A nép szavaz. A nép szavaz?

2017. február 23. 13:03

Pásztory Dóra
WMN
Ha valaki még most sem látja a fától az erdőt, és nem veszi észre, milyen súlyosan sérültek ezzel a demokratikus eszmék, annak tényleg le kellene vennie a szemellenzőjét.

„Rengeteg vitára lett volna szükség ahhoz, hogy a nép tájékozottan és felkészülten tudjon döntést hozni egy ilyen kaliberű kérdésben. A vita pedig nem megy kormányzati szinten, hiszen most sem adtak teret a vitának, egyetlen politikus sem vállalta a nyilvános szócsatát. Nem reagáltak a kérdésekre, és úgy tűnik, a választók igényeire sem reagálnak. Lehet szidni a Momentumot, hogy későn léptek színre, és azzal is lehet vádolni őket, hogy politikai célokra használták az olimpia ügyét, de ha ők így képviselik a politizálást, ahogy azt a kampány során megmutatták, akkor az sokkal közelebb áll a demokratikus eszmékhez, mint az, ahogy a kormány reagált erre a helyzetre. Ahogy a kormány ignorálta a párbeszédet, majd a jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő népszavazási kezdeményezés eredményét, az minden, csak nem demokratikus eljárás. Ha valaki még most sem látja a fától az erdőt, és nem veszi észre, milyen súlyosan sérültek ezzel a demokratikus eszmék, annak tényleg le kellene vennie a szemellenzőjét.

Ki tudja megmondani, hogy a 266 ezer aláíróból hányan vannak a pályázat mellett, és hányan ellene? Ki tudja megmondani, hogy egy hónapokig tartó minőségi vitafolyamat után kik és milyen irányba változtatják az álláspontjukat? Ki tudja megmondani, hogy milyen hatással lett volna a NOB döntésére szeptemberben, ha, mondjuk, az igenek győznek, és a két másik kandidáló várossal szemben úgy vesz részt Budapest a viadalban, hogy egy népszavazással alátámasztott társadalmi egység áll mögötte?

A legborzasztóbb forgatókönyv következett be számomra: két év ment el a semmibe a pályázással, ahogy a semmibe ment néhány milliárd forint is, valamint számtalan ember munkája (akik közül nagyon sokan keményen és becsületes dolgoztak azért, amiben hittek), majd amikor valakiben felmerült, hogy ezt a kérdést jobban körbe kéne járni, az érveket egymással szembe helyezni, akkor a felelősök azonnal kihátráltak a helyzetből, és tarkón lőtték az egész projektet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A legborzasztóbb forgatókönyv következett be számomra: két év ment el a semmibe a pályázással, ahogy a semmibe ment néhány milliárd forint is, valamint számtalan ember munkája..."

Kedves Dóra! Ön és az olimpiai pályázat ellenzői ezt a "legborzasztóbb forgatókönyvet" akarták, hiszen ezt jelenti a NOlimpia.

Most az történt, amit szerettek volna. Nem pályázunk 2024-re. Tessék "örülni"!

A Finesznek adok most igazat, azért, mert akik megszavazták, most politikai haszonszerzés miatt vonták vissza a támogatást.

Nagyon nehezemre esne lehülyézni Dórikát.

Tunya, ezt a Vonának is elmondtad? Tudod, 2016
október, migri témakör!

Nekem az anyukám azt tanította, hogy a Rabok
Dilemmája játékban KKV-t használjak, különben
evolúciós hátrányban kerülök.

Ebben viszont kétségkívül van igazság. Ugyanakkor szerintem a helyzet az, hogy a népszavazás elmaradása leginkább azért zavarja most hirtelen a tisztelt szerzőt és elvbarátait, mert így megszűnt annak a lehetősége, hogy tematizálják a közéletet. (Hacsak a "fut Sir Orbán, fut Sir Orbán a gyáva"- féle téma napirenden tartásával nem...)

Válaszok:
DrPepper | 2017. február 24. 6:36

Megadtam neki az esélyt, hogy értelmes
állásfoglalást alakítson ki, de ha nem él vele, én
nem erőltetem.

És mit mondott Vona?

Én úgy látom, hogy a balliben nem is szemellenző van ( az ugyanis párhuzamos), hanem egy tölcsér szűk lyukán néz ki a maga fejéből.

Az olimpia megrendezéséhez nem elegendő a voksok 50%- + 1 szavazat, de még 2/3 sem. Ha a kormány- és ellenzéki pártok szinte egyöntetűen nem állnak a rendezés mellett, akkor nem lehet erőltetni.

Szerzőnek, aki sportoló, de nem lát sok mindent.
A magához hasonlóknak az volt a baja eddig, hogy a FIDESZ erőből nyomja át a törvényeket a többségével.
Most nem ez volt!
Bőven volt idő népszavazásra a pályázat beadása után is.

1./ Abban az olimpiai pályázat megtorpedózásának a szempontjából utolsó előtti percben, amikor aláírást kezdtek Nolimpia jelszóval, tudni lehetett, hogy ha összegyűlik a 138 ezer aláírás, a NOB-nál a pályázatunk esélytelenné válik már most, népszavazást nem várva.
Márpedig egy olyan városban, ahol Bokros és Bodnár főpolgármester jelöltek 230 ezer szavazatot szedtek össze, ez a szám nem lehetett kétséges.
2./ A pályázatot 93%-kal szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés.
Kérdés:
Hány ellenzéki és aláírásával Momentum céljait támogató képviselő állt fel azzal, hogy tartom a szavamat, legyen népszavazás, kampányolok az olimpia mellett!
Válasz: nulla
3./ Kérdés:
Az. 1./ alatt írtak alapján milyen esélyünk van a rendezésre?
Válasz: nulla
5./ Ha a 2. pontban leírtak szerint az eddigi támogatók kampányolást vállaltak volna az olimpia mellett, akkor talán lett volna értelme harcolni „az utolsó töltényig”, mert akkor mondhattuk volna, mindent megtettünk az ügyért.

"Ki tudja megmondani, hogy a 266 ezer aláíróból hányan vannak a pályázat mellett, és hányan ellene?"
Nagyon kevesen,mert ilyet egy olimpiát pártoló most nem írt alá, főleg párttá alakuló senkiknek.

"Ki tudja megmondani, hogy egy hónapokig tartó minőségi vitafolyamat után kik és milyen irányba változtatják az álláspontjukat?"
Már nincsenek hónapok.
A NOB Nauru-szigeti tagjának elég volt az. hogy a pályáztatás vége előtt ilyen probléma van.

Van, csak ez a vita -ami valóban szarrá politizált korteshadjárat lett volna - már többet ártott volna mint használ. Egyébként attól, hogy visszavontuk a 2024-es olimpiára a pályázatot, ha van még érdeklődés, le lehet folytatni. lesz olimpia 2028-ban is, sőt halkan mondom: a 2026-os foci vb-re 2-3 másik országgal bejelentkezhetnénk.

http://www.nemzetisport.hu/min..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés