Német EU-biztos: Németország haszonélvezője az uniós támogatásoknak

2017. február 28. 21:33
Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa egy interjúban kijelentette, hogy a lengyel megrendelések miatt Németország valójában haszonélvezője az uniós támogatásoknak. Arról is beszélt, hogy a briteknek a kilépés után is még fizetniük kell a közös kasszába egy darabig. A Brexit azonban így is jelentős hiányt okoz, ami miatt csökkenni fognak a fejlesztési források, ugyanakkor Németországnak és a többi befizetőnek a jövőben többet kell a közös költségvetésbe fizetnie.

Günther Oettinger, az EU költségvetéséért és emberi erőforrásokért felelős biztosa a Handelsblattnak adott interjújában beszélt a Brexit miatt korábban kezdődő keretköltségvetésről és arról is, hogy a britek a kiválás után még egy darabig fizetniük kell az uniós kasszába.A Bajor Keresztényszocialista Unió politikusa azt is kijelentette, hogy Németország, a lengyel megrendelések miatt az uniós támogatásoknak.

Poszt-brexit sarc

Oettinger elmondta, hogy a briteknek a kilépés után is fizetni kell azokért az uniós fejlesztésekért és programokért, amiket megszavaztak. A Brexit miatt így is azonban kilenc milliárd eurós hiány keletkezik a költségvetésben. A támogatott országok ezért kevesebb forráshoz juthatnak hozzá, viszont a nettó befizetőknek növelniük kell a hozzájárulás költségeit. A briteknek várhatóan 2026-ig is kell majd még befizetniük, akár hatvan milliárd eurót.

Miután elhagyják az EU-t, az Egyesült Királyságnak továbbra is sok évig fizetnie kell. Tehát érthető, hogy az új keretköltségvetés 2026-ban kezdődjön brit részvétel nélkül” – mondta a biztos, aki arról is beszélt, hogy egyébként nem csak a brexit miatt, hanem a politikai és a pénzügyi ciklusok összehangolása miatt is változtatnának a rendszeren. Ezért az új költségvetést 2021-ről 2020-ra előre akarják hozni, ami a tervek szerint hét helyett öt éves lenne. 

Oettinger: Németország haszonélvezője az EU-s támogatásoknak

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy a befizető tagállamok jól járnak az EU-s támogatási rendszerrel. Kijelentette, hogy Németország valójában nettó haszonélvezője a támogatásoknak.

Annak a pénznek a nagy része, amelyet az EU Lengyelországnak ad, visszaáramlik Németországba. A lengyelek úgy költik el a pénzt, hogy megrendelésekkel látják el a német ipart, német gépeket és kamionokat vesznek. Így tehát a nettó befizető tagállamok, mint például Németország, érdekeltek a strukturális és kohéziós támogatásokban” – mondta a bajor politikus. A Portfolio.hu szerint az uniós biztos kijelentései erősíthetik az Orbán-kormány EU elleni támadásait.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németország meg haszonélvezője az olcsó kelet-európai bérniggernek. Milliószámra találni munkaerőt, akiknek az oktatása nekik semmibe nem került, és hajlandóak ráadásul éhbérért is dolgozni.

Ezt mindenki tudta, igaz viszont az is, hogy akkor is német (nem NDK-s) keverőket meg extrudereket próbáltunk venni, amikor még messze nem voltunk tagok. Egyszerűen jók voltak a gépeik.

Azt, hogy No. nagyon jól járt az EU-val eddig is tudtuk. Szegények a CEF alapból most húznak le 40 millió eurot 700 km kábel lefektetésére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés