Az elitellenes elit diadala Csehországban

2017. október 22. 1:21

Írta: Illés Gergő
Valóságos elitellenes forradalom zajlott le a cseh választásokon – melynek legnagyobb nyertese éppen az előző elit egyik prominens tagja, Andrej Babiš lett. A túlélésért küzdő hagyományos elit pártjainak érdemes lesz elgondolkodniuk, hol vesztették el a kapcsolatot választóikkal.

Csehország választott: egy milliárdos elitellenes, centrista és csupán hat éve létező pártja minden eddiginél nagyobb, földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a hétvégi képviselőházi választásokon. Ez a párt az ANO, mely önmagában 78 mandátumot szerzett a kétszáz fős cseh törvényhozásban. Csak hogy érzékeljük ennek a súlyát: a modern Csehország történetében még ehhez hasonló eredményt sem sikerült senkinek elérnie, a szövevényes koalíciókkal jellemezhető cseh politikában pedig senki nem állt még ilyen közel a helyek többségének megszerzéséhez.

*

Az alig pár napja megjelent cseh választási körképben úgy fogalmaztam, „a hétvégi választások eredménye alapos arculcsapás lehet a cseh elit számára”. Be kell látnom azonban,

az eredmények ismeretében egy egyszerű „arculcsapás” helyett helyesebb lenne a „pofára esés”, és „földbe döngölés” kifejezéseket használnom.

Ugyanis a tradicionális cseh elit pártjai összesen 78 helyet tudtak maguknak összegereblyézni a Képviselőházban, míg az új, alternatív elitet képviselő mozgalmak 122-t söpörtek be. Valami mozgolódik Csehországban – is.

Az elitek bukásáról huhogni borzasztóan divatossá vált újságírói körökben. De bármennyire is idegesítő lehet az ezzel lépten-nyomon riogató újságíró, immár nem egy-egy elszigetelt esetről, hanem a globális rend gyökeres átalakulásáról beszélhetünk. Persze ez valamelyest egy természetes folyamat: a mindenkori vezetői réteg előbb-utóbb óhatatlanul belekényelmesedik kipárnázott, vörös bársonyszékébe, abban a tudatban, hogy a választók négyévente örömmel vissza fogják ültetni abba.

Úgy látszik, Csehországban 27 évbe tellett, míg a választók ki nem rántották ezt a bizonyos széket az elit alól, amely – ne finomkodjunk – nagy puffanással fogott padlót. És habár jogosan várhatnánk, hogy a derék csehek egy teljesen kívülállót emelnek majd a „trónra”, egy milliárdosra, Andrej Babišra esett a választás. Aki mellesleg rangos csehszlovák diplomaták gyermeke, akit Párizsban és Genfben taníttattak, miközben Csehszlovákia kevésbé kiváltságos része a szocialista táboron belül próbált egyről a kettőre jutni. Ő az az Andrej Babiš, aki a 90-es években milliárdossá lett, üzleti érdekeltségeit pedig egész Közép-Európára kiterjesztette.

Nos, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miféle elitellenes politikus is Andrej Babiš, aki minden definíció szerint vastagon az előző elit részese volt?

Nem veszti-e hitelét az, aki az elit pozíciójából annak többi része ellen prédikál?

Kapásból rávágnám, hogy de, igen! – de a cseh választók úgy tűnik, más véleményen voltak, és egészen masszív felhatalmazást adtak a milliárdos üzletembernek. Lelkük rajta.

Az „elitellenes elit” tagjai közt különben nem Andrej Babiš az első, és valószínűleg nem is az utolsó: egy dúsgazdag üzletember, bizonyos Donald Trump megválasztása az Egyesült Államok elnökévé kézenfekvő példa, de a sorba beleillik a Rotschild bankház befektetési bankáraként is dolgozó Emmanuel Macron is – aki lényegében egy év alatt a semmiből kinőtt mozgalmával bontotta le a teljes francia politikai struktúrát. Felkészül: Olaszország, ahol az egy ismert humorista által alapított Öt Csillag Mozgalom várja türelmetlenül a jövő májusi választást.

Szóval ebbe a sorba állt most be Csehország, de természetesen nem csak Andrej Babiš és pártja nyert nagyot: bármily megmosolyogtatónak is tűnik, hogy a helyi nacionalista párt feje egy cseh-japán üzletember, bizonyos Tomio Okamura; a közvetlen demokráciát hirdető, bevándorlásellenes és euroszkeptikus SPD a várakozásokat messze felülmúlva 10 százalék feletti eredménnyel jutott a parlamentbe. 

Ha pedig már a várakozásokról szólunk: a cseh Kalózpárt, melyet még pár hete is csak szűken mértek az 5 százalékos küszöb fölé a közvélemény-kutatók, majdnem 11 százalékos eredménnyel hajózott be a törvényhozásba. Sikerük tökéletesen érthetetlen – a kalózpártok fénykora Európában már legalább két éve lecsengett, Németországban idén például csúfosan leszerepeltek, Csehországban meg csak most kezdenek igazán felfutni. Leginkább az első szavazók között tudtak hódítani, ennek pedig leginkább a városi fiatalok közt népszerű liberális konzervatív TOP09 itta meg a levét, akiket csaknem elsüllyesztettek a semmiből feltűnő kalózhajók.

Az elitellenes elit, kalózok, és cseh-japán populista. Ez tehát az új Csehország. De ejtsünk egy pár a vesztesekről is. A hagyományos elit elképesztő módon levitézlett, nekik semmi okuk nincs az ünneplésre: a kommunisták történetük legrosszabb eredményét érték el, felére – 15-ről 7 százalékra – zsugorodott a táboruk, hiába mondogatta a pártfőtitkár, hogy amit Andrej Babiš megígér, azt a KSČM teljesíti is. Ők viszont még örülhetnek a 2013-ban még a nagyobbik kormánypártot adó szociáldemokratákhoz képest, akik 20 százalékról 7 százalékos kispárttá tömörültek.

Andrej Babiš pedig jött, látott, majd alaposan megkeverte a lapokat. Felborult az 1990 óta fennálló politikai rend Csehországban, és arról sem túlzás beszélni, hogy

valóságos elitellenes forradalom zajlott le a szavazófülkékben.

Ezzel nem kevesebb, mint kilenc párt jutott a törvényhozásba, és az egész ország politikai térképe is teljesen átrendeződött. Hogy mi sül ki ebből? Lehetetlen megjósolni, ám Csehországra érdemes lesz minden eddiginél jobban odafigyelni. A hagyományos elit pártjainak pedig – már ha túl akarják élni ezt a forradalmat – érdemes lesz elgondolkodniuk, hogy hol vesztették el ennyire a kapcsolatot saját választóikkal.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az valahogy mindenhonnan kimarad, hogy babis a támogatottságát annak köszönheti, hogy felvásárolta a cseh médiapiac számottevő részét, és ott nyomtja a saját propagandáját.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2017. október 22. 10:41

Miért adták el neki, miért nem mások vásárolták fel?

Válaszok:
emhem | 2017. október 22. 11:08

ez elég fura kérdés, tekintve, hogy babis csehország második leggazdagabb embere.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2017. október 22. 18:22

Miért fura? Amire szükségem van, azt nem adom el. Vagy nincs rá szükségem, de akkor nem rinyálok utólag.

Válaszok:
emhem | 2017. október 22. 19:10

szabad sajtóra a népnek van szüksége, nem a sajtótermék tulajdonosának.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2017. október 23. 8:55

Hagyjuk az idealizmust. A sajtót a nép szolgáltatásként kapja azoktól, akiknek van rá pénzük, hogy működtessék. A népnek erre nincs pénze. A pénz mögött pedig mindig érdekek vannak.

Sokan vannak ilyenek. Egyik legjobb példa erre Merkel, aki kancellár lehetett Németországban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés