Nem tetszik a magyar határkerítés a német szélsőbalnak

2017. szeptember 19. 09:45

Angela Merkel veszélybe sodorta az EU-t, az Unió szétcsúszóban van, a magyar határkerítés pedig szomorú fejlemény – mondja Stefan Liebich, a német Die Linke párt berlini szövetségi képviselője a Mandinernek. A radikális baloldali párt külpolitikai szakértője lapunknak kifejtette: az EU közös döntéseit be kell tartani, aki ezt nem teszi, azt pedig szankcionálni kell.

2017. szeptember 19. 09:45
Kereki Gergő

Német pártokat és politikusokat keresett meg a Mandiner a németországi választások előestéjén. A liberális FDP politikusaival készült interjúnkat itt olvashatják.

Lapunk megkereste a keletnémet posztkommunista erőkből és nyugatnémet radikális és újbaloldali szerveződésekből összeállt Die Linke (Baloldal) pártot is. Több tartományi politikust és szervezetet is megkerestünk, de mindenki Stefan Liebich berlini Linke-képviselőhöz és külpolitikai szakértőhöz irányított minket, aki végül szűkszavúan válaszolt a kérdéseinkre.

***

Stefan Liebich, Die Linke Berlin

 

Mit üzen a Die Linke a német választóknak?

Azt akarjuk, hogy azok, akiknek sok pénzük van, jobban hozzájáruljanak a közös dolgainkhoz, hogy a szegénységet le tudjuk küzdeni. Azt akarjuk, hogy leállítsák Németország fegyverexportját. És azt akarjuk, hogy a Kelet és a Nyugat közötti igazságtalanságokat felszámolják.

Kötnének koalíciót a szocdemekkel és a zöldekkel?

Igen, ha együtt szocálisabbá tesszük a hazánkat.

Milyennek találja Merkel és Schulz tévévitáját?

Szerintem ez nem vita volt, csak a két kormánypárt elnökei beszélgettek a köztük meglévő csekély különbségekről.

Mik voltak ön szerint Angela Merkel legrosszabb döntései az elmúlt években?

Merkel a megszorítási politikájával veszélybe sodorta az Európai Uniót. Amikor a német bulvárlapokban lustának nevezik a görögöket, míg a görög lapokban Hitler-bajusszal ábrázolják Merkelt, az jól mutatja a fejleményeket.

Mit gondol a migrációról? 2015 óta több mint 1,2 millió migráns érkezett Németországba. Mik a tapasztalatai?

Jók a tapasztalataim. A legtöbb német segíteni akar a rászoruló embereknek. És a demográfiai folyamataink miatt is bevándorlásra van szükségünk.

Mi a véleménye az Európai Unióról? Jó irányba mennek a jelenlegi folyamatok?

Nem. Az EU szétcsúszóban van. Ezt a folyamatot meg kell állítani, erre sürgős szükség van. Reformokat kell végrehajtani, az Uniót szociálisabbé, demokratikusabbá és civilebbé kell tenni.

Vannak vélemények, melyek szerint ha egy uniós tagállam nem akar menekülteket befogadni, attól el kell venni az uniós forrásokat. Ha nincs menekültbefogadás, nincs pénz, vagy nincs jogállamiság, nincs pénz? Egyetért ezzel?

Az EU által elfogadott szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Aki ezek alól ki akar bújni, az számolhat azzal, hogy elveszik tőle a szavazati jogot és a pénzügyi támogatást.

„A költségvetési politikát nem lehet politikai büntetésekre felhasználni. Amennyi eurót az EU Lengyelországnak ad, annak nagy része visszajön Németországba. A lengyelek arra használják a pénzt, hogy a német építőiparnak adjanak megbízásokat, és hogy német gépeket és teherautókat vásároljanak” – ezt Günther Oettinger német uniós biztos nyilatkozta. Ha igaza van, akkor a menekültpolitika vagy jogállamiság helyzete miatti pénzelvonással való fenyegetés csak üres politikai fenyegetés.

Nem a büntetésről van szó, hanem a közös döntések betartásáról. Aki ezt nem tartja be, annak következményekkel kell számolnia. Egyébként nagyrészt nem értek egyet Oettinger álláspontjával.

Mit gondol a magyar kormány migrációs politikájáról?

Magyarország volt az első ország, amely hozzájárult a Vasfüggöny bukásához. Ott annak idején lebontották a határkerítéseket, most pedig újra felépítik azokat. Ezt nagyon szomorúnak találom.

***

A Németországgal és német választással kapcsolatos híreinket, cikkeinket itt olvashatják.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2017. szeptember 20. 06:54
Hallo Herr Lieblich, was verstehen Sie unter gemeinsamen Entscheidungen der EU in diesem Thema? Die Entscheidungen der Bundesrepublik mit einigen anderen Staaten der EU? Hier geht es nämlich ausgerechnet darum, dass KEINE gemeinsame Entscheidung getroffen wurde! Die Meinung und Entscheidung mehrerer europäischer Staaten werden außer acht gelassen. Deutschland übertreibt seine Rolle und Einfluss auf die gesamte EU massiv, was vollkommen willkürlich und antidemokratisch ist. A migránsok deportálása ügyében korán sincs közös európai álláspont, ahogy ez a faszi állítja....mélyen antidemokratikus a németek egész fellépése és politikai szemlélete e kérdésben.
Zsolt75
2017. szeptember 19. 21:55
Nekem meg az nem tetszik, hogy a mesés nyugaton ilyen idióta divatkomcsi pártok léteznek.
oskar
2017. szeptember 19. 20:55
Nekem sem tetszik s lerotés. Akinek tetszik, az mem normális! Sajnos,nemcsk az illegális betolakodókat akarja megállítani hanem az állatok mozgását is. De, mondjon valaki olyan megoldást amely jobb!
celoke
2017. szeptember 19. 20:44
"Az EU szétcsúszóban van." Csodálkozol rajta, te féleszű hülye? A te fajtád miatt van így! "Ezt a folyamatot meg kell állítani, erre sürgős szükség van. Reformokat kell végrehajtani, az Uniót szociálisabbé, demokratikusabbá és civilebbé kell tenni." Ennek az a módja, hogy a te liberális fajzatod takarodjon a fenébe. Őrültebbek, gyilkosabbak, árulóbbak vagytok, mint a nácik és a kommunisták együttvéve. "És a demográfiai folyamataink miatt is bevándorlásra van szükségünk." Minden aljasságotok között ez a legfőbb bűnötök, ti átkozott mocskok. Hogy szándékosan akarjátok eltüntetni a keresztén fehér európai embert. Nem bevándorlásra van szüksége a németeknek, te hígagyú majom, hanem a születésszámuk növelésére! Ti lámpavasra való, átkozott liberális diktátorok, hol vannak a német családtámogatási intézkedéseitek, a fehér bőrű németek születésszámának növeléséért tett lépéseitek? Ez a megoldás a demográfiai problémákra (amit ti idézettek elő szándékosan), nem pedig a disznóbőrbe való átkozott muzulmán csürhe behívogatása!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik