Egyszer és mindenkorra liberális

2017. augusztus 28. 8:06

Szájer József
Mozgástér
Vajon képes-e egy vallássá átváltozott, doktrinér politika átlépni saját története eddigi legnagyobb árnyékán? Tippeljenek!

„A közösség és a felelősség fogalmainak visszaemelése az alkotmányos, a demokratikus gondolkodás fősodrába az Alaptörvény egyik legfontosabb vívmánya. Sajnos, akkoriban még Sólyom Lászlónak is a szocialista jog jutott az eszébe arról, amikor halkan meg mertük említeni, hogy egy közösség csak akkor létezhet, ha nem csak jogosultságok, de kötelezettségek is összefűzik tagjait. Mark Lilla egy princetoni professzortársának szintén a szovjet jog jutott eszébe, amikor az állampolgári kötelességekről olvasott az Alaptörvényünkben. De örüljünk Mark Lilla gondolatainak! Ha egy mérvadó liberális át tud lépni a közösségfóbián, lehet, hogy mások is követni tudják!

Lilla szerint a győzelemhez az amerikai liberalizmusnak újra kell fogalmaznia magát. Át kell helyezniük a hangsúlyt a mozgalmárságról az intézményi politikára, a céltalan önkifejezésről a meggyőzésre, a szűk csoport és egyéni identitásról az állampolgárságra. We must begin by questioning the taboos – particularly the taboos of identity: El kell kezdenünk megkérdőjelezni a tabukat!

Sok sikert, Professzor Úr! Ha egy ilyen projekt sikerül, attól jobb lesz a világ. Amíg ennek, amint ma látszik, alig van esélye, jobb ha az amerikai liberálisok (is) ellenzékben vannak, mert jobb, ha csak ott tudják folytatni a megmaradt kötelékek szétvágását, amelyek összekötik még az embereket. Vajon képes-e egy vallássá átváltozott, doktrinér politika átlépni saját története eddigi legnagyobb árnyékán? Tippeljenek!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azert az sem lesz kellemes, amikor majd ujliberalis eszmeikrol meggyozni fognak. Raadasul: intezmenyesen. Ami azt jelenti, hogy nem a veletlenre bizzak, hanem rank tukmaljak az agyremeiket.

"Vajon képes-e egy vallássá átváltozott, doktrinér politika átlépni saját története eddigi legnagyobb árnyékán? Tippeljenek!"

Saját maguktól NEM. Csak külső kényszer hatására. A külső kényszert pedig a választók jelenthetik.

Ez nagyszerű összefoglalás.
Üdv

Ez a Mark Lila féle könyv nagyon érdekes lehet. Asszem megrendelem. Egy előremutató liberális világnézet a mai elmebeteg identitáspolitika kellős közepén nem kevés bátorságra vall.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés