Tyúkólból a Four Seasons mellé

2017. január 15. 18:18

Írta: Mandiner .
Semmiből bukkantak fel, milliárdos ingatlant vennének: rejtélyes figurák terjeszkednének a Belvárosban.

Meglepő szituáció tartja lázban a pénzügyi és ingatlan befektetők máskor inkább higgadtnak és belterjesnek mondható világát.

Tavaly, az év utolsó előtti napján, december 30-án jelent meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő honlapján az pályázat, ami a pesti belváros egyik nagy értékű ingatlanjának, az V. kerület Zrinyi utca 3. szám alatti épületegyüttes eladásáról szól. Ez közvetlenül a Four Seasons luxusszálloda mögött helyezkedik el.

A kikiáltási ár sem csekélység, 2 milliárd 700 millió forint, de a hozzáértők szerint ennek akár a dupláját, 5-6 milliárd forintot is megadhatnak érte.

A Mandiner információi szerint befektetői körökben nagy meglepetést keltett, hogy az elektronikus licitálók sorában megjelent egy szakmai és financiális körökben mindeddig teljesen ismeretlen cég, a PERBETE ZRT. Amit ráadásul 2017. január 5-én jegyeztek csak be a cégbíróságon, alig egy héttel a pályázat kiírása után.

A némiképp gyanúsnak mondható körülményeket az is alátámasztja, túl az ismeretlen, teljesen kívülállónak mondható magánszemélyeken, hogy a részvénytársaságot Esztergom egy nagyon szerény külvárosi utcájában jegyezték be. Ha rákeresünk Google street view-n a cég székhelyére, akkor egy olyan utcát láthatunk, ahol a kertekben tyúkok, kakasok szaladgálnak.

A sebtében bejegyzett cég néhány nap múltán gond nélkül máris befizette az 5-6 milliárdot érő ingatlanra a 700 milliós előleget.

A teljes homályból érkező zrt. az összes formaságot, a cégbejegyzéstől a Nemzeti Vagyonkezelő elektronikus árveréséhez szükséges regisztráción keresztül a sok százmillió forint előteremtéséig, akár a vérprofi befektetők, az ünnepekre is tekintettel néhány nap alatt elintézte.

Nyomban beindult a találgatás: kit takarhatnak a mindenki által ismeretlen magánszemélyek? Miért éppen a szerény esztergomi utcában bújik meg egy ekkora tőkeerővel bíró részvénytársaság? Miért is szálltak be ennyire hirtelen, a semmiből felbukkanva a milliárdos licitbe?

*

Hiába keresünk rá a cégtárban a PERBETE ZRT-re, sokkal okosabbak nem leszünk. A vezérigazgató György Rudolfné, illetve a részvényesek (György Rudolf és György Rudolfné) nevei nem sokat mondanak az ingatlanbefektetői körökben jártas szakembereknek. Az viszont már-már példátlannak számít hazánkban, hogy egy 5 millió forint tőkével hirtelenjében alapított cég pár nap alatt kicsenget 700 millió forintot, hogy megpályázza Budapest egyik legértékesebb ingatlanát.

 

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy látszik, hogy már a strómannak is van alstómanja.
Bocs Lőrinc, lebuktál!

Miért nem lehet előírni referenciakötelezettséget ilyen esetekben?

Mire kéne referenciája legyen?

Ez tényleg érdekes. Majd kiderül egyszer, ki van a krumplis zsákban.

A pesti belváros beépítésileg nagyon érzékeny terület. Tényleg olyan veszi-e meg, aki építeni akar ott valamit, és ha igen, akkor mit, ami az eddigi befektetései alapján, ha voltak, talán megállapítható. Vagy csak spekulálni akar vele? sít.

Annyit lehet csinálni, hogy X időre elidegenítési
tilalmat írsz elő a pályázatban. A városképi
kérdéseket pedig nyilván szabályozza az
önkormányzat, nem csinálhat azt amit akar.

Ebben nem az ügylet érdekes, hanem a módszer.
Láttam én már olyat, amikor 1 milliós KFT-k vettek bankot. (Egy millió Ft járt körbe, azzal alapítottak tizenkilenc céget).
Ez a szereplők miatt tűnik nem túl szeplőtlennek, de még az is lehet, hogy egy nagy befektető nem akarja felfedni magát.
Mindenesetre milliárdos ügyletet nem igen szoktak egy-két napos cégekben lezajlani.

Hát úlígy jár, aki a kanalisból tájékozódik. Még tart a licit.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés