Brüsszel megkezdte az Orbán-terv végrehajtását

2017. november 17. 10:14

Stumpf András
Válasz
Maguktól ennyire hülyék ugyanis nem lehetnek. Nos. De.

„Brüsszel tegnap végérvényesen megkezdte az Orbán-terv végrehajtását. (...) Egészen bizonyosan tudják tehát, mi tehermentesít legjobban: a lezárt külső határ.

S hogy mégsem ezt szorgalmazzák közös európai megoldásként? Na, vajon miért nem? Ha egyszer van működőképes, tesztelt megoldás, ugyan miért nem? A mindig jóhiszemű magyar állampolgárban ekkor összeáll a kép: csak igaza lehet a kormánynak ezzel a Soros-tervvel! Az legalább magyarázza a dolgot. Lefeküdtek a pénznek. Ezért csinálják. Aljas számításból. Maguktól ennyire hülyék ugyanis nem lehetnek.

Nos. De. Lehetnek.

Annyira, hogy még Orbánnak is tettek most egy nagy szívességet. Ugyan, ki fog azzal szöszölni egy ilyen hír hallatán Magyarországon, hogy az EP csak az egyik döntéshozó szerv, hogy messze nincs közös álláspont, hogy a Bizottság egészen másféle elképzelésekkel is előállt nemrégiben? Senki.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem döntött senki sem. Brüsszel meg főleg nem. Az EP többsége fogadott el egy javaslatot, amely szerint a migránsokat el kell osztani a tagországok között és ott kell regisztrálni, ahova áthelyezik őket. Akik nem felelnek meg a menekült státusznak azok visszaküldéséről a "kvóta" országoknak kell gondoskodniuk.

Hol van ebbe benne az Orbán terv? Sehol. Legfeljebb az érmefeldobásos személy elképzelésében.

Ez pontosan a soros terv egy része másként fogalmazva.

A dublini rendszer nem működik. Görögország teljesen képtelen kezelni a rengeteg 'irreguláris' migránst, Olaszország, majd Spanyolország hasonló helyzetben van vagy lesz. Túl sokan vannak ott. Németországban, egyéb helyeken bíróságok mondták ki, hogy nem lehet a szabályoknak megfelelően Görögországba visszaküldeni a menekültjogért folyamodókat, mert ott nincsenek biztosítva alapvető emberi jogaik.
Tehát a dublini rendelet felülvizsgálatra szorul. Erről alakított ki egy álláspontot a Parlament. A kérelmek elbírálásához a szétosztás egy logikus javaslat. Mi az alternatíva? Továbbra is Görögország és Olaszország szenvedjen a maguk elégtelen számú hivatalnokával, lehetetlen körülmények között?

Az egy dolog, hogy ez ellen van ellenkezés, de ez a javaslat egy a jelenlegi helyzetet talán valamelyest javító lehetőség.

A másik dolog persze, hogy az EP szeretné, ha lennének komoly konzekvenciái, ha egy tagállam nem akarja betartani a rendeletet (ha az elfogadják). Nos, egy elfogadott rendeletet persze be kell tartani, de nagy kérdés, hogy a Tanács mire bólint rá majd.

Nem hiszem, hogy ez ilyen könnyű lenne. Hogyan lehetne lezárni a Földközi-tengert? Fizikailag ez nemigen megy. Líbiában a parton sem lehet most dolgozni, nem olyan a helyzet. A küldő országokban igazából nincs mit tenni, azt hiszem: az egyik oka a nagyobb áradatnak szerintem (emlékezzünk egyébként, 2012 körül már volt egy erős hullám, csak akkor nem a Balkán útvonalon), hogy több pénz van Afrikában, most már egyre töb család össze tud szedni több ezer dollárt, hogy a fiukat elküldjék Európába.

De mindezek mellett én nem látom, hogy ez miért szükséges feltétele a rendelet módosításának.

Egyébként az EPP többsége is megszavazta a javaslatot, sőt, még a Fideszből is egy ember, Erdős Norbert (biztos tévedésből)

Volt is talán ilyen ötlet, ha jól emlékszem - hogy harmadik országokban, ottani táborokban bírálják el a kérelmeket. Nem tudom, hogy ez mennyire megvalósítható.
Az Egyesült Királyság határőrségét például Franciaország beengedte Calais-ba, hogy ott szűrjön, de az mégiscsak két tagállam megegyezése volt. De nem ismerem a kellő mélységig a jogi és politikai lehetőségeket.

Sok kérdés fog még felvetődni - hogyan lehet ténylegesen és hatékonyan végrehajtani a visszautaztatásokat? Meg kell-e szigorítani majd a családegyesítéseket?

Görögország képtelen ellátni a feladatait (nem csak ezt)

És mit csinálna egy hadihajó egy irreguláris migránsokkal tömött csónakkal?

Az Egyesült Államok sem tudja teljes mértékben ellenőrizni a saját határait. Nem csak a tengerit (kubaiak).

Ellenséges csapatokkal szemben fel tudnak lépni, az más ügy. Ott például lőnek.

Vannak ott is irányelvek, hogy mikor lehet lőni - azt hiszem, akkor, ha erőszakosan ellenáll valaki a hatósági intézkedésnek. Szerintem nem igazán ez lenne a helyzet a csónakosokkal. Ők nem ellen akarnak állni, hanem azt, hogy felszedjék őket.

Gyakorlatilag egy kis súlyú jogsértést (tiltott határátlépés a felségvizekre való belépéssel) elkövető embereket gyilkolnának a határőrök? Ezek szerintem nem az európai értékek, amelyeket meg kell védeni (bár, ha visszatekintünk a kontinens történelmébe...)

Amúgy én nem akarok hergelni senkit, örülök, hogy most lehet nomrális hangnemben beszélni - ez amúgy nem jellemző az internetes fórumokra.

Én csak azt gondolom, hogy nagyon nehéz ténylegesen hatékony határvédelmet biztosítani. De biztosan lehet a mostani helyzeten javítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés