országaival is szabadon köthessen kereskedelmi egyezményeket.

Theresa May szerint „a kettő nem egymás alternatívája”, Nagy-Britanniának nem kell választania, hogy melyiket akarja.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kellene ijesztgetni az olvasókat egy ilyen képpel...

Egyébként meg az EU-nak is érdeke a brit piac.

Hm. Úgy látszik, hogy a belső piacról szó sincs, sőt, ez a nyilatkozat azt jelenti, hogy az EK nem akar vámunióban lenni az EU-val (hiszen akkor nem cselekedhetne önállóan). Tehát feltehetőleg a legnagyobb kedvezmény elvén működő megállapodásban gondolkozik.

Érdekes. Az EK gazdasága azért ahhoz éppen eléggé integrált az unióba, hogy ez jelentős zavart okozzon.

A fő kérdés, hogy mennyire közel maradnak a belső piachoz. Most úgy látszik, hogy egyáltalán nem akarnak közel maradni.
Amúgy 50% alatt van náluk az EU-s tagállamok részaránya a javak és szolgáltatások kereskedelmében (mivelhogy nem az EU-t a külpiacokkal összekapcsoló entry point-ok, mint mondjuk Belgum meg Hollandia, meg a földrajzi izoláltság miatt kevesebb határon átívelő ellátási láncban vannak benne, mint mondjuk Magyarország).
Magyarország van inkább 80% környékén.

Nem értem - a tagállami exportot és importot miért ne lehetne egyszerűen összeadni?

Lényegében hónapok óta ezt mondja, csak azt nem látom, hogy lenne bármiféle előrelépés.....Ráadásul a balul sikerült választással a parlamenti többségüket is elvesztették és az észak-ír protestáns pártra vannak utalva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés