„Orbán úr jó migrációs politikát folytat” – az AfD politikusa a Mandinernek

2017. szeptember 22. 7:57

Írta: Kereki Gergő
„Konzervatív, hazafias, jogállami párt vagyunk” – válaszolja a párt radikalizmusára vonatkozó kérdésünkre Siegbart Droese, az AfD politikusa. A német politikába jobbról betörő, rendszerkritikus párt lipcsei elnökével az Európai Unió szovjetizálódásáról, a szuverén nemzetállamok Európájáról, a migrációs válságról, Angela Merkel legsúlyosabb hibáiról és „esküszegéséről”, a német sajtó helyzetéről, valamint Orbán Viktor politikájáról beszélgettünk.

Német közéleti szereplőket keresett meg a Mandiner a németországi választások előestéjén. A liberális FDP politikusaival készült interjúnkat itt olvashatják. A Die Linke parlamenti képviselőjével készült beszélgetésünket pedig itt. A Cicero német folyóirat főszerkesztőjének véleményét itt találják meg.

Lapunk megkereste az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland – AfD) párt lipcsei elnökét, Siegbert Droesét, aki válaszolt kérdéseinkre. A markánsan jobboldali AfD-t 2013-ban alapították. Kritikusai a pártot a populista, az euroszkeptikus, az idegenellenes és a szélsőséges jelzőkkel illetik. Az AfD leginkább a bevándorlás kérdését tematizálta a német közéletben, ennek köszönhetően négy év alatt sikerült elérniük, hogy stabilan 8-10 százalékos támogatottsággal rendelkeznek és gyakorlatilag biztos, hogy a szeptemberi 24-i választáson bejutnak a német törvényhozásba.

***

Siegbart Droese, az AfD lipcsei elnöke


„Aki Európát szereti, annak meg kell állítania Brüsszelt!” Ez állt pár hete a plakátjaikon. Mit jelent ez a szlogen?

Az Európai Unió egyre inkább egy új Szovjetunió irányába fejlődik. Mi a nemzetállamok Európáját akarjuk visszakapni.

A magyar kormány is hasonló plakátokkal operált néhány hónapja, azokon az állt, hogy „Brüsszelt meg kell állítani!”. A magyar kormánytól vették az ötletet?

Nem, de valószínűleg a magyar kormányéhoz hasonló az Európai Unióval kapcsolatos véleményünk, felismerésünk. Az Európai Uniót meg kell reformálni. A Brexit egy világos választóvonalat jelent az EU számára. Olyan Európai Uniót szeretnénk, amely a szuverén nemzetállamok szövetségén alapul, és ahol sokkal több döntési hatásköre van az európai adminisztrációtól távol levő nemzetállami parlamenteknek.

A nemzetállamok Európáján kívül mit üzennek még a német választóknak?

A legfontosabb, hogy az iszlám nem tartozik Németországhoz, valamint az, hogy a bevándorlást le kell állítani. A szociális ellátórendszerünknek nincs szüksége bevándorlókra. 

Az elmúlt két évben voltak erősebb időszakai is az AfD-nek, mint amilyen a mostani. Mi az oka ennek a visszaesésnek?

Nincs semmilyen visszaesés, jelenleg is tizenöt százalék feletti támogatottságunk van. A most vasárnapi választáson majd meglátják. Szeptember 24-e az általam elmondottakat fogja megerősíteni. 

Visszaesés ide vagy oda, arra mindenki számít, hogy az AfD bejut a Bundestagba. Milyen ellenzéki szerepre készülnek? Számíthatunk mérséklődésre a párttól? Elképzelhetőnek tartja, hogy a távoli jövőben valakivel akár koalíciót is kötnének?

Mi leszünk

az egyetlen valódi ellenzéki párt, amelyik bejut az új Bundestagba.

5-10 éven belül pedig kormányra szeretnénk jutni. A jelenlegi körülmények alapján azt látni kell, hogy szükség lesz kompromisszumokra a leendő koalíciós partnerünkkel.

Alice Weidel, az AfD listavezetője látványosan elhagyta a német közszolgálati televízió stúdióját a hétpárti televíziós vita során, amikor Andreas Scheuer, a CSU politikusa azt a kifejezést használta az AfD-re, hogy „jobboldali radikális”. Ön hogyan határozná meg a pártja ideológiáját, ha az nem jobboldali radikális?

Mi egy konzervatív, hazafias, jogállami párt vagyunk. Nálunk nincsenek szélsőjobboldali vezetők. Nagyon sok kérdésben viszont ki merjük mondani az igazságot. 

Hogyan tudják a politikai üzeneteiket eljuttatni a választókhoz? Elegendő nyilvánosság jut önöknek? Hogy bánik magukkal a német mainstream média?

A választókat a közösségi médiumokon, valamint a sajtóosztályunkon keresztül érjük el. Sajnos a mainstream média meglehetősen eltorzítja azt, amiket mondunk. Arról nem beszélhetünk, hogy Németországban a vezető médiaorgánumok függetlenek lennének, sokkal inkább hasonlíthatók az egykori NDK-s pártállami médiához.

Angela Merkel nagy kritikusainak számítanak. Önök szerint melyek voltak Merkel legrosszabb döntései az elmúlt évekből?

Három ilyen döntést emelnék ki: az atomenergiából való kivonulás, az Európai Stabilitási Mechanizmus (szerk.: az eurózóna megmentésére 2012-ben létrehozott mechanizmus), és a határok 2015-ös megnyitása.

Miért tartják hibásnak Merkel migrációs politikáját?

Merkel migrációs politikája siralmas. A kancellár már többször jogsértő módon járt el, valamint megsértette saját hivatali esküjét is és megpróbálta az illegális migrációt utólagosan jogilag elismerni. Emiatt mi „esküszegőnek” hívjuk. Mi csak a nemzeti törvényeink (menekültügyi törvény, német Alaptörvény 16a §) és a nemzetközi egyezmények (Dublin III) betartását követeljük. Merkel a törvényszegéseivel semmibe veszi az európai integritást. A következő Bundestagban ezért össze akarunk hívni egy vizsgálóbizottságot, amely Merkel lépéseit fogja kivizsgálni.

2015 óta már több mint 1,2 millió migráns érkezett Németországba. A német lakosság 22,5 százaléka pedig már migrációs háttérrel rendelkezik. Ha az AfD kormányozna, akkor mit tenne ezekkel az emberekkel?

A programunk része a felső határok nélküli kiutasítás, valamint az is, hogy nem engednénk az illegális migránsok családegyesítését. Ezen kívül ideje lenne elfogadni egy hatékony bevándorlási törvényt. A menedékjogot csak a valóban üldözötteknek adnánk meg. A problémákat pedig a menekültek származási országában kell megoldani.

A jól integrálódott külföldiekkel semmi problémánk nincs. A jogrendünket azonban mindenkinek be kell tartania.

Nem fogadjuk el a párhuzamos társadalmakat vagy az olyan idegen jogrendszereket, mint az iszlám saría. Az is probléma egyébként, hogy Németországban, ha valaki a migráció esetleges veszélyeiről beszél, azt nagyon gyorsan szélsőjobboldalinak vagy nácinak bélyegzik meg. A társadalmi klíma alig teszi lehetővé, hogy tárgyszerű vitát folytassunk erről a kérdésről.

Orbán Viktor migrációs politikájáról mi a véleményük?

Természetesen nem szeretnénk beavatkozni más országok politikájába, de szerintünk teljesen nyilvánvaló, hogy Orbán úr jó migrációs politikát folytat. Úgy észleljük egyébként, hogy politikáját a magyarok is széles körben támogatják.

***

A Németországgal és német választással kapcsolatos híreinket, cikkeinket itt olvashatják.

 

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Embert barátjáról...
2. Hol vannak Európában nemzetállamok? És ezt pont egy német mondja? Tagállamok vannak, valaki verje már az ostoba politikusok fejébe. Talán lehetne nekik egy tanfolyamot tartani. Mondjuk Soros-pénzen, mint anno...

"Orbán úr jó migrációs politikát folytat" - ép ésszel hogyan lehetne mást csinálni?

Válaszok:
Ján Fortunák | 2017. szeptember 22. 12:19

Akik még kételkedik a Soros migrációs terv meglétével olvashatja eredetiben is.

A Soros migrációval kapcsolatos terve.
1. Az EU-nak a közeljövőben legalább évi 1 millió menedékkérő befogadására kell berendezkednie, a terheket igazságosan elosztva a tagállamok között. A menedékkérőket az első két évben fejenként 15 ezer euróval kell támogatnia. Ehhez az unió – AAA státusát felhasználva – hosszú lejáratú kötvényeket bocsáthatna ki, az így elköltött összeg az európai gazdaságnak is lendületet adna. A lehetőségek határain belül mind a menedékkérők, mind a tagállamok preferenciáit figyelembe kell venni
2. Az EU élére kell, hogy álljon annak a globális kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy Libanonnak, Jordániának és Törökországnak megfelelő segítséget nyújtsanak a három országban tartózkodó összesen négymillió menekült ellátásához. Az oktatással, képzéssel együtt ez évente legalább 5000 euró/fő, azaz összesen 20 milliárd eurót jelent, aminek csupán töredéke áll rendelkezésre. Az uniónak ezzel párhuzamosan kötelezettséget kell vállalnia, hogy évi 8–10 milliárd euróval támogatja a többi „frontline” országot.
3. Az EU-nak haladéktalanul létre kell hoznia egy közös Menekültügyi és Migrációs Ügynökséget, mivel a 28 függetlenül működő tagállami rendszer nem hangolható össze.
4. A menedékkérőknek biztonságos útvonalakat kell biztosítani, először Görögországból és Olaszországból azokba a tagállamokba, amelyekbe tartanak. A következő lépés ezeknek az útvonalaknak a „frontline” régiókig való meghosszabbítása lehet.
5. Ki kell dolgozni a menedékkérőkre és a migránsokra vonatkozó globális standardokat.
6. Az évente több mint egymillió migráns letelepítése érdekében az EU-nak mozgósítania kell az NGO-kat, az egyházakat és a vállalkozásokat is, hogy támogassák az ügyet. Ehhez nem csupán megfelelő finanszírozásra lesz szükség, de a szponzorok és a migránsok összekötéséhez a humán- és it-kapacitásokat is bővíteni kell.
Forrás: https://www.project-syndicate...

Válaszok:
Ján Fortunák | 2017. szeptember 22. 12:18

"It is equally important to allow both states and asylum-seekers to express their preferences, using the least possible coercion. Placing refugees where they want to go – and where they are wanted – is a sine qua non of success. " Ezt valahogy nem írtad bele a fordításodba. Vagyis a siker feltétele, hogy abba az országba mehessenek, ahová akarnak, és ahol várják is őket. Úgyhogy kis országunk szóba sem jöhet...

""Orbán úr jó migrációs politikát folytat" - ép ésszel hogyan lehetne mást csinálni?" Ép ésszel. WTF?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés