Miért iszonyatosan káros a saját lakás eszménye?

2017. február 12. 9:44
Megkérdőjelezhető tétel, hogy a felső és középosztálybeliség, a polgári lét mint olyan, alapvető ismérve a saját lakóingatlan tulajdonlása.

„Minden elemzés és fejtegetés felszínes marad azonban, amíg nem érinti a lényeget. A lényeg pedig az Orbán-kormány lakáspolitikája. Pontosabban annak ideológiai-világnézeti magva, ami megmagyarázza a kormány intézkedéseit, beleértve az első Orbán-kormány hitelkamat-támogatási rendszerét, a második kormányzás jelzáloghiteles-devizaadós mentő politikáját és a jelen intézkedéseit (CSOK).

A világnézeti alap pedig nem más, mint az a huszonegyedik század elején már polgári oldalról is megkérdőjelezhető tétel, miszerint a felső és középosztálybeliség, a polgári lét mint olyan, alapvető ismérve a saját lakóingatlan tulajdonlása.

A 2000-ben elhangzó orbáni jelmondat »három szoba, három gyerek, négy kerék« szobái saját tulajdonú lakás szobái, nem pedig albérleti szobák. A XIX. század végi, XX. század eleji polgári lakás-magántulajdon eszménye olyan mélyen gyökeredzik a konzervatív párt világképében, hogy esély sincs annak belső revíziójára.

Tény, hogy a lakástulajdon idealizált konzervatív eszménye bizonyos történelmi körülmények miatt egyáltalán nem idegen a magyarországi népesség túlnyomó részétől. A kommunista rezsim 1947 után a lakóingatlanokat is kollektivizálta, gyakran teljesen kisemmizve, elűzve a korábbi tulajdonosokat. A Rákosi-korszak tulajdon-nélkülisége után a Kádár-rendszerben családi ház, a saját tulajdonú lakás már a boldogulás, az előrejutás szimbóluma lehetett, irigyelt kiváltság.

A háztájiból relatíve meggazdagodott parasztok falusi kockaházai, a tanácstól megszerzett örökbérletek, az új építésű társasházak magántulajdonban lévő lakásainak diadalmenete után természetes volt, hogy az első, másképpen konzervatív szabadon választott kormány privatizálta gyakorlatilag a teljes állami lakásszektort. Beteljesítve szinte minden magyar álmát az általa lakott lakás tulajdonlásáról. Olyan felszabadító érzés lehetett ez a kilencvenes évek elején, mint a földosztás ’45-ben.

Igen ám, de azóta eltelt negyed század, és azóta is ennek az eszménynek a fogságában leledzik a mindenkori kormányok lakáspolitikája, különösen a konzervatív erőké. Mindez  lehet, hogy örömmámort hozott anno, de fennmaradása torz lakásviszonyokat, növekvő egyenlőtlenségeket és szegénységi kockázatokat eredményez ma. Nem mellékesen pedig a gazdasági fejlődésnek, növekedésnek is kerékkötője, egyben pazarló felhasználása az erőforrásoknak.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 297 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyenlőtlenek a lakásárak, de gondoljunk bele, az ország keleti részén lehetne annyi az albérleti díj, mint a fővárosban? Az egyenlőtlenség fennmaradna.
Mi a cikkíró vágya? Megint minden lakás legyen állami tulajdon és fizessünk egyforma lakbéreket? Nem derül ki a cikkből semmi elképzelés.

A kiszolgáltatott ember hagyományosan baloldali szavazó.

Nem is kell erről az eszmefuttatásról többet elmondani. A liberalis értelmiség erőteljesen kanyarodik vissza a kommunista eszmékhez. Beszélgessetek el velük, a harmadik mondat végén megfogalmazódik bennük, hogy szerintük mit kellene elvenni a középosztálytól. A menekültek is azért kellenek nekik, hogy meglegyen a kritikus tömeg, ami megcsinálja a forradalmat.

Ez a kedvencem. Az informatika pont az a terület, ahol egy lépést se kellene tenned a házadtól. Ha kell, az az esetek többségében nem a gazdaságosság, vagy a realitás. Sokkal inkább emberi hülyeség, szervezetlenség és rosszul végzett tervezési munka eredménye.

A saját lakás csupán a polgári élet bázisa.
A polgári megélhetéshez hozzátartozik a mobilitás vállalása, a munkahelyhez való költözés szolgálati- vagy bérlakásba.
A bérlakás piacnak azonban ehhez sokkal érettebnek kell lennie Magyarországon, mint amilyen most. Elsősorban a törvényi szabályozása elégtelen.

Na nézzük. Szerintem a posztoló okos dolgot vet
föl. Lehetne akár kampánytéma is a liberálisoknál.
Én örülnék neki, ha így lenne.

Ha az emberek erről más gondolnak, az biztos
azért van mert annyira hülyék, hogy nem
érdemelnek meg egy liberális kormányt.

Ja, ja ez a másik. Miért akarnak az emberek saját
autót? Nem lenne egyszerűbb bérelni?

Az igazság az, hogy hosszútávon DRÁGÁBB a
bérlés, mert ki KELL fizetni a tulaj hasznát, ami
minimum infláció+reálkamat. A bérleti konstrukció
lényege, hogy a felszabaduló pénz átvándorol
máshová, ezzel tőkekoncentrációt idéz elő. Ez
persze nagyon hasznos dolog - egyesek számára.
A többiek meg le vannak szarva.

A ház nem holt tőke. Miközben amortizálódik,
család és barátság lesz belőle.

Ez NAGYON lüke.

Fogalma NINCS a való életről.

Van-e vajon tanult szakmája, v. ezekből az okosságaiból él?

Savanyú a szőlő. Sajátban lakni, pláne kertes házban, valamiféle tömegközlekedési lehetőséggel tényleg sokkal drágább, mint pl, társasházi lakásban.

Viszont a kertes, tágas családi ház más, összehasonlíthatatlanul jobb életminőség, nagyobb függetlenség.

Rémes emberek is tudnak összejönni egy társasházban.

Van egy tippem:-) saját lakása van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés