Megvonták a neonáciként számon tartott NPD állami támogatását Németországban

2017. június 23. 7:31
A szövetségi parlament az alaptörvény módosításával megvonta az állami támogatást a széles körben neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párttól (NPD) csütörtökön Németországban.

A kormányoldal – a jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – frakcióinak kezdeményezésére nyolvanhat százalékos többséggel elfogadott módosítás szerint, ki kell zárni az állami pártfinanszírozásból mindazon politikai szervezeteket, amelyekről az alkotmánybíróság megállapítja, hogy tevékenységük a demokratikus berendezkedés gyengítésére vagy felszámolására irányul.
A módosítás révén a pénzügyi gondokkal küszködő NPD elesik fő bevételi forrásától, a nagyjából évi 1,4 millió eurós (430 millió forint) állami támogatástól.

Az év elején az NPD betiltására tett indítványt elutasító határozatában megállapította  az alkotmánybíróság, hogy a párt a demokratikus berendezkedés felszámolására tör, ideológiája pedig rokon a nemzetiszocializmus eszméivel, de nem szükséges betiltani, mert nincsenek arra utaló jelek, hogy törekvései sikerrel járhatnak. A testület azonban azt is jelezte, hogy a törvényhozás találhat eszközöket az alkotmányellenes célokat követő pártok szankcionálására.

A Bundestag a finanszírozás oldaláról közelítette meg az ügyet. Az alkotmánymódosítás indoklásában kiemelte, hogy az állam nem támogathat olyan pártokat, amelyek felszámolására törnek.  A NPD-t 1964-ben alapították, szinte fennállása óta tart a közvita betiltásáról. Először – 2003-ban – a Bundestag és a törvényhozás tartományokat képviselő kamarája, a Bundesrat közösen kérte az alkotmánybíróságtól a párt betiltását. Formai okokra hivatkozva elutasította a testület az indítványt. Másodszor egyedül a Bundesrat próbálkozott, ez volt az az indítvány, amelyet az alkotmánybíróság az idén januárban az NPD csekély társadalmi befolyásával indokolva elutasított.

Az NPD a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson a szavazatok 1,3 százalékát szerezte meg, messze elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől és gyengült még a négy évvel korábbi 1,5 százalékhoz képest is. A pártnak főleg Németország keleti részén, a volt NDK területén van kimutatható támogatottsága, de már ott sem rendelkezik képviselettel a tartományi parlamentekben. Az Európai Parlamentben egy mandátuma van.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hol a demokrácia és a szólásszabadság? :-))))))))))))))))
Várom a mindenféle jogvédők felháborodását!

A németek bajban vannak:

FRANKFURT, 6:58

Nehezebben juthat albérlethez Németországban az, akinek arabos hangzású neve van – írja a Deutsche Welle.

A Spiegel és a Bayerischer Rundfunk által készített oknyomozó riport alapján a török vagy arab hangzású nevek viselői sokkal kisebb eséllyel jutnak albérlethez 10 német városban.

Forrás: BR Data, Deitsche Welle

A két médium összesen húszezer főbérlőnél érdeklődött, tizennégy hamis személyazonossággal: hat némettel, kettő arabbal, kettő törökkel, kettő lengyellel és kettő olasszal.

Közel 8000 megkeresésre jött válasz a főbérlők részéről, amelyeket aztán pozitív és negatív reakciókba csoportosítottak. A kutatás itt befejeződött, személyes találkozóra a „bérlők” és a tulajdonosok között nem került sor.

A 10 város közül Münchben a legkisebb a valószínűsége annak, hogy arab hangzású névvel valaki albérletet találjon. Őt követi Frankfurt am Main, majd Lipcse és Magdeburg.

Forrás: Bayrischer Rundfunk, Spiegel, Deutsche Welle

Az állami diszkriminációellenes hatóság (FADA) vezetője, Christine Lüders így reagált:

Elméletben senki sem tagadhatja meg a lakás kiadását etnikai vagy faji alapon. Az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján jogosultak kártérítésre.”

Lefordítva: a főbérlők rasszisták, és diszkriminálják a közel-keleti albérletkeresőket. Szerintünk inkább EHHEZ lehet köze a tulajdonosok óvatosságának.

ps.hu:

Kohl üzennnete
Angela Merkel semmibe véve Helmut Kohl özvegyének akaratát, kigolyózta Orbán Viktort a gyászszertartáson felszólalók közül. Beszél viszont ő maga – akiből Maike Kohl-Richter nem kért – és az egész libbal elit. Mit szólna ehhez Kohl?


„Kedves Kancellár Asszony!

Angela!


Először is engedd meg, hogy megköszönjem Neked, amiért olyan szépen megemlékeztél halálomról. Mindig rendkívülien szórakoztattak azok a nekrológok, ahol a szerző saját maga felmagasztalására használja fel az elhunytat. Ebben nagyon jó voltál, gratulálok, Angela!

Köszönöm neked azt is, hogy levetted a feleségem vállairól temetésem gondjait. Maike azt akarta, hogy német politikusok ne beszéljenek a gyászszertartásomon, viszont szólaljon fel a magyar miniszterelnök. Viktor a barátom volt, a nemzetközi politikusok közül az utolsó, akivel találkoztam. Jólesett volna, ha ott, van, ha Ő emlékezik rám.

Azonban Te, Angela, nagyon bölcsen átláttad, hogy egy gyászoló özvegy „nem tud elég politikus lenni” ilyen helyzetben. Ezért ráküldted sameszeidet, akik belésulykolták, hogy Orbán Viktor, a barátom megemlékezése „botrányra” provokálna. Kit, kedves Angela?! Netán Téged, akit Maike nem kért fel a gyászbeszédre?

Tehát köszönöm, Angela, hogy a helyes útra kormányoztad az özvegyemet, igazán egy európai, konzervatív, hagyományokat és értékeket tisztelő politikus megnyilvánulása volt ez!

Köszönöm Angela, hogy ezek után önfeláldozóan vállaltad, megemlékezel rólam a gyászszertartáson. Strasbourgban. Igaz, én európai politikus voltam mindig, de elsősorban német hazafi! De rendben van, talán jó ötlet, fontolgattam én is. Szívesen meghallgatom, mit mondanak brüsszeli kreatúráid, Tajani EP- és Tusk ET-elnök.

Kedves gesztus az is, hogy kortársaimat is felszólalásra kérted. Jó, hogy jönnek Amerikából. De könyörgöm, csak Bill Clintont sikerült megtalálnod? Aki minden tárgyaláson Kennedyt akarta utánozni, de csak a Marilyn Monroe-s altesti poénokra futotta? Vagy Junckert, ezt a véreres orrú luxemburgi hamiskártyást?

S miért szólal fel Emmanuel Macron? Egy selyemfiú, aki beházasodott hatvanas felesége vagyonába, hogy onnan befizessék az Élysée palotába? Igen, a francia kapcsolat fontos, én hoztam össze Európa érdekében Mitterranddal a Párizs-Berlin közötti történelmi kiegyezést.

De amit Te csinálsz most, Angela, ezzel a Macronnal, az nem történelmi léptékű európai egyezség, hanem egy szánalmas alku, hogy együtt diktáljatok Európának!

Mi ez a többsebességes, vagy új Európai Unió, Angela, drágaságom?! Ez lenne az én örökségem? Az, hogy semmibe vedd a kicsiket, főleg a közép-európai országokat? Az, hogy megszerezd a piacaikat és teletömd őket lejárt szavatosságú áruval?

Vagy az, hogy kihasználd az olcsó munkaerejüket, sőt még tovább verd lefele a fizetéseket azzal, hogy rájuk ereszted a migránsokat? Apropó, bevándorlók! Te megőrültél, Angela, hogy ezeket a hordákat Európára engedted?

Igen, annak idején én is ösztönöztem, hogy jöjjenek vendégmunkások. De csak annyian, amennyire szükség van. Ráadásul az újraegyesülés után egyre kevésbé volt szükség friss munkaerőre. Meg aztán valljuk meg, mi még nem láthattuk, hogy azokat a törököket, kurdokat sem igen tudjuk integrálni, akiket befogadtunk.

De Te ezt már láttad, Angela! Neked megvoltak a mi tapasztalataink, tudom, mellettem dolgoztál, én emeltelek fel. Ismerted a kétségeimet. Azonban más utat választottál.

Az ősi Speyerben, ahol július 1-jén temetnek, már papot is alig lehet találni, egymás után zárnak be a parókiák. Húsz év múlva meg ki emlékezik majd rám, a speyeri főmufti? A mecsetté alakított székesegyházban?

Azt mondod mindig, kedves Angela, hogy tovább viszed az én külpolitikai örökségemet is! Küldtem én valaha német katonát külföldre harcolni? Összevesztem az amerikaiakkal? Nekimentem Oroszországnak? Főleg most, amikor újra ereje teljében van?!

Nem, Kancellár Asszony, Te csak hagyd szépen békén az én örökségemet!

Neked immár semmi közöd hozzá!

Liberális hullarabló barátaidnak meg végképp!


Búcsúzik egykori jóakaród,

Helmut Kohl

a Kancellár


U.i.: Adenauer és Schmidt kérte, hogy véletlenül se üdvözöljelek a nevükben, Willy Brandt szerint meg nagyon kerüld el majd a német mennyországot.”

Németországban eddig támogatást kapott, sőt egyáltalán létezhetett a náci párt. Hol voltak a Fideszt nácizó magyar ellenzékiek, ehhez miért nem fűztek kommentárt?

Megbolydult a világ.

Szerintem ez a valóság.

Ezek szerint szerinted a németek nem liberális demokráciában élnek. Trükkösen nem tiltják be, vsak ellehetetlenítik a működésüket.
Egyébként X és további kellemes gyűlölködést:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés