Szakértő: Macron pártja lehet a nyerő a francia választásokon

2017. június 11. 10:57
Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint kényelmes többséget szerezhet Emmanuel Macron elnök pártja a vasárnap kezdődött francia nemzetgyűlési választásokon.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta, úgy tűnik, hogy a választások második fordulójába főként a Köztársaságiak párt és az államfő centrumpártja, a Köztársaság lendületben (LREM) jelöltjei juthatnak, és ha így lesz, „kényelmes abszolút többsége” lehet Emmanuel Macron mozgalmának.

Véleménye szerint olyan értelemben vízválasztó ez a voksolás, hogy egy 30-35 éves ciklus zárul le, amelyben két nagy blokk, a jobb- és a baloldal uralta a pártrendszert. Emmanuel Macron egy teljesen más típusú pártrendszert képzel el, az elnök stratégiai célja, hogy a jobb- és a baloldaltól egyaránt hozzon el szavazókat és politikusokat, így uralni tudja a „republikánus mezőt” a Nemzeti Fronttal szemben – közölte.

Azt mondta, Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökjelöltje „történelmi eredményt ért el” a párt szempontjából az elnökválasztáson, de ezt nem sikerült a javára fordítania, „komoly belső válság van” a Nemzeti Frontban.

Vasárnap reggel kezdődött Franciaországban a kétfordulós nemzetgyűlési választások első fordulója, mintegy 47 millió választópolgár a parlament eddig baloldali többségű alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a pasas nem egy Bajnai (meg még hogy second-hand, jujjj).
FigyeIj erősen, majd megIátod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés