Igazodik a CEU a magyar jogszabályokhoz

2017. október 3. 21:22
A CEU megállapodást kötött egy New York-i egyetemmel, hogy a tengerentúlon is folytathasson oktatási tevékenységet. Ez biztosíthatja a hazai működésének folytatását is az új jogszabályok szerint.

A Közép-Európai Egyetem (CEU) megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban - tájékoztatta az intézmény kedden az MTI-t. Közleményükben azt írták: az elmúlt hónapokban tárgyalások folytak New York állam és a magyar kormány között a CEU budapesti jövőjéről. 

A CEU „szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól”, hogy elősegítse a tárgyalások sikerét – tették hozzá. A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, arról értesült azonban, hogy azok „megteremtették a megegyezés alapját”– olvasható a közleményben. Kiemelték: várják, hogy a kormány aláírja, és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.

Az eredmények alapján a CEU egyetértési megállapodást írt alá az intézménnyel több évtizede szoros partneri kapcsolatot ápoló Bard College-dzsal, azért, hogy az egyetem oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Abban bíznak, hogy ez a megállapodás, amely nem zárja ki a hasonló jövőbeli együttműködéseket más New York-i intézményekkel, a helyzet gyors megoldásának alapját jelentheti, ahogy fogalmaztak.

Palkovics László oktatási államtitkár szeptember 20-án az Országgyűlésben azt mondta, Maryland állammal szakmai alapon folyt a tárgyalás, és abszolút szakmai alapon tárgyalnak New York állammal is, ebben „nincs politikai rész”. Hozzátette: New York állammal a tárgyalások tartanak, és véleménye szerint azok hamarosan lezárulnak. 

„Ha a CEU teljesíti a feltételeket, akkor ezt a megállapodást is aláírják” – mondta.

A felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott módosítása arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.

(MTI)

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Igazodik a CEU a magyar jogszabályokhoz"

nem jobban, mint amennyire a magyar jogszabályok (vagy inkább azok fideszes interpretációja) igazodik a ceu-hoz.

pl. az eleve lehetetlen kormányközi egyezmény természetesen továbbra sincs meg, csak a kormány elfogadta helyette azt a levelet az amerikai kormánytól, ami leírja, hogy ilyenre ne számítsanak.
hasonlóképp nincs és nem is lesz a ceu-nak kampusza new yorkban.

ja, és továbbra sem indokolta meg senki, hogy mi értelme ennek a törvénynek.
hogy a ceu szívatásán kívül mit lehet vele elérni.

a törvényben le van írva, hogy mire van szükség.
ezt lehetetlen teljesíteni, a ceu sem teljesítette.
csak a kormány a balhé elkerülése érdekében úgy tesz, mintha teljesítette volna, azaz kvázi megsérti a saját törvényét.

nem teljesíthetőek.
csak a kormány nem tartja be a saját törvényét.

ne viccelj már, ezt a törvény nem ausztria vagy németország hozta, hanem magyarország.
ausztria és németország nyilván nem akar a ceu-val kiszúrni, de ettől még magyarországnál semmi más ok nem látszik.

"Egy ilyen törvénynek az az értelem, hogy egyetemi oktatási háttér nélkül ne lehessen kamu diplomákat osztogatni."

ha tényleg ez lenne a célja, akkor úgy hozták volna meg a törvényt, hogy az ne érintse a ceu-t.

"Mert ha nincs ilyen törvény akkor bárki, én is osztogathatnék akár jó pénzért, nem létező egyetemek diplomáit. Elég lenne ehhez csak egy amcsi postafiók cím is."

ez marhaság, és világosan látszik belőle, hogy fogalmad sincs, miről beszélsz.
a ceu olyan képzésekre adott magyar diplomát, amit az oktatási hivatal akkreditált. olyan képzésekre adott amerikai diplomát, amit a megfelelő amerikai szervek akkreditáltak.
téged ki és mikor akkreditált?

pl. mert a fél egyetem magyarokból áll?

A francba!
Egyetlen felforgató banda sem sértődik meg annyira, mint amennyire tele nyivákol minden médiumot.
pedig már azt gondolták sokan, hogy mennek a francba, Soros lerakataival együtt!
Valóságos tudásra, használható , hasznos diplomákra van szükség, a hülye genderség meg maradjon meg azoknak, akik kínjukban nem tudják, mit csináljanak, ballib dzsentriknek!

"76. § (1)344 Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzési tevékenységet, ha
a) magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló, Magyarország Kormánya és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam Kormánya által kötött - föderatív állam esetében, amennyiben a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, __annak központi kormányzatával létrejött előzetes megállapodáson alapuló__ - nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték,"

ilyen előzetes megállapodás nem volt, és nem is lehet.
a szövetségi kormány írt egy levelet orbánnak, amiben elmagyarázzák, hogy velük nem lehet megállapodni, mert felsőoktatási kérdésekben nem kompetensek.
ezt fogadta el orbán, mint "előzetes megállapodást"...

én azért nem nevezném palkovicsot liberálbolseviknak, bármit is jelentsen ez a szó..

tavasszal még független újság volt a mandiner, azóta viszont felfalta a habonygépezet.
nézd meg az impresszumot, senki nem maradt itt ergén kívül.

Ez a jellegzetes "kecske és káposzta" történet. Mi ráébredtünk arra, hogy a "Szövetségi Állam" nem az egyetemeket, hanem az akkreditációs szervezeteket felügyeli, így az egyes államokkal kell tárgyalni, a CEU-nak meg némi udvarlással és pénzzel találnia kellett egy "anyaegyetem szerűséget", amelynek campusát hivatalosan is magáénak mondhatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés