Nekrológ: vitéz József Árpád m. kir. herceg (1933-2017)

2017. május 3. 21:43

Uhel Péter
Regnum Portál
Testvére, Mihály herceg valamint az egész Habsburg-Lotaringiai dinasztia gyászában osztozik a magyarországi királyságpárti közösség valamint az egész magyar nemzet.

„József herceget áthatotta az a közvetlenséggel és egyszerűséggel párosuló nemes magasrendűség, melyet a királyi család többi tagjaiban és még megmaradt főnemeseinkben is felismer az egyszeri alattvaló, és amelynek a legvadabb forradalmár sem tudott ellenállni, ha egyszer megismer egy ilyen kvalitásokkal rendelkező személyt. Származás és jellem kérdése ez, melyet a legpénzesebb sznob sem fog tudni utánozni soha. Kedves volt mindenkivel, bárkivel szívesen eltársalgott, úgy, hogy közben fel nem merült, hogy egyenlő lenne beszélgetőpartnerével. Szerény volt, de személyes autoritása belengte a helyiséget, ahol tartózkodott és hatást gyakorolt a közelében tartózkodókra. Minden adottsága megvolt arra, hogy államférfi legyen belőle, sorsa, a nemesi hagyaték is erre kötelezte volna, a történelem kereke azonban máshova helyezte őt. Mégis minden alkalommal, amikor az ember találkozott vele érezte az idoneitas erejét, azt, amit a legjobbaknak a tulajdonsága, azt, amit nem lehet tanulni: karizmát és kötelességtudatot, amely közvetlenséggel párosult minden esetben. Különös súllyal bír ez a gondolat, hogyha megnézzük, hogy nemcsak trónörökösünk, Ottó herceg, hanem lehetséges nádora is, József Árpád herceg is különösen magas kort élt meg, gyakorlatilag az egész XX. században és még azon is túl velünk volt, mégsem foglalhatták el a maguk helyét életükben. Elveszett a kegyelem ereje a kegyetlen évszázad eseményei alatt.

Szeretett családjáról és a Magyarországon töltött gyermekkoráról beszélni, és bár igen régóta Portugáliában élt, tökéletesen beszélt magyarul. Rendszeres, nem pusztán formális, protokolláris kapcsolatokat ápolt az európai királyi dinasztiákkal, testvérével Mihály herceggel együttesen, emellett kiemelten jó kapcsolatban volt a magyar királyi dinasztia tagjaival, Ottó herceggel, Károly és György hercegekkel. Az avatásokon mondott beszédei mindig erőt, hivatástudatot és keresztény eltökéltséget sugároztak. Sajnos, autoritását sokan nem tartották tiszteletben. Az 1990 után bekövetkezett szakadásokkal nem tudott mit kezdeni, a Renden belüli valódi problémák megismerésétől közvetlen beosztottjai szándékosan távol tartották. Főkapitányi kötelezettségeinek ellátását méltósággal viselt súlyos betegsége, bőrrákja, kezdte akadályozni élete vége felé. A legutóbbi pár Vitézavatáson már csupán közvetítő útján vett részt. Halála előtt nem sokkal egyik lábát is amputálni kellett. Egész életében a vitézi férfieszmény, a hazához való hűség és a magyar nemzethez való szeretetteljes ragaszkodás jellemezte, mint felmenőit. József Árpád magyar királyi herceg 2017. április 30-án, vasárnap visszaadta lelkét Teremtőjének. Utódja és elsőszülött fia, vitéz József Károly m. kir. herceg, testvére Mihály herceg valamint az egész Habsburg-Lotaringiai dinasztia gyászában osztozik a magyarországi királyságpárti közösség valamint az egész magyar nemzet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hivatalos iratokban nem szerepelhetnek nemesi címek, előnevek, de magáncélokra lehet használni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés