Másért nem

2017. július 28. 10:57

Bauer Tamás
HVG
A Momentum ismert politikai elképzeléseiben nincs semmi, ami miatt ne követhetné TGM javaslatát, hogy támogatóit az MSZP-re való szavazásra hívja fel, maga pedig el se induljon a választáson.

„A Momentum politikusai ugyanakkor egyértelműen állást foglaltak az Orbán-kormány két emblematikus politikai törekvése mellett. Kijelentették, hogy támogatják a határon túli magyarok kedvezményes honosítással létrejött kettős állampolgárságát és választójogát, sőt vidéki országjárásukat határon túli »járással« is kiegészítették, amikor a szomszéd országok magyarlakta városaira is kiterjesztették a pártépítést. Ebben az orbáni »határokon átívelő nemzetegyesítés« logikáját követik. Az elmúlt hetekben abban is egyértelműek voltak, hogy szükségesnek tartják az Orbán által az ország déli határán felhúzott új vasfüggönyt, vagyis elfogadják az orbáni menekültpolitika szellemiségét.

Ezzel a két állásfoglalásával korántsem áll egyedül a Momentum az ellenzéki térfélen. Ma már a választójoggal is járó állampolgárságot a parlamentben képviselt ellenzéki pártok közül egyedül a DK kérdőjelezi meg, a menekülők elé felhúzott kerítés eltüntetéséről pedig egyetlen párt sem beszél. Mindkét dologban a két, frakcióval is rendelkező párt, az LMP és az MSZP állt elsőként a Fidesz mellé: ők is megszavazták a kettős állampolgárságot és ők is elutasították a brüsszeli kvótahatározatot. A parlamentben képviselt ellenzéki pártokra emlékeztet a Momentum annyiban is, hogy folyamatos kampányukban azok is vonzó politikai ígéreteket fogalmaznak meg, legyen szó bérekről, nyugdíjakról, egészségügyről, oktatásról vagy lakásügyről, a forrásokról azonban nem beszélnek világos, számon kérhető módon, és tartózkodnak olyan reformgondolatoktól, amelyek bárkiben ellenérzést válthatnának ki.

Mindebből akár azt a kaján következtetést is levonhatnám: a Momentum ismert politikai elképzeléseiben nincs semmi, ami miatt ne követhetné TGM javaslatát, hogy támogatóit az MSZP-re – értsd: a mai MSZP-re, nem a Horn Gyula vagy Gyurcsány Ferenc által fémjelzettre – való szavazásra hívja fel, maga pedig el se induljon a választáson. De azokkal, akikkel együtt gyűjtöttem az aláírásokat a februári hidegben, s akiknek a továbbiakban is szeretnék drukkolni, inkább nem kajánkodom, csak jóhiszeműen annyit mondok: a Momentumnak mint pártnak gazdaság- és társadalompolitikai elképzeléseit kidolgozva kell még bizonyítania, hogy a vezetők életkorán és a hatalmi szüzességen túl is van a többi demokratikus párt mellett létjogosultsága.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"menekülők elé felhúzott kerítés eltüntetéséről pedig egyetlen párt sem beszél"

De beszél. Pl Rolex.

Egyből szimpatikusabbá válik a Momentum, amit előmászik valamelyik vén bolsevik zombi, és elkezd rájuk hányni.

Tamás, elvbarátod, Nagy N. Péter éppen most szemlézett írásában kesereg az együttműködés kultúrájának eltűnése miatt. Úgy tűnik, csak létezhetnek azok a sokat emlegetett és vágyott nemzeti minimumok. A kerítés lehet ilyen, még ha a DK egyedüli helikopterként nem is így gondolja.

A határon túli magyarok kérdése is érdekes. Ha jól értem, te most is amellett érvelsz, hogy ők nem erőforrás, hanem tehertétel a "demokrata" nemzet (bocs az oxymoronért) számára.

Neked a határon túli magyarok fájnak, nekem meg a határon belüli nem magyarok.
Jelenleg mi magyarok vagyunk többen, akár miben is mesterkedtek.

Úgyhogy Kuss!

Ez a Bauer nagyon buta. Minden mondata hamis.

A momentumot vidèken vasvillával zavarnàk el.

Igen igen. Tudatosan, sőt, kritikusan figyelem a saját reakcióimat az ilyeneknél.

hvg.hu a top5 magyar szájtban benne van. 100 milliós adósságot tolnak maguk előtt. Nem tudom eladó-é, van-é vevő rá.
A printed meg.. Mekkora arcuk volt! Vékony, alig hirdető, színvonaltalan. Elqrták.

A megszokás nagy úr...

Vissza az egypártrendszerhez!
Valami "körmös" is abban lubickolt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés