Az elitellenes elit diadala Csehországban

2017. október 22. 1:21

Írta: Illés Gergő
Valóságos elitellenes forradalom zajlott le a cseh választásokon – melynek legnagyobb nyertese éppen az előző elit egyik prominens tagja, Andrej Babiš lett. A túlélésért küzdő hagyományos elit pártjainak érdemes lesz elgondolkodniuk, hol vesztették el a kapcsolatot választóikkal.

Csehország választott: egy milliárdos elitellenes, centrista és csupán hat éve létező pártja minden eddiginél nagyobb, földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a hétvégi képviselőházi választásokon. Ez a párt az ANO, mely önmagában 78 mandátumot szerzett a kétszáz fős cseh törvényhozásban. Csak hogy érzékeljük ennek a súlyát: a modern Csehország történetében még ehhez hasonló eredményt sem sikerült senkinek elérnie, a szövevényes koalíciókkal jellemezhető cseh politikában pedig senki nem állt még ilyen közel a helyek többségének megszerzéséhez.

*

Az alig pár napja megjelent cseh választási körképben úgy fogalmaztam, „a hétvégi választások eredménye alapos arculcsapás lehet a cseh elit számára”. Be kell látnom azonban,

az eredmények ismeretében egy egyszerű „arculcsapás” helyett helyesebb lenne a „pofára esés”, és „földbe döngölés” kifejezéseket használnom.

Ugyanis a tradicionális cseh elit pártjai összesen 78 helyet tudtak maguknak összegereblyézni a Képviselőházban, míg az új, alternatív elitet képviselő mozgalmak 122-t söpörtek be. Valami mozgolódik Csehországban – is.

Az elitek bukásáról huhogni borzasztóan divatossá vált újságírói körökben. De bármennyire is idegesítő lehet az ezzel lépten-nyomon riogató újságíró, immár nem egy-egy elszigetelt esetről, hanem a globális rend gyökeres átalakulásáról beszélhetünk. Persze ez valamelyest egy természetes folyamat: a mindenkori vezetői réteg előbb-utóbb óhatatlanul belekényelmesedik kipárnázott, vörös bársonyszékébe, abban a tudatban, hogy a választók négyévente örömmel vissza fogják ültetni abba.

Úgy látszik, Csehországban 27 évbe tellett, míg a választók ki nem rántották ezt a bizonyos széket az elit alól, amely – ne finomkodjunk – nagy puffanással fogott padlót. És habár jogosan várhatnánk, hogy a derék csehek egy teljesen kívülállót emelnek majd a „trónra”, egy milliárdosra, Andrej Babišra esett a választás. Aki mellesleg rangos csehszlovák diplomaták gyermeke, akit Párizsban és Genfben taníttattak, miközben Csehszlovákia kevésbé kiváltságos része a szocialista táboron belül próbált egyről a kettőre jutni. Ő az az Andrej Babiš, aki a 90-es években milliárdossá lett, üzleti érdekeltségeit pedig egész Közép-Európára kiterjesztette.

Nos, felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miféle elitellenes politikus is Andrej Babiš, aki minden definíció szerint vastagon az előző elit részese volt?

Nem veszti-e hitelét az, aki az elit pozíciójából annak többi része ellen prédikál?

Kapásból rávágnám, hogy de, igen! – de a cseh választók úgy tűnik, más véleményen voltak, és egészen masszív felhatalmazást adtak a milliárdos üzletembernek. Lelkük rajta.

Az „elitellenes elit” tagjai közt különben nem Andrej Babiš az első, és valószínűleg nem is az utolsó: egy dúsgazdag üzletember, bizonyos Donald Trump megválasztása az Egyesült Államok elnökévé kézenfekvő példa, de a sorba beleillik a Rotschild bankház befektetési bankáraként is dolgozó Emmanuel Macron is – aki lényegében egy év alatt a semmiből kinőtt mozgalmával bontotta le a teljes francia politikai struktúrát. Felkészül: Olaszország, ahol az egy ismert humorista által alapított Öt Csillag Mozgalom várja türelmetlenül a jövő májusi választást.

Szóval ebbe a sorba állt most be Csehország, de természetesen nem csak Andrej Babiš és pártja nyert nagyot: bármily megmosolyogtatónak is tűnik, hogy a helyi nacionalista párt feje egy cseh-japán üzletember, bizonyos Tomio Okamura; a közvetlen demokráciát hirdető, bevándorlásellenes és euroszkeptikus SPD a várakozásokat messze felülmúlva 10 százalék feletti eredménnyel jutott a parlamentbe. 

Ha pedig már a várakozásokról szólunk: a cseh Kalózpárt, melyet még pár hete is csak szűken mértek az 5 százalékos küszöb fölé a közvélemény-kutatók, majdnem 11 százalékos eredménnyel hajózott be a törvényhozásba. Sikerük tökéletesen érthetetlen – a kalózpártok fénykora Európában már legalább két éve lecsengett, Németországban idén például csúfosan leszerepeltek, Csehországban meg csak most kezdenek igazán felfutni. Leginkább az első szavazók között tudtak hódítani, ennek pedig leginkább a városi fiatalok közt népszerű liberális konzervatív TOP09 itta meg a levét, akiket csaknem elsüllyesztettek a semmiből feltűnő kalózhajók.

Az elitellenes elit, kalózok, és cseh-japán populista. Ez tehát az új Csehország. De ejtsünk egy pár a vesztesekről is. A hagyományos elit elképesztő módon levitézlett, nekik semmi okuk nincs az ünneplésre: a kommunisták történetük legrosszabb eredményét érték el, felére – 15-ről 7 százalékra – zsugorodott a táboruk, hiába mondogatta a pártfőtitkár, hogy amit Andrej Babiš megígér, azt a KSČM teljesíti is. Ők viszont még örülhetnek a 2013-ban még a nagyobbik kormánypártot adó szociáldemokratákhoz képest, akik 20 százalékról 7 százalékos kispárttá tömörültek.

Andrej Babiš pedig jött, látott, majd alaposan megkeverte a lapokat. Felborult az 1990 óta fennálló politikai rend Csehországban, és arról sem túlzás beszélni, hogy

valóságos elitellenes forradalom zajlott le a szavazófülkékben.

Ezzel nem kevesebb, mint kilenc párt jutott a törvényhozásba, és az egész ország politikai térképe is teljesen átrendeződött. Hogy mi sül ki ebből? Lehetetlen megjósolni, ám Csehországra érdemes lesz minden eddiginél jobban odafigyelni. A hagyományos elit pártjainak pedig – már ha túl akarják élni ezt a forradalmat – érdemes lesz elgondolkodniuk, hogy hol vesztették el ennyire a kapcsolatot saját választóikkal.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

az valahogy mindenhonnan kimarad, hogy babis a támogatottságát annak köszönheti, hogy felvásárolta a cseh médiapiac számottevő részét, és ott nyomtja a saját propagandáját.

Miért adták el neki, miért nem mások vásárolták fel?

ez elég fura kérdés, tekintve, hogy babis csehország második leggazdagabb embere.

Miért fura? Amire szükségem van, azt nem adom el. Vagy nincs rá szükségem, de akkor nem rinyálok utólag.

szabad sajtóra a népnek van szüksége, nem a sajtótermék tulajdonosának.

Hagyjuk az idealizmust. A sajtót a nép szolgáltatásként kapja azoktól, akiknek van rá pénzük, hogy működtessék. A népnek erre nincs pénze. A pénz mögött pedig mindig érdekek vannak.

Sokan vannak ilyenek. Egyik legjobb példa erre Merkel, aki kancellár lehetett Németországban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés