Oknyomozás

Félmilliárddal támogatta a CÖF-öt az MVM

2017. május 11. 20:50

A Magyar Villamos Művektől félmilliárd forintot kapott a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány 2016-ban – nyomozta ki az Átlátszó.

Áprilisban Szél Bernadett, az LMP társelnöke a civil törvény vitájában lobogtatta a CÖKA beszámolóját, amelyből nem derült ki, kiktől kap pénzt a szervezet. Parlamenti akcióját az ülést levezető Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva tiltott szemléltetésnek nevezte és lekapcsolta a képviselő mikrofonját.

A HVG az ügyben arról írt, hogy információjuk szerint százmilliókkal támogatta a Magyar Villamos Művek a Civil Összefogás Fórumot, a civil szervezet azonban nem erősítette meg és nem is cáfolta a hírt. Az Átlátszó ezért utána járt, igaz-e a hír és arra jutott: igaz. Ugyanis 508 millió forintot juttatott el az MVM a szervezet alapítványához a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványhoz.

Maga a cég írta: „Az MVM Zrt. 2016-ban támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. Társaságunk 508 millió Ft támogatást adott az Alapítványnak, amely felhasználásának határideje: 2017. november 20. Megjegyzendő, hogy a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közhasznú tevékenységet lát el. Így az Alapítványt támogató cégek a támogatást adóalap-csökkentésre használhatják fel.”

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/111761