A demokrácia megbukott

2017. február 1. 12:45

Ágoston László
agostonlaszlo.hu
Az átlagszavazó pedig se nem okos, se nem bölcs, se nem tájékozott.

„Képzelj el egy repülőt, ahol szavazásra terjesztik, ki legyen a kapitány. Előáll az egyik kellően nagypofájú, de hozzá nem értő utas, hogy ő lesz az egyik jelölt. Ha meggyőzi a többit, ő lesz a kapitány? A demokrácia szabályai szerint igen. A nép akarata dönt. Minden rendszer annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. A demokrácia, mint rendszer tehát annyira erős, mint amennyire a okosak, bölcsek és tájékozottak a szavazók, akik döntenek. 2016 megmutatta az egész világon: a rendszer sajátossága miatt nem az fogja vezetni az országot, aki a legrátermettebb - hanem a legnagyobb pofájú utas, aki a legjobban tudja maga mellé állítani »az átlagszavazót«.

Az átlagszavazó pedig se nem okos, se nem bölcs, se nem tájékozott. A népesség 25-35 százaléka például képtelen lesz megérteni, amit ebben a cikkben leírok - bizonyítottan funkcionális analfabéta. De ugyanannyit ér a szavazata, mint egy egyetemi tanárnak. Unalomig ismételt közhely, igaz? Most lépj feljebb egyetlen szintet a funkcionális analfabéta fölé. Ott is sokan lehetnek, igaz? Pedig ők sem értik meg a makrogazdasági összefüggéseket, sőt… Őszintén szólva azt sem értik, hogy mit jelent a szó: makrogazdaság. És így lépegetve még egy pár százalék és el is érünk a kritikus 50%+1 emberig. Vajon mennyire elég közülük a legokosabb, legbölcsebb, legtájékozottabb tudása? Ha meg tudod győzni a könnyebben meggyőzhető tanulatlanokat, a félig odafigyelőket és azokat, akik tőled remélnek hasznot, a demokrácia elvei szerint már kapitánnyá is választottak! Minek csatáznál érvekkel, tervekkel, programokkal a felső ötven százalékért? (Ne érts félre, ezzel nem akarok beleesni abba a hibába, hogy minden egy irányba szavazó embert egy bizonyos kasztba osszak - az elméletről beszélek.)

A demokrácia nem működik ott, ahol a polgárok nem demokraták. A demokrácia szó eredeti jelentése »a nép uralma«. Demokrata tehát az, aki tud, képes és akar uralkodni egy országban. Ez nem mindenkire igaz. De miért is kéne, hogy igaz legyen?”

Frissítés: Az eredeti cikk szerzője levélben kérte a következők közzétételét, helyreigazításként: „Nem a teljes cikket adtuk - egyébként engedély nélkül - közre, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közölt anyag csak kiragadott részlete egy hosszabb közlésnek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"nem az fogja vezetni az országot, aki a legrátermettebb"

Ó b+, játszunk olyat, hogy az ilyen okosak, meg a libsik megmondják, hogy ki a legrátermettebb, nekünk meg csak annyi dolgunk van, hogy rá szavazunk?

Nem igazán a demokrácia hibája, hogy a vállalhatatlan, arrogáns, és velejéig romlott szarzsákokat nem hajlandó megszavazni a nép.

az újkori demokrácia kiépítésének menete:
1. lebutítani a tömegeket (a technika minden vívmányát bevetve)
2. manipulálni a tömegeket
3. végül jöhet a "szabad választás"

A népet nem lehet leváltani , mondták az okosok . És : ki mondja meg , s milyen alapon , hogy ki eléggé érett a demokráciára ? Talán eme cikk szezője ?

Nem jól gondolja...

Ágoston László szerint A demokrácia megbukott

"Az átlagszavazó pedig se nem okos, se nem bölcs, se nem tájékozott. "

Ebből az következik, hogy egy olyan élcsapatnak kellene átvenni a hatalmat, amelyik hasonlít a proletariátus élcsapatához, a bolsevik párthoz.

Ők sem vették komolyan a demokráciát, mégis a választásokon (Churchill: Lóverseny, ahol egyetlen paripa indul) a választók 99 %-a rájuk szavazott.

Jaj lenne nekünk, ha a szabad választások lehetőségét megszüntetve olyan alakok ülnének a nyakunkra, mint ez a zavarodott Ágoston László, akinek a demokrácia lehetővé tette, hogy 2010/11-es tanévben a Hallgatói Önkormányzat elnökeként tevékenykedhessen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés