Die Linke

Nem tetszik a magyar határkerítés a német szélsőbalnak

2017. szeptember 19. 09:45

Kereki Gergő
Mandiner

Angela Merkel veszélybe sodorta az EU-t, az Unió szétcsúszóban van, a magyar határkerítés pedig szomorú fejlemény – mondja Stefan Liebich, a német Die Linke párt berlini szövetségi képviselője a Mandinernek. A radikális baloldali párt külpolitikai szakértője lapunknak kifejtette: az EU közös döntéseit be kell tartani, aki ezt nem teszi, azt pedig szankcionálni kell.

Német pártokat és politikusokat keresett meg a Mandiner a németországi választások előestéjén. A liberális FDP politikusaival készült interjúnkat itt olvashatják.

Lapunk megkereste a keletnémet posztkommunista erőkből és nyugatnémet radikális és újbaloldali szerveződésekből összeállt Die Linke (Baloldal) pártot is. Több tartományi politikust és szervezetet is megkerestünk, de mindenki Stefan Liebich berlini Linke-képviselőhöz és külpolitikai szakértőhöz irányított minket, aki végül szűkszavúan válaszolt a kérdéseinkre.

***

Stefan Liebich, Die Linke Berlin

 

Mit üzen a Die Linke a német választóknak?

Azt akarjuk, hogy azok, akiknek sok pénzük van, jobban hozzájáruljanak a közös dolgainkhoz, hogy a szegénységet le tudjuk küzdeni. Azt akarjuk, hogy leállítsák Németország fegyverexportját. És azt akarjuk, hogy a Kelet és a Nyugat közötti igazságtalanságokat felszámolják.

Kötnének koalíciót a szocdemekkel és a zöldekkel?

Igen, ha együtt szocálisabbá tesszük a hazánkat.

Milyennek találja Merkel és Schulz tévévitáját?

Szerintem ez nem vita volt, csak a két kormánypárt elnökei beszélgettek a köztük meglévő csekély különbségekről.

Mik voltak ön szerint Angela Merkel legrosszabb döntései az elmúlt években?

Merkel a megszorítási politikájával veszélybe sodorta az Európai Uniót. Amikor a német bulvárlapokban lustának nevezik a görögöket, míg a görög lapokban Hitler-bajusszal ábrázolják Merkelt, az jól mutatja a fejleményeket.

Mit gondol a migrációról? 2015 óta több mint 1,2 millió migráns érkezett Németországba. Mik a tapasztalatai?

Jók a tapasztalataim. A legtöbb német segíteni akar a rászoruló embereknek. És a demográfiai folyamataink miatt is bevándorlásra van szükségünk.

Mi a véleménye az Európai Unióról? Jó irányba mennek a jelenlegi folyamatok?

Nem. Az EU szétcsúszóban van. Ezt a folyamatot meg kell állítani, erre sürgős szükség van. Reformokat kell végrehajtani, az Uniót szociálisabbé, demokratikusabbá és civilebbé kell tenni.

Vannak vélemények, melyek szerint ha egy uniós tagállam nem akar menekülteket befogadni, attól el kell venni az uniós forrásokat. Ha nincs menekültbefogadás, nincs pénz, vagy nincs jogállamiság, nincs pénz? Egyetért ezzel?

Az EU által elfogadott szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Aki ezek alól ki akar bújni, az számolhat azzal, hogy elveszik tőle a szavazati jogot és a pénzügyi támogatást.

„A költségvetési politikát nem lehet politikai büntetésekre felhasználni. Amennyi eurót az EU Lengyelországnak ad, annak nagy része visszajön Németországba. A lengyelek arra használják a pénzt, hogy a német építőiparnak adjanak megbízásokat, és hogy német gépeket és teherautókat vásároljanak” – ezt Günther Oettinger német uniós biztos nyilatkozta. Ha igaza van, akkor a menekültpolitika vagy jogállamiság helyzete miatti pénzelvonással való fenyegetés csak üres politikai fenyegetés.

Nem a büntetésről van szó, hanem a közös döntések betartásáról. Aki ezt nem tartja be, annak következményekkel kell számolnia. Egyébként nagyrészt nem értek egyet Oettinger álláspontjával.

Mit gondol a magyar kormány migrációs politikájáról?

Magyarország volt az első ország, amely hozzájárult a Vasfüggöny bukásához. Ott annak idején lebontották a határkerítéseket, most pedig újra felépítik azokat. Ezt nagyon szomorúnak találom.

***

A Németországgal és német választással kapcsolatos híreinket, cikkeinket itt olvashatják.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117880