Guillotine és fazék

2017. november 6. 7:43

Tompos Ádám
Magyar Nemzet
Ez a mondat egyszerűen tökéletes. Tökéletes, mert összesűrűsödik benne a NER szinte összes akcióhősének egy-egy jellemalkotó vonása.

„Kövér Lászlónak és Mesterházy Attilának köszönhetően már van két köteles beszédünk is, gondolhatta október 23-án Tamás Barnabás, Putnok fideszes polgármestere, ezért mondott hát az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából egy guillotine-osat. Mert hát az olyan ünnepi. Ráadásul a városvezető gondoskodott arról is, hogy az említett retorikai csúcsteljesítményekkel ellentétben ezúttal nem kell méricskélni, vizsgálni a szövegkörnyezetet, a beszéd elhangzásának körülményeit, az akusztikai viszonyokat. Tamás Barnabás gondolatait egyenesen, pacekban mondta bele a tisztelt ünneplő tömeg arcába és a kamerába. Szó szerint ezt mondta: »Nem mindig gondolkodik helyesen a választópolgár, és olyan embereket enged a fazékhoz, akik nem a fazékhoz valók, hanem a guillotine alá.«

Ez a mondat egyszerűen tökéletes. Tökéletes, mert összesűrűsödik benne a NER szinte összes akcióhősének egy-egy jellemalkotó vonása. Itt van nekünk Németh Szilárd megkapó egyszerűsége, Deutsch Tamás lotyaszájúsága, Semjén Zsolt ki tudja miből táplálkozó eltökéltsége, Halász János fennhéjazó arroganciája, Kovács Zoltán középkáderi gőgje, Kövér László tanár bácsis fegyelmező hajlama, Lázár János huncut cinizmusa, Seszták Miklós méla szájtátisággal leplezett gátlástalansága, Budai Gyula kocsmai bunyós attitűdje és Kósa Lajos már-már természetfeletti képzavaralkotási képessége. És persze nem nehéz elképzelni azt sem, amint a mondatot követően hullik némi szotyolahéj a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholyának padlójára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kormánypártiként is azt mondom: van igazság a szerző által leírtakban.

Elég régóta vagyok Fidesz szimpatizáns ahhoz, hogy lássam: vészesen romlik a humán erőforrás minősége. Pedig régebben pont az volt az egyik legfontosabb erénye a kormánypártnak, hogy minőségi szellemi erőtere volt. Legalábbis minőségibb, mint a "bal"oldal Veress Jánosa, Szanyi kapitánya vagy éppen Kósa Magdi nénije.

Mostanra sikerült lassan hozzájuk zülleni. Talán még Varga Mihály, Navracsics Tibor vagy éppen Novák Katalin tartja a színvonalat.

Rejtély, hogy az általam egyébként nagyra tartott miniszterelnök úr miért ilyen félnomád törzsi vezéreknek szavaz bizalmat...

Sajnos egyet kell értenem.

Gulyás Gergely tényleg figyelemre méltó, ebben igazad van. De a cikkben szereplő "urak" tényleg nehezen vállalhatók szerintem.

Én egy megyei jogú városban élek. A helyi közgyűlésben elsöprő a Fidesz fölény. Még az itteni frakció is egyre elképesztőbb figurákból áll. Az MSZMP megyei szervezetéből indult "újkeresztény", papírból olvasni is alig tudó "vállalkozó", a korán kívül semmit felmutatni nem tudó fiatal technokrata, satöbbi.

Az egyetlen követelmény a "lojalitás". Magyarul az egyéni vélemény hiánya, a bólogatás tökélyre fejlesztett, készségszintű alkalmazása.

Jól van ez így? Tényleg ennyire képes a jobboldal?

Nem kergetek én lila ködöket, csak elvárásokat - megengedem: teljesíthetetlen elvárásokat - fogalmazok meg a politikai "elittel" szemben, úgyis mint választó.

A politikusok minősége szerintem sokat elárul egy politikai közösség kvalitásairól. És ez a politikusi minőség bizony folyamatosan romlik. Valószínűleg azért, mert a politikai "elit" a politizálást megélhetésnek, könnyű érvényesülésnek tekinti. Nem szolgálatnak. Hogy megint "lila ködöket kergessek"...

A lojalitás akkor erény, ha belülről fakadó értékek mentén alakul ki. És akkor, ha az ember nem a hatalomhoz, a könnyű érvényesüléshez lojális, hanem bizonyos általa vallott értékekhez.

Abban pedig szerintem tévedsz, hogy a pártok örülnek az új arcoknak. Amennyire én látom, zárt baromfiudvarok azok, ahol a vezérkakasok féltékenyen őrzik kis szemétdombjaikat és meg vannak róla győződve, hogy személyes tehetségük és érdemeik okán az jár nekik.

"... a hivatali alkalmasságnak nem feltétele a fényes intellektus, vagy az emberi nagyság."

Elég baj az. Ha az országot vezető apparátustól nem várunk el sem észt, sem jellemet, akkor a lenti világtól, a 'zemberektől milyen alapon tesszük?

Meg kellene érteni, hogy a politikai-hivatali réteg elvileg mintaadó elit. Nem lehet jellemzően intellektus- és jellembeli kihívásokkal küzdő "urakkal" és "hölgyekkel" megtölteni.

Nálam a neheztelés nem maga a cél. Egyszerűen merészelek kritikát megfogalmazni a saját tapasztalataim alapján. Ha már ehhez sem lesz kedvem, csatlakozom a kiábrándultak népes táborához.

Az eredmények tényleg nem rosszak, ezt elismerem. Ezért is szavazok rájuk jövőre is. Ugyanakkor az eredmény sem legitimálhat mindent. Durva példa, de a náci Németország gazdasági eredményei sem voltak rosszak. Az erkölcsi-intellektuális minőséget hagyjuk.

Az mindig egy sajátosan magyar "vigasznak" tűnt a szememben, amikor azzal "érvelünk", hogy máskor-máshol még rosszabb volt. Persze, a Fletó korszak siralmas. Amint az ellenzék által kínált "alternatíva" is.

De ettől még tartom, amit állítottam: a Fidesz politikusi minősége is romlik. Lehet ezt bagatellizálni, lehet ezért engem nem kedvelni, de ettől még így látom.

Az én elégedetlenségemet nem a média generálja. Vagyok annyira független szellem, hogy a saját tapasztalataimat tartsam mérvadónak. Azok pedig nem jók. Még akkor sem, ha az ellenzéki kínálat, "alternatíva" még lesújtóbb. De ez legyen az ellenzéki szimpatizáns honfitársaim ügye. Én jobban szeretek a saját portánk előtt söprögetni. Még ha ezzel nem is leszek osztatlanul népszerű.

Bezzeg amikor Simlicska és Viktor országos cimbik voltak, akkor az mn mindig azt írta amit a Párt elvárt.
Most meg van pofájuk kritizálni és ellentmondani!!
Hát micsoda időket élünk!! Ezek kritizálják a Pártot és vele a Vezért!!!

Te tényleg ennyire naiv vagy, hogy azt hiszed, hogy ilyen csak a Népszabadság idején volt??
Te tényleg azt hiszed, hogy a rendszerváltás után nem ugyanaz volt a szisztéma a kormány által eltartott médiumok esetében??
Sok újság ma is abból él, hogy "segget nyal", mert így jönnek az állami megrendelések, amiből nagyon jól elvannak és ezek nélkül már rég lehúzhatták volna a redőnyt. Nyilván nem véletlen, hogy a Habony-Médiaművek több lapjának nincs hivatalos olvasottsági adata, mert az nagyon kínos lenne, ha ezt összemérnék a kapott állami pénzekkel.

Te így csinálod???? A főnöködnek biztos sok örömet szerzel ezzel!!
De bocs, nekem ehhez nincs gusztusom. Nekem nem jön be a stílusod.
Amúgy vicces amit írsz, mert Tunya szerint én Fideszes vagyok.
Esetleg beszélhetnél vele, hogy akkor én most Fideszes, vagy Jobbikos vagyok??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés