Figyeljünk Roger Scrutonra!

2017. június 14. 11:22

Nagy Ervin
Magyar Hírlap
Azt gondolom, hogy mivel a modern liberalizmus mindig is hedonista szemléletű volt, leginkább Scruton mondandójának végére lenne érdemes odafigyelnünk.

„Minden olyannyira illékony, bizonytalan ma már.  Magyarország az egyetlen hely, ami nem bizonytalan – nyilatkozta a Mandiner.hu-nak a világhírű brit filozófus. Szilvay Gergely készített a kortárs konzervatív gondolkodóval egy igazán figyelemreméltó interjút néhány nappal ezelőtt, amelyben a filozófus többek közt a változó globális világban Magyarországot biztonságos helynek nevezte. Nyilván a részleteket nem kifejtve, az aktuál-, illetve a pártpolitikát kényesen kerülve, de értve ezen azt is, hogy politikai szempontból egy olyan rendszer épült ki hazánkban, amely hosszú távú stabilitást képes az országban élőknek garantálni. Mind gazdasági, mind pedig társadalompolitikai szempontból. (...)

És végül azért is érdemes Scrutonra figyelnünk, mert az unió hazug, álságos céljáról, azaz arról, hogy csak egy föderalizmusra épülő egyesült európai unió lenne képes megvalósítani a kontinensen a békét, a következőket mondja: »Remélem, hogy felbukkan egy olyan, koherens filozófia, ami lehetővé teszi számunkra, hogy igazi, bizalomra épülő társadalomban éljünk a nemzetállamok eszméjére alapozva. Ezt kell tennünk szerte Európában. De ehhez szükséges egy erős elköteleződés, meggyőződés. A fiataloknak pedig újra fel kell fedezniük a társadalmi tudatot, és el kell fogadniuk, hogy az élet nem pusztán az élvezetekről szól.«

Azt gondolom, hogy mivel a modern liberalizmus mindig is hedonista szemléletű volt, leginkább Scruton mondandójának végére lenne érdemes odafigyelnünk. És ha Heller Ágnes mondatainak hatása van Magyarország megítélése szempontjából, akkor azt hiszem, hogy ez hatványozottan igaz kellene hogy legyen Scruton esetében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés