Van-e német kultúra?

2017. szeptember 5. 9:59

Techet Péter
Magyar Nemzet
Özoguz egyáltalán nem azt mondta, hogy „nincs német kultúra”.

„Magyarországra három hónapos késéssel érkeztek meg Özoguz mondatai, ráadásul félrefordítva. A hazai neokonzervatív média egy része azt adta a kormánybiztos szájába, hogy »nincs német kultúra«. A közösségi oldalakon balliberális, ellenzékinek hitt értelmiségiek is kifejezték felháborodásukat. Ez persze csak annyit bizonyít, hogy a magyar balliberális értelmiségnél tényleg alig van provinciálisabb, félműveltebb társaság Európában, és rájuk cserélni eleve felesleges lenne az Orbán-kormányt.

Ez a társaság akár a menekültválság, akár a muzulmán bevándorlók, akár Izrael kapcsán ugyanazt a neokonzervatív, kultúrrasszista, cionista muzulmánellenességet képviseli, amelyet a mai kormánypárt. A német kormánybiztos szavainak félreértése (provincializmus) és elutasítása (neokonzervativizmus) ebbe a jelenségbe illeszkedik. Magyarország ma Európa egyetlen országa, ahol a kormány és ellenzéke ugyanazon szellemi talapzaton áll.

Nézzük újra a kifogásolt tételt. Özoguz egyáltalán nem azt mondta, hogy „nincs német kultúra”. Hanem azt állította, hogy ezt a kultúrát a német nyelv jelenti. Azon túl a német kultúra regionális kultúrákból adódik össze. Ez a kijelentés nem botrányos – hanem a helyzet legpontosabb leírása. A német alaptörvény értelmében például a kulturális ügyek valóban a tartományok hatásköreibe tartoznak. Németországban ezért nincs kulturális minisztérium – de még országos televízióhálózat sem.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem ezt mondta.

Én nyertem.

Nem semmi írás ez!

Sikerül a cionizmus platformja alá egybevonnia a kormányt és az ellenzéket, amelyeket egyaránt provincialitással vádol a jeles szerző csak azért, mert fel mertek háborodni a miniszterasszony inkriminált kijelentésén.

Ezt követően, amikor a szerecsen mosdatásába kezd, a legfőbb érve a németek provincializmusa, vagyis az, hogy "regionális kultúrákban", illetve "tartományi hatáskörökben" gondolkodik. Ez természetesen nem a "populista" provincializmus, hanem a szalonképes regionalizmus.

Amely hirtelen követendő példának teszi meg azt is, ha egy országnak nincs kulturális minisztériuma. Ami miatt persze a magyar kormányt állandóan vádolják, mert szerintük ez is a kultúraellenességét, mucsai vidékiességét bizonyítja. Míg a németeknél az "európaiság" újabb biztos jele.

Pontosan ezt mondta (még az eredeti Techet-cikkben is).
Mellesleg ezen összefüggésben Goethe ,Wagner, Haydn vagy Bach mely régió kulturális szereplője volt,ha nem a német kultúra nagyjai?
Ez hülye (by Dodó)

Pontosan az hívta életre a német kultúrát, hogy nemzetállammá kívántak válni a megannyi hercegség, grófság és fejedelemség helyett. És a nemzetállammá válás igénye együttjárt a kultúrnemzetként történő elismerés igényével. Schiller, Goethe, Wagner, Thomas Mann, Grass, Brecht vagy éppen Heidegger és Nietzsche magukat németként határozták meg. Német identitásuk volt.

Pontosan az egységes kultúra, a közös anyanyelv adta azt az identitásbeli alapot, amelyre a német egység épült a XIX. század második felében. Csakúgy, mint Itáliában.

Lehet úgy csinálni, mintha menthető és magyarázható lenne az integrációs miniszter kijelentése, csak kérdés, hogy érdemes-e. Érdemes-e a magyar kormány iránti ellenszenvtől vezérelve még például Goethe, Kant vagy Luther németségét is megkérdőjelezni, hiszen ők még az egységes német állam létrejötte előtt éltek.

Techet, a berlini ágyrajáró.

Szó szerint:
„Eine spezifisch deutsche Kultur ist, jenseits der Sprache, schlicht nicht identifizierbar.“ – Quelle: http://www.ksta.de/28270338 ©2017

(Techetizmus.)
Nem a fele, az egesz egy trefa.

Van-é német kultúra? Volt..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés