Pont olyan, mint Hitler

2017. március 8. 12:23

Frank Furedi
Reflektor
A holokauszt-kártyát gyakorlatilag bármi ellen ki lehet játszani manapság.

„A holokauszt-kártyát gyakorlatilag bármi ellen ki lehet játszani manapság. Bármi –környezetünk biológiai sokféleségének pusztulásától kezdve a tömeges munkanélküliségig –megnevezhető holokausztként. Az erkölcs normák szónokai is befogadják a holokausztozást, hogy súlyt és legitimációt kölcsönözzenek a kampányaiknak. Néha még ahhoz is ragaszkodnak, hogy azokat, akik megkérdőjelezik a világnézetüket, ugyanúgy kell kezelni, mint a holokauszt-tagadókat.

Napjainkra a holokauszt vált a gonoszság kifejezésére leggyakrabban használt metaforává. Egy olyan korban, amikor a nyugati társadalmakban nehézségbe ütközik az erkölcsről beszélni valóságos és jelentőségteljes módon, a holokauszt jeleníti meg a poklot. Még a vallási szereplők is nehezen tudnak ellenállni a holokausztozásnak. Ferenc pápa ugyan még nem bocsátott ki pápai enciklikát a populizmus ellen, de már figyelmeztetett, hogy a populizmus elvezethet oda, hogy úgynevezett megváltókat válasszunk meg, akik hasonlóak lesznek Hitlerhez. Anti-populista retorika köszön vissza abból a kijelentéséből is, hogy: »A populizmus példája, a szó európai értelmében, az 1933-as Németország«. Itt a pápa szóhasználatával nem csupán a jelenkort hasonlítja a múlthoz–olyan, mint 1933 –, ennél egy lépéssel tovább is ment, azt mondva, hogy a populizmus az 1933-as Németország.

A holokausztozók ritkán magyarázzák el, hogyan, miért és miben hasonlít világunk az 1930-as évekre vagy gyűlöletük tárgya Hitlerhez. Ha meg is próbálják néha,mindig csak álokoskodásra szorítkoznak a valódi történelmi összehasonlítás helyett. Egy nem túl régi Newsweek cikk azt kérdezi: »Mennyiben hasonlít Donald Trump Adolf Hitlerre?« A kérdést azzal válaszolja meg, hogy ami az összehasonlítást Hitler és Trump között olyan élessé teszi az az, hogy mindkét férfi a saját karakterét úgy jeleníti meg, mintha az ellenszer lenne minden szociális és politikai problémára. De hiszen rengeteg politikus csinálja pontosan ugyanezt, kijátszva a megmentő-kártyát. Ha csak arra az egy személyiségjegyre koncentrálunk, ami állítólag Trumpban és Hitlerben közös pontot jelent, az épp annyira önkényes, mintha azt mondanánk, hogy mindkettőjüknek problémája van a hajával.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az állandó "holokausztozással" meg "Hitlerezéssel" az a baj, hogy az azok ellen érzett mind szélesebb körű ellenszenv, akik ezt a "varázsfegyvert" nyakló nélkül használják, lassan rokonszenvessé teszi sokak szemében ezeket az amúgy tényleg pokoli időket.

Van vele mas baj is es ez a farkasst kialto juhasz tipikus tanmeseje.
Annyiszor es annyi hulyesegre fogtak mar ra hogy fasizmusnacizmusanyamkinnya, hogy ha egyszer netan tenyleg jonne valami hasonlo, akkor mar hiaba larmazna mindenki, mert meg se utne az ingerkuszobot.

Azért a liberálisok Sztálinnal szemben megengedőbbek (lásd: Sztálin még Demszky alatt is Budapest díszpolgára volt).

Ez 2005-ben történt.
Mióta volt akkor Demszky főpolgi?

'A holokauszt-kártyát gyakorlatilag bármi ellen ki lehet játszani manapság.'

Ez a valódi csodafegyver, hol volt ehhez képest a náciké. :p

Nevezett úrhoz eddig még nem volt szerencsém, nem is tervezek lépéseket ennek megváltoztatására. :)
Azért remélem valamilyen gyógykezelést kapott, a humánum nevében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés