Polkorrekt irodalmi átiratok

2018. január 13. 8:27

Orbán János Dénes
Magyar Idők
A liberális szellemi transzvesztiták rácuppantak Jókai Mór, Katona József, Berzsenyi és más klasszikusok tankönyveinkből való kisöprésére is.

„Az angolszász univerzitások behülyített, degenerált diákjai a »halott fehér csávók« (dead white dudes) tanrendből való kiebrudalását követelik. A halott fehér csávók alatt Arisztotelészt, Platónt, Dantét, Shakespeare-t meg hasonszőrű fehér, hímnemű műkedvelőket kell érteni, helyettük színes bőrű és feminista filozófusokat, gyarmati írókat szeretnének tanulmányozni ezek a szerencsétlenek, akik a fél napot az egyetem védett zónájában (safe place) töltik, és ott szipognak a történelem és a jelenkor mindenféle kisebbségeket és a hülyéket sújtó igazságtalanságán.

Sajnos egyesek értelmezésében a nyugati civilizációhoz való tartozás abban nyilvánul meg, hogy a hasonszőrű kreténségekkel kicsiny hazánk életébe is bele kell rondítani. Például a liberális szellemi transzvesztiták rácuppantak Jókai Mór, Katona József, Berzsenyi és más klasszikusok tankönyveinkből való kisöprésére is. Nemtelen és nemzettelen, az idők próbáját ki nem állt kortárs művekre cserélnék nagyjaink műremekeit.

Ugyan még csak azzal érvelnek, hogy a diákok nem értik és nem szeretik derék klasszikusainkat, de idő kérdése, hogy a liberális laborok okádni kezdjék az újidiotizmus szemszögéből történő dekonstrukciót. Mert – próbáljuk a polkorrektség torz szemüvegével szemlélni – micsoda felháborító mű például a Bánk bán! A Gertrudis ellen elkövetett erőszak a fent említett operában történteket is felülmúlja. Nem mellékes, hogy egy liberális germán muttiról van szó, aki egy multikulti burkus központból érkezett… Ráadásul Melindát is megerőszakolják… Micsoda sötét, ostoba mű, na gyorsan cseréljük ki trendi kortárs valamire, amely, teszem azt, a genderproblémát boncolgatja. Legfeljebb úgy maradhatna benne a tantervben, ha a szexista konzervatív Bánk bánt gyilkolnák meg benne, és Biberach meg Ottó elszívnának egy füves cigit, miközben a nemváltó műtétről folytatnának párbeszédet.

A kőszívű ember fiait is módosítani kellene, nemde? Miért fiai, miért mindig csak a férfiak? Miért nem lányok? A kőszívű férfi érzékeny leányai. Az egyik fehér, a másik szerecsen, a harmadik sárga, mert kettőt örökbe fogadtak. És mi az, hogy a magyar szabadságért harcolnak, hogy meg akarják gátolni a multikulti labanc eszmék beáramlását a hazába? Nehogy már! Az általuk alapított civil szervezet azért küzd, hogy ha egy ötéves kisfiú reggel úgy ébred, hogy ő kislánynak érzi magát, máris lehessen hívni a felcsert, hogy a szükséges műveleteket elvégezze, állami szubvencióval.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülyeség sokféle van. Erre jó példa a fenti írás.

Hát, igen, a fogyasztói társadalom korlátlan lehetőségeket biztosít a tömegek számára. De nincs szükség humanista alapműveltségre ahhoz sem, hogy bekerüljél az újgazdagok szűk "elitjébe".
(Márait idéztem nemrég. Mindjárt megkeresem.)

A bölcsességet elvesztettük a szakképzettségben. És a műveltséget elvesztettük az értesültségben: olcsóbb és praktikusabb, mint a műveltség. (Márai Sándor: Napló, 1962)

Az értékes irodalom, a valódi irodalom sokáig csak az illegalitás határát súrolva jelenhettek meg???
Mikor? Ki(k)?
Most mindenesetre ez az egykori kolozsvári kocsmáros nyomul itt nagy magyar (kormánypárti) íróként. Hozzá ömlik az állami támogatás.

Ezt kinek írtad?
Miből gondolod, hogy van valaki, aki nem most hallja először Márai Sándor nevét, hogy az író örvendezne a terjeszkedő műveletlenség miatt?!
Ráadásul, zsenihez méltóan, sokkal korábban fölismerte az elkeserítő jelenséget, mint az átlag.

Én a Naplóinak vagyok nagy híve. És a Naplóiban számtalan zseniális megállapítás van. Ezért aztán nem sajnálom őt sem zseninek minősíteni. (Regényeit kevésbé ismerem.)

No, és az élete is ritka kiemelkedő. Ő nem csak írt, beszélt a tisztességről, a polgári értékekről, hanem e szerint is élt.
Inkább vállalta az emigrációt, a nélkülözést is, de nem hódolt be semmilyen hatalomnak.
Az emigráns c. film (Dárday _ Szalai) szépen mutatja be az idős Márai amerikai emigrációját.

Hát...én faltam a Naplóit. Azt pedig külön is nagyra értékelem, hogy Márai élete és életműve, szavai és tettei összhangban vannak egymással.
Tudom persze, hogy ma már ez nagyon korszerűtlen. (De még én is megpróbálok korszerűtlen maradni.)

Kányádi még nem tudhatta, hogy pénzembernek tehetségesebb, mint költőnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés