Félmilliárddal támogatta a CÖF-öt az MVM

2017. május 11. 20:50
A Magyar Villamos Művektől félmilliárd forintot kapott a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány 2016-ban – nyomozta ki az Átlátszó.

Áprilisban Szél Bernadett, az LMP társelnöke a civil törvény vitájában lobogtatta a CÖKA beszámolóját, amelyből nem derült ki, kiktől kap pénzt a szervezet. Parlamenti akcióját az ülést levezető Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva tiltott szemléltetésnek nevezte és lekapcsolta a képviselő mikrofonját.

A HVG az ügyben arról írt, hogy információjuk szerint százmilliókkal támogatta a Magyar Villamos Művek a Civil Összefogás Fórumot, a civil szervezet azonban nem erősítette meg és nem is cáfolta a hírt. Az Átlátszó ezért utána járt, igaz-e a hír és arra jutott: igaz. Ugyanis 508 millió forintot juttatott el az MVM a szervezet alapítványához a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványhoz.

Maga a cég írta: „Az MVM Zrt. 2016-ban támogatta a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt. Társaságunk 508 millió Ft támogatást adott az Alapítványnak, amely felhasználásának határideje: 2017. november 20. Megjegyzendő, hogy a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közhasznú tevékenységet lát el. Így az Alapítványt támogató cégek a támogatást adóalap-csökkentésre használhatják fel.”

Összesen 233 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

és most felizzanak a nersevik számítógépek, 1, 2 3:

"Ez nem számít, mert a sorosorosorosorosoros!!!"

félmilliárd forint közpénzből kormánypropagandát folytatni, az az álcivilség definíciója

Na tessék. Itt van a precedens, hogy igenis utána kell menni a civil szervezetek finanszírozásának. Természetesen egy ilyen után sem a TASZ sem a Transparency International, sem a Helsinki Bizottság nem bújhat el a számonkérés elől.

"keresztény faj"

tekintsünk el attól az alpári ostobaságtól, hogy keresztény faj, mint olyan, nem létezik. Maradjunk csak annál a csodás véleménynél, hogy Csizmadia MSZMP-tanácstag László, Bencsik Pártélet András és Kerényi MSZMP alapszervezeti titkár Imre védik kivont karddal a kereszténységet.

Szép látvány. Közéjük való vagy.

ja, hogy ő egy új palika?

a miheztartás végett:

félmilliárd forint egy évben az:
- több, mint a tasz, az átlátszó, a helsinki és a transparency international magyarország együttes költségvetése.
- majdnem annyi, mint amit a norvég civil alap a teljes civil szférának ad.
márpedig annak a nagyrésze nem politikai projektekre megy, hanem olyanokra, mint "városi hálózatok élelmiszermentésre" vagy "vakbarát üzlet"

1.Maga a MVM közlemény teljesen korrekt és tárgyszerű-jogszerű .
2. Az ellenzékiek felhördülése pedig nem meglepő , mert gyűlölik a CÖF-öt .
3.Mindkét politikai oldal ellenőrzi a másikat , s ha talál valami szabálytalanságot , perel . Iletve , igyekszik az ellenfelet morálisan rossz színben feltünteni . Ez mindenütt így megy a világon . A németeknél például , most vádaskodik az ellenzék - ott is kampány van - , s kormányzati "kleptokráciát" emleget...

No igen, de most 2017-et írunk.

Hát, ha van civil ruhás rendőr...

önvédelemre :)

Kerény Imrusnak vettek belőle egy karatebérletet

1.Írtam : Magyarország ebben a tekintetben sem rosszabb mint bármely más ország .
2. Ugyanis , mindenütt a világon a jog az , ami a kötelező minimumot betartatja , s azon túl pedig dúl a politikai harc , alkotmányos-demokratikus keretek között . Egyszerűen nincs jobb ennél .

"a kétszer is bukott ballibsik"

Ha helyesen számolsz,
akkor a "ballibsik" eddig 4x (négyszer) buktak,
DE
ezzel a bukás számmal nem állnak egyedül,
mert eddig a Fidesz is éppen 4x (négyszer) bukott.

500 millió valóban nem kis pénz.

Nagyjából 50 Ft mindenkire. Nem roppanunk bele, mondjuk, még családonként sem.

Legfeljebb, aki úgy gondolja, h. ez több a soknál, az nem szavaz többé a gonosz FIDESZ-re.

Mennyivel értelmesebbek voltak a régi, de ma újnak számító bejelentkezők -Gyurcsány, Botka, a jó Niedermüller, a nyájas mosolyú Horváth Csaba, a nagyon szimpatikus Gőgös és így tovább- akik "csak" a fél országot bírták kiárulni, de olyan pazarul, h. pénz sehol.

Ettől a Nagy Leleplezéstől NEM lesz szimpatikusabb a Szél Bernadett, aki eddig is útálta a Patást és a kormányát, az ettől nem fogja megszeretni és fordítva..

Nem az oknyomozással van a gond, mert ez szükséges és jogos, hanem azzal mi van mögötte, ténylegesen milyen célra használják. Az oknyomozás is lehet erkölcstelen, nemcsak a közpénzek felhasználása.

Ezek az oknyomozó szervezetek 2010 óta tömegével kérik ki a közérdekű dokumentumokat. Teszik ezt akkor, amikor a gazdasági, költségvetési mutatók sokkal kedvezőbben alakulnak, mint a megelőző balliberális kormányok alatt. Korábban miért nem tették ugyanezt, amit most tesznek? Így logikus feltevés, hogy a mostani kormány és intézményei lejáratására használják, míg korábban az elsumákolást a kormány védelmére használták. Ebbe a körbe tartozik az EU amikor a 2006 választásnál elhallgatta, hogy a kormány által beküldött konvergencia program valótlan adatokat tartalmaz. Az ilyen oknyomozás, EU-s elhallgatás erkölcsös?

Szél Bernadett másoktól megköveteli azt, amit a saját pártja sem tartott be. Az ÁSZ emiatt az ellenőrzést sem tudta elvégezni. Akkor arra hivatkoztak, hogy nem értenek hozzá. Most egyszerre értenek mindenhez?
Az alapítványok pénzforgalmi szemlélettel számolnak el a könyveikben. Ez azt jelenti, hogy azokat kötelesek feltüntetni, amelyeknél a tárgyidőszakban megtörtént a pénzügyi teljesítés. A másik, a tárgyidőszak beszámolót a tárgyidőszakot követő év május 31. kell leadni. Szél Bernadett ezt nem tudja?

Az MVM függetlenül attól, hogy állami holding cég, önálló jogi személy. Ez azt is jelenti, hogy az eredmény felhasználásában önállóan döntenek. A törvény lehetőséget ad számukra, hogy az eredményükből közhasznú, kiemelten közhasznú szervezeteket támogassanak. Az adótörvény pedig lehetővé teszi, hogy az így adott támogatást az adóalapjukból leírhassák. Így ennek a törvényhez és nem az íratlan erkölcshöz van köze.
Talán még vannak, akik emlékeznek, hogy Gyurcsány Ferenc cége olcsóbban kapta a villamos energiát és akkor azt mondták rá; üzleti témakörbe tartozik. Nem emlékszem rá, hogy ezek a most hőzöngő oknyomozók kikérték volna a szerződéseket, elszámolásokat. Akkor az ilyen formájú oknyomozó tevékenységnél nem vetődik fel az erkölcsi kérdés?

A kannás bor meg a dilibogyó együtt nem igazán szerencsés...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában