Igazodik a CEU a magyar jogszabályokhoz

2017. október 3. 21:22
A CEU megállapodást kötött egy New York-i egyetemmel, hogy a tengerentúlon is folytathasson oktatási tevékenységet. Ez biztosíthatja a hazai működésének folytatását is az új jogszabályok szerint.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t. Közleményükben azt írták: az elmúlt hónapokban tárgyalások folytak New York állam és a magyar kormány között a CEU budapesti jövőjéről. 

A CEU „szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól”, hogy elősegítse a tárgyalások sikerét – tették hozzá. A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, arról értesült azonban, hogy azok „megteremtették a megegyezés alapját”– olvasható a közleményben. Kiemelték: várják, hogy a kormány aláírja, és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.

Az eredmények alapján a CEU egyetértési megállapodást írt alá az intézménnyel több évtizede szoros partneri kapcsolatot ápoló Bard College-dzsal, azért, hogy az egyetem oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Abban bíznak, hogy ez a megállapodás, amely nem zárja ki a hasonló jövőbeli együttműködéseket más New York-i intézményekkel, a helyzet gyors megoldásának alapját jelentheti, ahogy fogalmaztak.

Palkovics László oktatási államtitkár szeptember 20-án az Országgyűlésben azt mondta, Maryland állammal szakmai alapon folyt a tárgyalás, és abszolút szakmai alapon tárgyalnak New York állammal is, ebben „nincs politikai rész”. Hozzátette: New York állammal a tárgyalások tartanak, és véleménye szerint azok hamarosan lezárulnak. 

„Ha a CEU teljesíti a feltételeket, akkor ezt a megállapodást is aláírják” – mondta.

A felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott módosítása arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.

(MTI)

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Igazodik a CEU a magyar jogszabályokhoz"

nem jobban, mint amennyire a magyar jogszabályok (vagy inkább azok fideszes interpretációja) igazodik a ceu-hoz.

pl. az eleve lehetetlen kormányközi egyezmény természetesen továbbra sincs meg, csak a kormány elfogadta helyette azt a levelet az amerikai kormánytól, ami leírja, hogy ilyenre ne számítsanak.
hasonlóképp nincs és nem is lesz a ceu-nak kampusza new yorkban.

ja, és továbbra sem indokolta meg senki, hogy mi értelme ennek a törvénynek.
hogy a ceu szívatásán kívül mit lehet vele elérni.

a törvényben le van írva, hogy mire van szükség.
ezt lehetetlen teljesíteni, a ceu sem teljesítette.
csak a kormány a balhé elkerülése érdekében úgy tesz, mintha teljesítette volna, azaz kvázi megsérti a saját törvényét.

nem teljesíthetőek.
csak a kormány nem tartja be a saját törvényét.

ne viccelj már, ezt a törvény nem ausztria vagy németország hozta, hanem magyarország.
ausztria és németország nyilván nem akar a ceu-val kiszúrni, de ettől még magyarországnál semmi más ok nem látszik.

"Egy ilyen törvénynek az az értelem, hogy egyetemi oktatási háttér nélkül ne lehessen kamu diplomákat osztogatni."

ha tényleg ez lenne a célja, akkor úgy hozták volna meg a törvényt, hogy az ne érintse a ceu-t.

"Mert ha nincs ilyen törvény akkor bárki, én is osztogathatnék akár jó pénzért, nem létező egyetemek diplomáit. Elég lenne ehhez csak egy amcsi postafiók cím is."

ez marhaság, és világosan látszik belőle, hogy fogalmad sincs, miről beszélsz.
a ceu olyan képzésekre adott magyar diplomát, amit az oktatási hivatal akkreditált. olyan képzésekre adott amerikai diplomát, amit a megfelelő amerikai szervek akkreditáltak.
téged ki és mikor akkreditált?

pl. mert a fél egyetem magyarokból áll?

A francba!
Egyetlen felforgató banda sem sértődik meg annyira, mint amennyire tele nyivákol minden médiumot.
pedig már azt gondolták sokan, hogy mennek a francba, Soros lerakataival együtt!
Valóságos tudásra, használható , hasznos diplomákra van szükség, a hülye genderség meg maradjon meg azoknak, akik kínjukban nem tudják, mit csináljanak, ballib dzsentriknek!

"76. § (1)344 Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha
a) magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló, Magyarország Kormánya és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által kötött - föderatív állam esetében, amennyiben a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, __annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodáson alapuló__ - nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték,"

ilyen előzetes megállapodás nem volt, és nem is lehet.
a szövetségi kormány írt egy levelet orbánnak, amiben elmagyarázzák, hogy velük nem lehet megállapodni, mert felsőoktatási kérdésekben nem kompetensek.
ezt fogadta el orbán, mint "előzetes megállapodást"...

én azért nem nevezném palkovicsot liberálbolseviknak, bármit is jelentsen ez a szó..

Válaszok:
Gregorius | 2017. október 3. 23:24

tavasszal még független újság volt a mandiner, azóta viszont felfalta a habonygépezet.
nézd meg az impresszumot, senki nem maradt itt ergén kívül.

Ez a jellegzetes "kecske és káposzta" történet. Mi ráébredtünk arra, hogy a "Szövetségi Állam" nem az egyetemeket, hanem az akkreditációs szervezeteket felügyeli, így az egyes államokkal kell tárgyalni, a CEU-nak meg némi udvarlással és pénzzel találnia kellett egy "anyaegyetem szerűséget", amelynek campusát hivatalosan is magáénak mondhatja.

Palkovics egy komoly gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkező, műszaki tudományokkal ( járműgépész, ott volt valahol a BME "J" épületében...) foglalkozó elismert professzor (volt), semmiképp sem egy noname "pártkatona".

asszem nem ártana kicsit jobban tájékozódnod az ügyben. de ne félj, segítek.
1. először is félreértetted a megjegyzésem, de elmondom még egyszer: én a magyarországi törvényről beszélek, nem a németről vagy az osztrákról. tökmindegy, ők miért hozták a sajátjukat, azok ugyanis nem relevánsak a jelen helyzetben.
[megjegyzem abban sem vagyok biztos, hogy tényleg van ilyen törvényük. a kormány hazudott máskor is ilyenről -- pl. a civiltörvény állítólagos amerikai verziójáról -- tájékozódásul pl. megkereshetnéd és belinkelhetnéd nekem a megfelelő német és osztrák törvényeket]
2. "Már miért ne érintené a törvény a CEU-t, amikor egy törvénynek mindenkire egyformán kell kötelezőnek lennie?"
az alaphelyzet az, hogy a ceu egy létező egyetem magyarországon, ami nem kamudiplomákat osztogat. egy felelős kormány úgy hozza meg a törvényeit, hogy az pontosan azt a célt szolgálja, amit kell neki. ha a kamudiplomákat akarjuk kiszűrni, akkor nem olyan törvényt hozunk, ami igazi diplomákat is kiszűr.
a széndioxidkibocsátás csökkentésének sem az a módja, hogy betiltod a benzint. aztán akinek autóznia kell, az vegyen inkább elektromosat.
3. persze, osztogathatsz kamudiplomát. nem tudom, hogy illegális-e, de az biztos, hogy semmit nem fog érni. mint említettem, a ceu két országban akkreditált, úgyhogy az egy picit más kategória.
4. "Olyan oktatási háttérrel rendelkező egyetem hogy CEU, viszont nem létezik. A CEU gyakorlatilag csak egy fénymásoló iroda, ahol eddig a kamu amcsi diplomákat előállították a KEE-n végzettek részére."
titkon azt remélem, hogy ezt te nem gondolod komolyan.
ha érdekel, hogy miről van szó, és mi az az akkreditáció, akkor nagyon szívesen elmagyarázom.

A helyzet ennél bonyolultabb...A CEU-t (oktatási program etc.) az USA egyik a Szövetségi Állam által elismert vagy 80 éve működő akkreditációs szervezete minősítette, ez az alapja az amerikai diploma kiadásának. A CEU csak egyike a világon hasonló módon működő vagy 50-60 amerikai egyetemnek (Öböl Államoktól, Kirgizisztánig...), amelyek a politikájuk részét képezik. Az USA barátságos arcát mutatják gyakran zűrös környezetben....

tényleg ilyen bonyolult dolog a logika?
a szövetségi kormánnyal nem tárgyalt senki, mert (már harmadszor írom neked) ők nem tárgyalnak felsőoktatásról.

new york állammal tárgyalhat a kormány, de attól még nem felel meg a magyar törvénynek.

légy szíves ne a saját prekoncepcióidból indulj ki, hanem a tényekből.
itt van a middle states commission on higher education honlapján az igazolás a ceu akkreditációjáról:
http://www.msche.org/instituti..

lehet, hogy számodra meglepő, hogy az usa minősít egy "nemlétező" egyetemet, de ez az igazság.
talán mégiscsak létezik ez az egyetem...

"Akkor miért nem lobogtatja be a CEU ezt az akkreditációs papírt, amikor pont ezt hiányolták tőle?"

mondom, hogy szívesen elmagyarázom, hogy miről van szó, ha érdekel.
a ceu amerikai akkreditációjának nem sok köze van a történethez. az nincs veszélyben, soha nem is volt. annak a magyar kormányhoz semmi köze.
van viszont a ceu-nak magyar akkreditációja _is_, ami alapján magyar diplomát is kiadhat néhány szakon. na ez az, amit a felsőoktatási törvény szabályoz, és amiről az egész mizéria szól.

ez most komoly? bemásoltam neked a törvény szövegét, még ki is emeltem a releváns részt, de itt van még egyszer:

"föderatív állam esetében [mint amilyen az usa], amennyiben a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult [ahogy az usában], __annak központi [azaz szövetségi] kormányzatával létrejött előzetes megállapodáson alapuló__"

asszem a kérdésedet lényegében megválaszoltam a másik kommentemben. (azaz: nem ez a feltétel. a történet a magyar akkreditációról szól)

amit odalinkeltem, az egy "igazolás a ceu akkreditációjáról", ahogy azt állítottam róla. nem hivatkozik semmi magyar adatra.

megint a saját prekoncepciódon kéne felülemelkedned.

a ceu akkreditált amerikában, ez egy tény (a bizonyítékot belinkeltem: oda van írva, hogy akkreditált). ha logikázni akarsz, ebből indulj ki.
pl. logikusan következik belőle, hogy amerikai akkreditációhoz nem kell, hogy amerikai földön oktass.

ez a ceu hivatalos címe.
ez nem magyar adat, hanem a ceu székhelye.

talán inkább neked kéne megnézned..
én ugyanis a jelenleg hatályos törvényből idéztem neked.

"Úgy, hogy a kormány nem hátrált meg, hanem a törvény kerül betartásra. Mi következik ebből, Ödönke?"

ebből vagy az következik, hogy nagyon meg lettél vezetve, vagy hogy szándékosan tagadod a valóságot.

"Már az elején elmondták, hogy ha nem lehet a szövetségi kormánnyal megállapodást kötni, mert a tagállami kormány hatásköre az oktatás, akkor természetesen az is megfelel."

ennek pont az ellentétét mondták. és ennek pont az ellentéte van a törvényben.
olvasd el a többi kommentemet, bemásoltam és elmagyaráztam a törvény szvegét.

én csak akkor tudok veled beszélgetni, ha elolvasod azt, amit írok.

pont az a probléma, hogy ilyesmi nem történt.
az amerikai oktatási hivatal nem tárgyal felsőoktatásról.
ha szerinted történt ilyen, bizonyítsd be.

mondom, bizonyítsd be. mutass egyetlen olyan oldalt, ami konkrétan erről a "regisztrált elvi megállapodásról" szól

köszi, de ez nem az te álláspontodat támasztja alá, hanem az enyémet.

"Betsy DeVos a levélben tudomásul vette Balog Zoltán áprilisi javaslatát, hogy vizsgálják meg egy nemzetközi megállapodás aláírásának lehetőségét az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi). Ugyanakkor hozzátette, hogy az ilyen jellegű megállapodások megtárgyalására a tagállami szintű hatóságok a megfelelő partnerek."

azaz az amerikai kormányzat nem kompetens a kérdésben, vele semmilyen megállapodás nem volt és nem is lesz.
különösen nem írt alá semmit senki, hiába kérte ezt balog zoltán

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés