Száll egy pofon a szélben

2017. augusztus 2. 8:41

Szerető Szabolcs
Magyar Nemzet
A rendszerváltás minden féloldalassága és félresikerültsége ellenére igenis érték volt az átmenet vértelensége, erőszakmentessége. Nem kellene a tűzzel játszani. Van mit veszítenünk.

„2006-ban megbomlott egy addig nagyjából tiszteletben tartott konszenzus: az erőszak nem lehet része a politikai küzdelmeknek, az ilyen esetek mentegetése a tiltott kategóriába tartozik. Az akkori, valóban forró ősz zavart okozott a balliberálisok soraiban, előítéleteiken átlépve jó néhányan hangot is adtak nemtetszésüknek. A ma a Soros-hálózat ügynökeinek nevezett szervezetek, sajtóorgánumok egy része kiállt a jogsértésektől sújtott jobboldaliak (vagy éppen csak rosszkor rossz helyen lévők) mellett. Riasztó módon azonban mások semmiféle együttérzést nem tanúsítottak az áldozatok iránt, és a mai napig csőcselékezik az akkor utcára vonult sokaságot. Értelmiségük züllöttebb képviselői a gyurcsányi politika következményeként morális válságot emlegető Sólyom László köztársasági elnököt támadták alpári módon. Ettől kezdve nem magától értetődő, hogy a fizikai erőszak alkalmazása azok ellen is megengedhetetlen, akikkel a legkevésbé sem értünk egyet.

Ugyanez a mentalitás, válságtünet köszönt vissza, amikor az internetadó elleni, az Orbán-kormányt jó okkal bíráló tüntetések résztvevői közül többen rendre a nekik nem tetsző sajtóorgánumok eseményekről tudósító munkatársait fenyegették, inzultálták. Ünnepeinken divattá vált a kormánypárti »megemlékezők« és a rendezvényeket nem túl épületes módon megzavarni igyekvők közötti, tettlegességig fajuló szóváltás. Meggyőződésem, hogy a fenti előzmények ismeretében lehet értelmezni és értékelni a miniszterelnök tusnádfürdői beszédekor történt múlt heti incidenst. Az erdélyi nő akciója önmagában nem lenne érdekes – súlya nyilván nem összevethető 2006 egyetlen pillanatával sem –, a magányos füttyszó Orbán Viktort és a hallgatóságot sem zavarhatta meg különösebben. A magabiztos szónoklatra figyelő közönség túlnyomó része egy olyan erő szimpatizánsa, amelynek a látható jelek szerint nincs különösebb oka aggódni a jövő tavaszi választás miatt. Akár az őszinte felháborodás, akár a provokáció szándéka vezérelte a fütyülőt, érthetetlen és aggasztó az agresszió, amellyel a közeg a nő akcióját fogadta. Még aggasztóbb, ahogy a kormánypárti megmondóemberek mentegették a véleménynyilvánítás e módjára adott erőszakos választ. Egyre többet hallani a közelgő forró őszről egyfelől, a kormány választások útján történő eltávolításának lehetetlenségéről másfelől. A vezérszurkolók már hergelik a táborukat, heccelik az ellenfeleket, nem törődve a verbális agresszió lehetséges következményeivel.

Mintha nem tudnák, hogy a rendszerváltás minden féloldalassága és félresikerültsége ellenére igenis érték volt az átmenet vértelensége, erőszakmentessége. Nem kellene a tűzzel játszani. Van mit veszítenünk.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha Szabolcs cikkéből kiszedegetem az atrocitásokat, arra a következtetésre jutok, hogy a ballib gerjeszti az erőszakot.
Gulyás Márton jósolt először forró őszt. A leányzó fütyülésének is volt előzménye, a Juhász-féle rendzavarás, ami jogosan háborította fel a hallgatóságot. A leányzó meg szimpla provokátor volt, ugyanis az ellenzéki média miért pont mellette dekkolt, hogy mindent rögzíteni tudjon?

Hát, ahogy ez sikerült a közjó szempontjából, abban elég nehéz értéket találni.

A változás az egész blokkban vértelen volt, kár ezt misztifikálni.

Érték lett volna, ha már a 80-as évek végén NEM indul be a nemzetgazdaság ilyen-olyan álnevekkel történő ellopása, tönkre tétele.

Azért a "kárpótlás" magyar módja mindennél jellemzőbb lett a magyar átmenet speciális hitványságára. Nem vagyok családilag érdekelt.

Nem kellene összekeverni a szezont a fazonnal. Vannak törvényes tevékenységek és törvénytelenek. Középületeket megostromolni és elfoglalni törvénytelen. A rendőrség által az utcán embereket összefogdosni, középületben fogva tartani, kicsit kínozgatni és "rögtönítélő" bíróság előtt hazug módon rájuk vallani, ugyancsak törvénytelen.

Közrendezvényeken fütyülővel fütyülni nem törvénytelen ugyan, de nem is "véleménynyilvánítás", hanem "obstrukció". Az obstrukció tradicionális téma a magyar politikában, s bizony letörni már eleink is csak erőszakkal tudták.

A fütyülő fújása nem közrendezvényen is obstrukció, ám ott a rendező alkalmazhat erőszakot, pontosabban kényszert. A kényszer alkalmazására már szintén vonatkoznak törvények, s azokat kell betartani. A törvényeknek jó esetben morális alapjuk is van. Ebben az esetben az erkölcsi érzékünk azt sugallja, hogy az obstruálót ki/el lehet vezetni, de aránytalanul nem lehet vele szemben erőszakot alkalmazni.

Ennyi a történet, semmi köze a rendszerváltozás erőszakmentességéhez és hasonló magasságokhoz.

Ne is folytassa. Már az eleje is hülyeség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés