Már megint gond van a papokkal

2018. január 19. 13:35

Joó István
Magyar Idők
Politizál néha a pap, és ez undorító? Tényleg?

„A pap, aki bevitte a politika mocsarába a híveket… Nyíltan a Fidesz mellett kampányolt a hódmezővásárhelyi plébános… Pár napja efféle címekkel kezdett megkésett petárdázásba a balliberális sajtó. Már csak azért is érdemes a közelmúlt történelmét ismerni, mert az egyházüldöző kommunista uralom szellemi örökösei kicsiben ugyan, de hasonló hangulatú hajszákkal próbálkoznak a papok ellen. Ezt látjuk most a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás kampányának eldurvulásakor. (...)

A hódmezővásárhelyi esperes-plébános elleni sajtó- és médiaágálások fő iránya: po-li-ti-zál a pap. Függetlenül attól, hogy a templomban alapvetően mi az evangélium reménységében megtisztulni és megerősödni szeretünk, föltehetjük a kérdést: még a templom falai között sem szabad szólni az egyház, vagyis a hívő emberek érdekéről? Láttuk Gyurcsány idején, hogyan gáncsolta az MSZP–SZDSZ-kormány az egyházi iskolák és kórházak újjáéledésének folyamatát. Ne volna jó hír és megfontolandó a szavazásos döntés szempontjából, hogy Hódmezővásárhelyen és az országban évek óta végre újraépül mindaz, amit éppen a Rákosi- meg a Kádár-rendszerben romboltak le? Hitélet, iskolák, különféle egyéb szolgálatok, amelyeket az egyházak bizonyítottan magas színvonalon, a szeretet pótolhatatlan hozzáadott értékével tudnak végezni?

Politizál néha a pap, és ez undorító? Tényleg? És amikor Beer Miklós katolikus püspök, Fabiny Tamás evangélikus püspök hozzászólhat kormánykritikusan a migránsokkal kapcsolatos közbeszédhez, az rendben van? Ha pedig egy »klerikális« nem a mi nótánkat fújja, akkor lekeverjük?”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a pápának lehet.....

Tegnap mondta egy pap, hogy őt személyesen minden párttól megkeresték, hogy őket támogassa az egyház. Ezek után senki ne szóljon egy szót sem.

A szerzőnek igaza van . Politizálni KELL , mert a nem-politizálás is politizálás . Az meg nem meglepő , ha mindenki a maga álláspontja felől értékel egy politikai álláspontot . Ez a demokrácia lényege . Dialogizálni kell , alkotmányosan , okosan , felkészülten , hittel és ésszel .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés