Orbán: Közép-Európa huzatos és keresztény hely

2017. május 20. 14:11
A Brüsszel-központú gondolkodást okolta Orbán Viktor a pénzügyi válságért és a migránsok ideérkezéséért. A miniszterelnök arról is beszélt Mariborban, hogy a problémákat nem migránsokkal kell megoldani, hanem a saját belső tartalékaink mozgósításával.

Orbán Viktor szerint az európai értékek nem Brüsszelben, hanem az európai polgárok szívében vannak. A Fidesz testvérpártja, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) szombati maribori kongresszusán a miniszterelnök, a Fidesz elnöke kifejtette: Európában ma gyakran esik szó az európai értékekről, de gyakran úgy, mintha Brüsszelben őriznék ezeket egy széfben, amelynek „kulcsát csak néhány kiváltságos ember hordhatja a mellényzsebében”. Az igazság az, hogy valóban vannak széfek, amelyekben őrzik ezeket az értékeket, de ezek nem Brüsszelben, hanem az európai polgárok szívében vannak – fogalmazott.

Kiemelte: sokak szerint „Európa Brüsszelben van”, onnan mondhatják meg a tagállamoknak, kinek mit kell tennie. Éppen ez a gondolkodásmód az oka, amiért 2008–ban kitört a pénzügyi válság, ez tette gyengévé a tagállamokat, és ez „vezetett” 2015–ben a migránsok ideérkezésekor is – vélekedett. A vége az lett, hogy „a munkaerő szabad áramlását az illegális migránsok szabad vándorlása váltotta fel” – tette hozzá.

Közép-Európa kicsit huzatos hely

Orbán Viktor kiemelte: Közép–Európa a kontinens kapuja és bástyája, sokszínű, keresztény, multietnikus terület, „kicsit huzatos hely”, de mi mégis közös hazaként tekintünk rá. Büszkeséggel tölt el minket, hogy itt élhetünk, büszkék vagyunk nemzeteinkre, azok történelmi teljesítményére, arra, hogy túléltük a nehéz évszázadokat. Egy biztos: szlovénként és magyarként akarunk megmaradni a jövő számára is – jelentette ki.

Hangsúlyozta: egy nagy európai vita közepén állunk, migránsok vagy a saját családjaink, ez itt a kérdés. Európában sokan gondolják, hogy az elöregedő kontinens gondjait bevándorlókkal kell megoldani, de mi azt mondjuk, hogy ha nehéz és bonyolultabb is, nekünk a saját belső tartalékainkat kell mozgósítani, hogy nemzetként fennmaradhassunk, és hisszük, hogy ez lehetséges, még ha le is akarnak beszélni erről minket – mondta.

Orbán Viktor rámutatott: korábban azt mondták, nem lehetséges megvédeni a határokat, megállítani a migránsokat, de a közép–európaiak, ha az életükről, a jövőjükről, a hazájukról, a hitükről, a családjukról van szó, mindenre képesek. A Fidesz elnöke Magyarország és a kormánypártok nevében köszöntötte a kongresszus résztvevőit. Mint mondta, „testvérpártok vagyunk”, ami a mi közös keresztény értékrendünk szerint azt jelenti, hogy „bajtársai és harcostársai vagyunk egymásnak”.

 „Az elvtársak nem vesznek el, csak átalakulnak

Arról beszélt: „mi is voltunk már fent és lent, kormányon és ellenzékben”, és sosem lehet tudni a politikában, mit hoz a jövő, de egy biztos, az SDS nélkül ma nem lehetne megírni a független és szabad Szlovénia történetét, és nem lehet elképzelni a jövő szabad és demokratikus Szlovéniáját sem. Orbán Viktor az SDS elnökéről, Janez Jansáról azt mondta: erős, megbízható és tiszteletre méltó vezetők nélkül pártjainknak nem lehet sikerük. Az SDS elnöke szabadságharcos is, aki tudja, hogy „egy olyan rendszernek az árnyéka, mint a kommunizmus, messzire ér”. Mi, magyarok is tudjuk, hogy a posztkommunista világnak van két törvénye: „az elvtársak nem vesznek el, csak átalakulnak”, továbbá „ha kitessékeljük őket az ajtón, akkor visszamásznak az ablakon” – fogalmazott.

Úgy vélte, a két ország sok európai kérdést azonos módon lát, így azt is, hogy az illegális migráció komoly fenyegetés Európának, és nemcsak szavakkal, de tettekkel is meg kell védeni a schengeni határokat, továbbá minden nemzetnek joga van eldönteni, kikkel akar együtt élni, erről más nem dönthet rajta kívül. Orbán Viktor azt a tanácsot adta a választásra készülő SDS–nek, amelyet – mint felidézte – maguknak is adtak az első szabad választás előtt: „hallgass a szívedre”. Mert ha van szív, lelkesedés és hit, „akkor van minden, és lesz győzelem is” – hangoztatta. „Testvérpártok vagyunk”, és a testvérek mindig számíthatnak egymásra – mondta.

Jansa: Európa öreg és gazdag

A Fidesz elnökét a szintén az Európai Néppártban (EPP) helyet foglaló SDS elnöke, Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök hívta meg a kongresszusra és kérte fel beszéde megtartására. Az eseményen Janez Jansa arról beszélt, hogy pártja és jogelődei a kezdetektől részesei a legfontosabb történelmi folyamatoknak Szlovéniában, küzdöttek az önálló, szabad országért, amely jó kapcsolatokat ápol más országokkal, békét, jólétet teremt mindenkinek. Azonban ezt a célt nem tudták teljes egészében megvalósítani, és ma nincs joguralom az országban, továbbá Szlovénia ismét eladósodott – vélekedett.

Az ellenzéki SDS elnöke kormányváltást sürgetett és kijelentette: itt már semmilyen reform nem segíthet. Az SDS viszont addig küzd, amíg Szlovénia mindenki hazája lesz, amíg az országban nem lesznek első– és másodosztályú állampolgárok – hangoztatta. Hozzátette: nemsokára jön „az elszámoltatás ideje”, Szlovénia történelemkönyvében új fejezet kezdődik.

Janez Jansa kiemelte, hogy amint Orbán Viktor is mondta, Európa öreg és gazdag. Szlovéniát különösen sújtja az elöregedés problémája, de míg a baloldal tömeges migrációt javasol megoldásként, az SDS szerint nem ez, hanem a születések számának növelése a megoldás – magyarázta. Hozzátette: a család a társadalom alapvető értéke, ezért segíteni kell őket. A szlovén politikus köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért Magyarország saját határával együtt Szlovéniát is védte a nagy migrációs hullám idején.

(MTI)

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Európára ráereszteni ezt a migráns-áradatot, nem előrelátó és bölcs gondolkodás. Csupán rövidtávú haszonszerzés a jövő nemzedék rovására.

"Közép-Európa ... huzatos hely" - csak ezt ne mondta volna, mert Szél Bernadett rögtön szaván fogja, és szélerőműveket építtetne Paks II helyett.

Csakhogy NEM ezt írtad!

Nagy tévedésben vagy. A csehek nem vallásosak, viszont a szlovákok, lassan a lengyeleknél is jobban.
Magyarország tényleg nem, de a magyarok többsége igen. Ezt ne vitasd el az emberektől.
Az oroszok és a románok, - őket kifelejtetted - is.

"Én is mondom neked: Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt."
Mt 16,18

Lávai Anikó, NINCS kordában tartva. Hamisak az értesüléseid.
Azért azt ugye tudod, hogy ki a terjesztője.

érdekes! és még eddig nem szerettem politikust soha!

A Varangyos béka már leszívta dkiller agyát.
És, szeretete jeléül: visszaöklendezte a fejébe

Azért nem lép ki, amiért te nem hagyod ott a lakásod és nem költözöl ki a város szélére.
Világos, vagy mondjam érthetőbben?
Ugyanis: ő és több millió magyar - nem tíz - mi itthon vagyunk és nem lépünk sehová, nem hagyjuk el az otthonunkat a magadfajta mindenhol otthonvagyok-féle szarháziak számára.
Még mindig nem világos?

Hofi szerint...
Akinek az ÁVÉHÁS Komlós írta a szöveget?
Ki is bűzlik, kitől?

"A szlovén politikus köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért Magyarország saját határával együtt Szlovéniát is védte a nagy migrációs hullám idején."
L. Messi játékához kell kommentár? Nem.
Fenti mondathoz kell kommentár? Nem.

Mindent azért nem, és azt amit igen nem egy kis faluból.
Egy mondatban két hamis állítás. No, de menjünk szépen tovább.
A csehek, - bogaram - vallástalanok, és ennek semmi köze ahhoz, hogy jártam-e és hányszor. TUDOM! Legyen ennyi elég.
Csehország missziós terület, csak, hogy tudd! És azt sincs kedvem bizonygatni, hogy a szlovákok, már lassan vallásosabbak, mint a lengyelek, de ezt már írtam. Ha nem hiszed, az a te dolgod, nem változtatja meg a helyzetet.
Ha megnézem, hogy miket írunk, abból megtudom, hogy ki a hívő gyakorló keresztény? Egy hívő kereszténynek is vannak érzelmei.
Mondj neveket, akiknek olyan alpári megnyilvánulásai vannak, mint nektek.
Én azt láttam, hogy te miket írtál 14:59 más irományodat ezért a tömény "beszédért" nem.
Nincs divatkereszténység. A kereszténység egy életforma.

Az angoloknak Európa, a kontinens soha nem volt az otthonuk.
Ők elvoltak a hajókázásaikkal a világtengereken.
És Európa csak annyiban érdekelte őket, hogy ne legyen képes onnan támadást elszenvedni.
Mi magyarok pontosan az ellenkező utat jártuk be:
itt kellett lennünk, élnünk, maradnunk a Vaskapu és Felsőőr közötti területen és amíg a nyugatiak a világot fosztogatták, mi biztosítottuk a hátországukat, hogy ne érje őket idegen kultúrák támadása.
Ezért ők ha mennek, csak a helyükre mennek, a világba, mi pedig ha maradunk, csak a helyünkön maradunk, ami csak a mienk.
És védjük a hozzád hasonló szarháziakat (is).

Lávai? :)
Lévairól sincs fogalmad.

Nálunk nincs olyan, hogy first lady. Anikó az egyetemista Viktorhoz ment feleségül, nem egy miniszterelnökhöz.
Te pedig olvasgasd a vele készült interjúkat.
Görög Ibolya sokszor elmondta már és sok helyen a véleményét.
Anikó nem az ő elvárásainak megfelelően éli az életét, hanem a családja és a maga igénye szerint.
A nadrágkosztümje és a blúza tök jó volt és szemmel láthatóan a velük menő hosszú hajú nőnek is hasonló frizurája volt.
Én sem járok fodrászhoz, ha miniszterelnökné lennék, akkor is kibontva hordanám a hosszú hajam, mert így szeretem így kényelmes.

Nem kell ahhoz bejárnod a világot, hogy azt tudd róla, ami érdekel.
Eddig sem meséltem neked a kereszténységemről és ezután sem fogok.
A szent dolgok.

Ne adjátok a szent dolgokat a kutyáknak és gyöngyeiteket se szórjátok a sertések elé, különben még eltapossák lábukkal, és megfordulva széttépnek benneteket!
Mt 7,6

Szia! És beletúrni. :)

Nem! Egy hosszú hajnak elég a saját olló. És persze a sampon és hajbalzsam. És kész!

Szemtelen vagy. Én is az voltam veled? Nem.
Na ez is a különbség közöttünk. Na csá!

Színházba, operába, természetesen nem farmebe járok. Operába természetesen estélyi ruhába. Operabálon még nem voltam.
Az orrom, pedig zsebkendőbe törlöm. Zsebkendő, mondd ez neked valamit.
Még te panaszkodsz, hogy hogyan beszélnek itt a keresztények?
Mikor beszéltem én így veled? Szégyelld magad!

Emlékeim szerint a 2008-s válság a Lehmann Brothers bedőlésének, de áttételesen az amcsi bankok évek óta folytatott rossz hitelpolitikájának lett a következménye, az is kapott hitelt, akiről látszott, hogy nem biztos, hogy képes lesz törleszteni. ( A kockázatos papírokat csomagban aztán szétterítették a világban.) Az Unió legfeljebb a lassúságával volt felelős az ügyért....

Csak figyelmeztetlek, hogy a Splendid isolation nevű cipőkrémet nehogy kenyérre kend.
Bár lehet, a szarháziak gyomra ezt is elbírja.

Ez teljesen igaz, azon a tényen azonban nem változtat, hogy a válságot az USA bankjai robbantották ki, azaz ők a primer felelősek.

El is várom tőled. Ennyi jár nekem.
Honnan veszed, hogy tetszik nekem a csöves stílus? Hát egyáltalán nem!
Semmit sem értesz, mert nem ismersz.

Anikó 5 kisgyereket nevelt. Családanyának gondolja magát, nem miniszterelnöknének. Nem szereti ezt a szerepet.
Iskolába, foglalkozásokra vitte öt felé, az öt gyerekét, (ennél többfelé) amihez nem tartotta szükségesnek kisminkelnie magát, és kiöltözve pedig vicces lett volna. Na meg gondolj már bele milyen fárasztó akár egy gyerek nevelése is.

Orbán Viktor otthon, csakis a családjának él. Üres az íróasztala, nem politizálnak otthon. Család centrikusak, védik a gyerekeket a konfliktusoktól.
Ha szükséges Anikó is felöltözik az elvárásoknak megfelelően. Ha nem, pl. lecsófőzéshez jó az otthoni ruha is. Anikó háztartást vezet, tanul a gyerekeivel. Nem alkalmaznak embereket a gyermekeik nevelésére, mint az amerikai sztárok, akik a saját, vagy örökbefogadott gyerekekkel büszkélkednek, csak azt "felejtik" el nyilvánosságra hozni, hogy nem maguk nevelnek.

Trump feleségén a kínai elnök látogatásakor állítólag másfél milliós ruha volt. Szerintem alul öltözött volt és nem az alkalomhoz illő, - már nem először. A kínai elnökné gyönyörű anyagból készült nagyon elegáns ruhában volt. Szembetűnő volt a különbség.

Egyébként egyetértek veled. Bár egy nő, ha nem is miniszterelnökné, mindig legyen csinos.

Ezzel egyetértek. OV-t mint politikust nyugodtan lehet bírálni, a Feleségét azonban, aki szerintem megnyilvánulásai alapján egy szimpatikus ember, békén kell hagyni.

Ezt részben azért írtam, mert a miniszterelnök felesége nem a köztársaságelnök felesége és itt Lévai Anikóval foglalkoztak.
Másrészt, a magyarok nem nevezték így az elnökök feleségét.
Az amerikaiak nevezik így az elnöknét.
Az lehet, hogy a sajtó átvette ezt a megnevezést, mint ahogy a "celebet" és egyéb angol szavakat, majmolják.

Van aki itt folyamatosan alázza Anikót, hogy nem tölti be ezt a szerepet. Annyi esze sincs, hogy belássa, hogy nem ő az elnök felesége. Ráadásul a szeretet elnökének a felesége sem hajlandó betölteni ezt a szerepet, ezért a lánya végzi helyette.

Te sem voltál az, amikor elolvastad, - tudod mit! Olyan voltál, mint egy kukkoló. Azóta nem beszélek veled.

Ráadásul arról panaszkodik, hogy mi beszélünk úgy. Ezt ma írta.

Most mi van, te nagyon demokrata! Nem bírod elviselni, hogy valaki szereti a miniszterelnökét és azt ki is nyilvánítsa?

Azért a megjegyzésért is, amit utána mondtál.

Finale miért nem ír vissza neked? Olvastam, hogy múltkor írtad kurva izének.... most nem tudom, hogy mi a neve éppen.

Megsajnáltalak, hogy csak írsz, csak írsz nekem és nincs válasz.

Rendben. Kegyet gyakorlok veled szemben. :)

:) Dehogy, vagyis nem hiszem. Félreértetted. Kurva... nicknevű írt neked valami csúnyát Finaléról, mire te azt válaszoltad, hogy szoktál írogatni neki, de nem válaszol.
Lehet, hogy akkor nem ezen a nicknéven futott, k. de ő kérdezte.

Akkor te folyamatosan letargikus vagy, mert folyamatosan kukkolsz, - és évek óta!

Akkor ne tedd. Persze, jobb félni, mint megijedni.
Ne hidd el ezt a közmondást, mert nem jobb.

Ez így is van. Nem is próbálom győzködni, mert teljesen felesleges. Maradjon csak a téveszméiben. A katolikus egyház missziós országa, már jó pár éve.

Szerintem is feleslegesen. Én nem tudok mindent, de azt, hogy a csehek vallástalanok, azt sokkal jobban, mint ő.
És nem a statisztikákból, mert ez közismert tény, - sajnos.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés