Költségvetés 2018

Varga: Cél a teljes foglalkoztatottság

2017. május 2. 19:59
Majdnem ötödével nagyobb lesz a kedden benyújtott 2018-as költségvetés a 2017-esnél, így minden terület egy kicsit többet kap az ideinél. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány 4,1 százalékos növekedéssel kalkulál, és leginkább az intenzívebb családtámogatás és a közterhek csökkentése a kormányzati cél.

A munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét. Megjegyezte, a 2018-as költségvetés azok számára kínál több előnyt, támogatást, akik munkából tartják el magukat és a családjukat; mindenkinek egy kis lépést biztosít előre.

Varga Mihály kiemelte: a költségvetés céljai változatlanok jövőre, a teljes foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés fenntartása és a biztonság erősítése. A büdzsé 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal, valamint 3 százalékos inflációval számol a GDP-arányos államadósság további csökkenése mellett. A költségvetés az ideihez hasonlóan három területre tagolódik, az állam működése nullszaldós.

Lesz némi adócsökkentés is

Varga Mihály elmondta, hogy a következő években a magyar gazdaság növekedési képességének megerősítésére kell koncentrálni. Beszámolt arról is, hogy a kormány hamarosan beterjeszti a 2016-os zárszámadást, amely szerint gyorsuló gazdasági növekedés mellett csökkent a GDP 1,8 százalékára az államháztartás hiánya, az államadósság pedig a GDP 74,1 százalékára. Ismertetése szerint januártól havi 35 ezer forintra nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, míg az otthonteremtési programra az ideinél is több, 226 milliárd forintot szán a költségvetés. Nő a kétgyermekesek adókedvezménye, ennek nyomán évi 420 ezer forint marad egy átlagos kétgyermekes családnál – mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.

A közszolgálati dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését jelzik a folytatódó életpálya- és bérrendezési programok. A társasági adó 9 százalék marad, de a kisvállalati adó (kiva) 13 százalékra csökken – ismertette a miniszter. Varga Mihály kiemelte a halhús áfájának 5 százalékra csökkentését, valamint az internet és az éttermi szolgáltatások áfájának szintén 5 százalékra mérséklését.

Marad a 15 százalékos SZJA

A miniszter emlékeztetett: a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásban foglaltak szerint 2018-tól a minimálbér további 8 százalékkal, míg a szakmunkás minimálbér újabb 12 százalékkal nő majd (párhuzamosan a munkáltatót terhelő adó 2 százalékpontos csökkenésével). Jövőre megmarad Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó kulcsa – tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter rámutatott: a nyugdíjasok az idén először nyugdíjprémiumot is kapnak a magasabb infláció miatti nyugdíjkompenzáció mellett. A nyugdíjak emelése jövőre a tervezett infláció mértékét fogja követni, a szabályozásnak köszönhetően azonban semmiképpen sem járhatnak rosszabbul a nyugdíjasok. Hozzátette, szinte minden terület nagyobb költségvetéssel gazdálkodhat jövőre, oktatásra 81 milliárd forinttal, az egészségügyi területre 102 milliárd forinttal, nyugdíj, családi és szociális kiadásokra 287 milliárd forinttal, a rendvédelemre 83 milliárd forinttal, gazdaságfejlesztésre pedig 205 milliárddal többet biztosít a büdzsé.

A költségvetés a korábban már megszokott, konzervatív módon készült, így az előre nem várt kockázatok kivédésére több mint 200 milliárd forintos tartalék szolgál majd – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

(MTI)

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kevered a szezont a fazonnal.
A tipikus választási költségvetés, az a 2006-os volt. Tudod, amikor Gyurcsány az autóban magyarázta, hogy "ADÓCSÖKKENTÉS"... hogy aztán a január 1-jével 20%-ra csökkentett áfát szeptember 1-gyel (figyeled a dátumokat? közben volt a választás :D ) visszanöveljék (az 5 meg 15%-os kulcsot 20%-ra). Ugyanez történt már ősztől az áremelésekkel, a bérek befagyasztásával, egyéb megszorításokkal stb.

Ha igaz nagyjából, amiről Varga beszélt, akkor itt nincsen rángatva a költségvetés, nagyjából a tavalyi trendeket folytatják, béremelésben is, családi adókedvezményben is.
Mondjuk ha TIPIKUS választási költségvetést akartak volna csinálni, akkor mondjuk 9%-ra vitték volna az SZJA-t. Egyszámjegyű jövedelemadó, elég ütős reklám lett volna. Nem tették, mert menetből fogják vinni tovább az ország ügyeit, nem lehet felelőtlenkedni. Ahogyan 2014-ben is történt, amikor - és ezt még a legmegátalkodottabb ballib közgazdászok is elismerik - NEM volt választási költségvetés. Először a rendszerváltás óta...

Semelyik kormány alatt nem nőtt annyit a reálbér, mint most.

Akkor te is sorolhatod azokat az országokat, ahol meg tudták állítani az É-Ny-Európába való kivándorlást. Egyetlen egy országnév is elég lesz.
Tudod mit: K-Európán túl kiterjesztheted a vizsgálódásodat D-Európára is. Az mégis csak az EK-hoz tartozik már 30 éve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés