Fokvárosban a víz az új arany

2018. január 25. 18:44
A szárazság miatt napi 50 literre korlátozta a vízfogyasztást a fokvárosi városvezetés.

Súlyos vízhiánnyal küzd a dél-afrikai Fokváros. A szárazság miatt személyenként napi 50 literre korlátozta a vízfogyasztást a fokvárosi önkormányzat – írja a BBC. Napi 50 liter vízből egyáltalán nem könnyű kijönni: a dél-afrikai WaterWise szervezet szerint egy átlagos zuhanyzás alatt 15 liter víz folyik le percenként, és egy egyszeri WC öblítés is nagyjából ugyanennyi vizet fogyaszt.

Egy helyi lakos a BBC-nek elmondta: felesége már nem használja a zuhanyzót, ehelyett másfel liter vizet forral, ezt keveri össze nagyjából egy liter csapvízzel, és így oldja meg a napi mosakodást. A család többi tagja eközben a lecsorgó vizet próbálja összegyűjteni, hogy legyen mivel leöblíteni a WC-t. A kétgyermekes családapa hozzátette: családjának teljesen meg kellett változtatni a szokásait, a vödrök és korsók alapvető kellékké váltak a háztartásukban. Ilyen körülmények között átvészelni a nyár legforróbb időszakát nagyon megterhelő mindenkinek.

Ha április 12-ig nem sikerül rávenni a városlakókat a szigorú takarékoskodásra, akkor elfogyhat a maradék vízkészlete is a négymilliós Fokvárosnak. Ez pedig azt jelentheti, hogy a világon elsőként kell majd bevezetniük a vízre a fejadagrendszert.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát akkor ha az eddigi hozzászólók és az újságíró úr nem tette, én megjegyezném, hogy a fokvárosi vízmizéria bizony összefüggésben van azzal, hogy a kvóták szerint feketéket kell alkalmazni a legtöbb közalkalmazotti, meg államilag felügyelt állásokban, ami mondjuk a víztározók karbantartását, előretervezést nem igazán segíti. Ez a rendszer az egykor hatékony hadsereget már szétzilálta, csak az nem ennyire látható folyamat. Mivel az ANC vezére pár napja kijelentette, hogy a Dél-Afrikai Köztársaságból földi paradicsom lehetne, ha a fehér farmokat államosítanák, gondolom majd lassan nekik is lehet gyűjteni az élelmiszersegélyt, mint Zimbabwénak. Szóval a Dél-Afrikai Köztársaság útban egy átlagos shithole afrikai országgá válás felé...

Megváltozott a világ akkor ott is. Régebben Johannesburg volt az a hely, amelynek bizonyos részeire nappal sem volt ajánlatos bemenni helyi kísérő nélkül. Pretoria üdítő kivétel volt, amíg Fokváros valahol középen helyezkedett el a biztonság szempontjából..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában