Madártömegek pusztulnak egy Váci úti irodaház miatt

2017. január 30. 12:16
Naponta több tucat madár pusztul el egy budapesti, Váci úti irodaház hatalmas üvegfalának repülve, köztük védett madárfajok is.

A Váci út 45 alatti, hatalmas üvegfallal rendelkező irodaház napi szinten tizedeli a madarakat: több tucat madár repül neki a falnak és pusztul el a nekicsapódás miatt naponta.

Az IttLakunk XIII. kerületi oldala arról ír: a helyszínre, a helyiek bejelentésére érkezett ki Márton András madármentő, aki borzasztó állapotokról számolt be: halmokba lehetne gyűjteni az irodaház épületébe ütköző fenyőrigókat, többségüket már holtan, illetve olyanokat is, amelyek éppen az utolsókat rúgják.

A madármentő kommentben így számol be a tapasztalatairól: 

„Amíg a helyszínen voltam, s összeszedtem a tetemeket, addig a szemem láttára repült neki egy fenyőrigó az üvegnek olyan sebességgel, hogy az üvegfalról kb 6m-t pattant vissza egészen a szervizút úttestjéig. Még élt, de csőréből vér szivárgott, nem nagyon volt magánál. Őt gyorsan biztonságba helyeztem, mielőtt egy kocsi áthajtott volna rajta. Életbenmaradása kétséges, szörcsög a tüdejében a vér. Ugyanilyen állapotban van kb tucatnyi sérült egyed, amiknek volt ereje a környező fákra még feljutni.

Értesítettem a területileg illetékes Zöldhatóság (Pest megyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya) ügyeletét, átküldtem a helyszíni fotókat is.Abban maradtunk, hétfő reggel egyeztetünk, és együtt megkeressük hétfőn az épület tulajdonosát, hogy SOS tetessenek az üvegfalra egy takaró-hálót, olyat, amivel az építkezések állványzatát szokás beboritani. Aztán az időjárás javultával a mostani teljesen haszontalan sziluett matricák helyett az üvegfalra tegyenek hatékonyabb üvegfóliát”.

(Fotó: IttLakunk)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az autópályákon olyan matricát ragasztanak az üvegre ami egy madarat mutat arról hogy felfele száll. Vagyis egy másik madár már nem fog odarepülni mert látja, hogy onnan menekülni kell.

A hatalmas csapatban, - több ezres - vonuló fenyőrigókról van szó.

https://www.youtube.com/watch?..

Lakásunk ablakának is szoktak nekirepülni néha madarak, enyhén tükröző bevonata van, ezért hihetik átjárhatónak.
Sajnos egy madarat én is találtam, ami nem élte túl.
A madáretető az ablakhoz közel van, így ha nekirepülnek, nem lesz bajuk. Akkor a veszélyes számukra, a karvaly kergeti őket, mert akkor gyorsan repülnek.

Kicsiben, de ilyen volt (van) a BME-n is. Az E-H-T-R épületeket összekötő, hosszú folyosó nagy üvegtábláinak is sok madár repült neki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés